woensdag 16 juli 2025

Honderd achteruit 2023: Shocking Blue


Normaal gesproken hou ik op 15 juli schoonmaak in mijn foto-archief. Dat wil zeggen: De foto's die ik gebruik voor Soul-xotica. Toch heeft 2024 een bijzondere lading voor mij gekregen en bovendien zit ik niet heel erg verlegen om die paar MB en waarschijnlijk hou ik deze een tijdje. Het laat me wel zien waar ik een jaar geleden mee bezig ben. Zo zie ik dat ik vorig jaar op 15 juli 'Words' van F.R. David te gast heb gehad/ De nummer 92 in de Gele Bak Top 100 van 2022. Vervolgens zal het vier maanden kosten eer ik de nummer 100 bereik. Met de Gele Bak Top 100 van 2023 heb ik flink de turbo aan want daar zijn we aanbeland bij de nummer 38 in de lijst. De 'Honderd achteruit' biedt nog jaren inspiratie, ook al zou ik morgen stoppen met het kopen van platen. De Top 100 van 2025 laat opnieuw een lijst 'unieke' artiesten en bands zien die ik nog niet eerder in dat kader heb behandeld. Ik maak een sprongetje van nummer 35 naar 38 omdat de nummer 36 in een dubbelbericht van Roxy Music heeft gezeten en de nummer 37 is van The Ventures en die heb ik vorig jaar in de 'Honderd achteruit' van 2022 gehad. De nummer 38 brengt ons bij 'Rock In The Sea' van Shocking Blue uit 1972.

In het vorige bericht heb ik aangekondigd dat er een persoonlijke ervaring in het bericht zal zitten. Daar kom ik later op. Natuurlijk spreekt Shocking Blue erg tot de verbeelding van een jonge platenverzamelaar. Sinds de jaren negentig is het