maandag 5 augustus 2013

Week Spot 40-52



Het was, denk ik, een opsomming van factoren, maar ik had gisteravond na de uitzending een stampende hoofdpijn. Ik heb om kwart over elf de computer uitgezet en ben gaan slapen, vandaar dat ik een dag later ben met de Week Spot-countdown. De uitzending zélf was wederom dikke pret om te doen, alleen verloor ik tweemaal de connectie met de chatroom-computer. De eerste keer tijdens de wisseling van de wacht en dus moest ik maar een beetje 'gokken' wanneer ik de stream kon pakken. Later, tegen het einde, gebeurde hetzelfde opnieuw en was ik een kwartier voor het slot weer 'binnen'. Ik had met 'buurman' Four Fingers Lightning al afgesproken dat hij de stream om exact elf uur Google-tijd kon pakken, maar dat bleek voorbarig. De chatroom bleef gewoon 'aan'. Nu is het dan maandagmorgen, vijf minuten voor de sirenes, en zie ik nog wel even tijd om te publiceren.

2012/45: You're The Cause Of It-The Lovables (1968)
Toeval? Nee, natuurlijk niet! Wie me een beetje goed kent, weet dat ik dol ben op cijfers en getallen. Toen ik me realiseerde dat het week 45 was, moest en zou ik die week de lucht in met Do The 45. Ik kan me de zweetdruppels nog herinneren, maar het is gelukt! The Lovables was toen de eerste Week Spot, hoewel die in het programma opeens weer Tune Of The Week heette. ,,Een recent gekochte plaat die wat extra aandacht verdient", omschrijf ik dan het fenomeen. Dit nummer van The Lovables zit in de lift en misschien heb ik daar een aandeel in? Okay, hij is geen honderd euro waard en zal dat waarschijnlijk ook nimmer worden, maar hij is sinds november toch wel twee tientjes omhoog gegaan! Gisteren werd ik andermaal eraan herinnerd dat de cijfers in de rechterbovenhoek van de Justintv-speler fictief zijn. Dat dacht ik ook... 169 kijkers? Zullen er vast 40 zijn! Nee, het is andersom. Northern Girl had 9500 werkelijke kijkers en de speler gaf 650 aan...

2012/46: Didn't I-Jackie Wilson (1970)
Wegens enorm succes geprolongeerd. Ook dit jaar ga ik in oktober 'classic Week Spots' doen. De nadruk komt dan te liggen op een aantal klassiekers die ik in de 'overkill' van begin 2012 heb gekocht en nog steeds geen Week Spot zijn geweest. Jackie Wilson was in november een klein vervolg op de 'classic Week Spot'. Een plaatje dat ik in 1992 had gekocht, maar waarvan ik steeds de verkeerde kant draaide. Toen ik eenmaal 'Didn't I' ontdekte, greep het nummer me bij de strot. En... kan ik vertellen... sindsdien ben ik écht 'into' Jackie Wilson gegaan. Ik mag zijn stem ontzettend graag horen en vooral deze Chicago-tijd op Brunswick heeft een aantal parels opgeleverd.

2012/47: That's When You Got Soul-Barbara & Brenda (1964)
En we hebben hem nog steeds niet... 'Never Love A Robin' van Barbara & Brenda. Ik kijk nog wel eens, maar de 'norm' is mij wat te hoog, zeker na een jaar. Verder heb ik het meest interessante van het duo wel bijeen geharkt, dus het is niet langer een vaste zoekterm geworden. Misschien is deze 'That's When You Got Soul' wel de kers op de cake. Qua zeldzaamheid niet een hoogvlieger, evenals een minimale waarde, maar... wat een plaat! Smaakt na een jaar nog steeds even goed!

2012/48: Need Your Lovin' Everyday-Tyrone Davis (1969)
'Northern Soul' op Marktplaats, dat is lachen! Iemand die met twee Ray Charles-singles loopt te leuren tot de meest afschuwelijke 'kuntrie'. Nederlanders kennen geen Northern Soul en denken vaak dat die term van toepassing is als je een Amerikaanse promo hebt. 'How wrong can one be?'. Toch kun je mazzel hebben. Zo zag ik vorig jaar september twee singles staan, beide op Dakar, voor een hele leuke prijs. De Youtube-clipjes waren snel gevonden en dat smaakte naar meer, dus heb ik ze beide afgenomen. Major Lance krijgen we straks, nu eerst dit prijsnummer van Tyrone Davis. Eigenlijk een b-kant, want Davis is het meest bekend van zijn 'crooners' en die a-kant is geen uitzondering op de regel. 'Need Your Lovin' Everyday' is weer zo'n aardig voorbeeld van Chicago-perfectie.

2012/49: You Shook Me Up-Roy Hamilton (1965)
In de eerste uitzending had ik al Beverly Ann met 'You've Got Your Mind On Other Things'. Bezit van de zaak? Ja, ik had het nummer intussen té vaak gehoord, bovendien bleek hij kromgetrokken te zijn en daardoor te 'jengelen'. De andere kant ontdek ik een half jaar later en deze heeft geen last gehad van de vervorming. En... wat een fijn nummer! Het is de uiteindelijke winnaar van de schijf.

2012/50: Don't Go Home-The Shirelles (1967)
Nog zo'n Marktplaats-aankoop. Ongelofelijk. De plaat heeft al vier maanden op Marktplaats gestaan, is honderden keren bekeken, maar niemand die de plaat wil hebben. Net zoiets als bij 'Breakout' van Mitch Ryder & The Detroit Wheels. Okay, het moet toegegeven worden, in de Engelse Northern Soul heeft dit nummer geen betekenis, maar daar heb ik een missie. De opvolger zou de allerlaatste Billboard Hot 100-hit worden. 'Last Minute Miracle' zou namelijk op 99 pieken en jaren later alsnog een grote Northern-hit worden. Dit 'Don't Go Home' is niks minder dan 'Last Minute Miracle', maar zo gezegd niet als een klassieker erkend. Maar dan nog... er zijn toch wel verzamelaars van 'girlgroups' in Nederland? Laten die zo'n 'zeldzaam' aanbod van een Nederlandse Vogue-persing slingeren?

2012/51: Follow The Leader-Major Lance (1969)
Het is dubben: Of deze Dakar-single of toch 'Don't You Know I Love You' op Contempo. Die laatste heb ik ook pas tijdens de 'classic Week Spot' leren waarderen. Het is uiteindelijk de beurt aan de Dakar-single. Warempel ook nog één van de leukste Major Lance-singles uit die periode. Voor een dievenprijsje van Marktplaats gehaald.

2012/52: Everything's Gonna Be Alright-PP Arnold (1967)
Tune-Of-The Week? Doe maar Tune-Of-The-Year. Nee, het is niet zonder reden dat PP Arnold de laatste 'tune' van het jaar is. Het nummer heeft me door 2012 gesleept. Als PP ons allen een gezegend nieuwjaar toewens, vertel ik haar op Facebook dat ik het jaar met deze plaat ben begonnen. Ze 'liked' die opmerking en plaatst spontaan het clipje. Weliswaar wel die afschuwelijke Ian Levine-productie, maar toch... ik heb een héle kleine flirt met 'piepie'.

2013/ 1: Eenie Meenie Gypsaleenie-The Debonaires (1965)
2012 was het jaar van Barbara & Brenda, 2013 moest dat van The Debonaires worden. Het begin is enthousiast, maar... sindsdien heb ik niks meer van de dames gekocht. 'I'm In Love Again' staat hoog op mijn verlanglijst, maar is erg duur. Ook het voornemen om de Golden World-catalogus bijeen te sprokkelen, heeft schipbreuk geleden. Ik heb er wel een aantal...

2013/ 2: Naughty Boy-Jackie Day (1966)
Wilskracht! Jackie Day staat synoniem aan het weekend Kopje Cultuur in Steenwijk. Een maand later koop ik de single en stel vervolgens de Week Spot wekenlang uit. In de tweede week van het nieuwe jaar is er dan volop ruimte voor Jackie Day. Stilte voor de storm, want er komt de komende weken een hele grote vracht binnen!

2013/ 3: Moving Hands Of Time-Derek Martin (1970)
Alweer zo'n 'classic Week Spot'. Ik hoop dat jullie als blog-volgers er weinig last van hebben gehad, maar mijn maanden november tot en met januari zijn financieel loodzwaar geweest. Ik heb geen geld voor plaatjes, ik heb soms nauwelijks geld voor eten. In de loop van januari komt er meer 'lucht' en kan ik al eens een plaatje kopen. Derek Martin is geen recente aankoop, maar een plaatje om het gat te vullen.

2013/ 4: Little Miss Soul-The Lovettes (1966)
Een plaatje dat is blijven liggen... Tegelijk met The Lovables gekocht, dus in oktober van het vorige jaar. Hij is dertig pond goedkoper dan het origineel, maar mensen... wat een verschrikkelijke geluidskwaliteit. Dat haalt het enthousiasme voor de single omlaag, maar het blijft een heerlijke 'tune'.

2013/ 5: Be Young Be Foolish Be Happy-The Tams (1968)
En ook deze single markeert weer een mooi punt. Na The Tams gaat de koopziekte weer los. Eerst bescheiden, maar na een Lillian Dupree-veiling die ik in een vroeg stadium moet laten gaan, is het hek van de dam. De volgende aflevering van deze aftelling zal dat laten zien. The Tams is bovendien een heerlijke afsluiter met wellicht de mooiste boodschap die je iemand kan meegeven.

Tot slot een heel klein kwisje: Ik geloof dat ik nog wel een 'prijsje' heb liggen... Wie van de artiesten uit deze aflevering van Week Spot zien jullie op de foto? Antwoorden mogen naar gerrit@wolfmanradio.co.uk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten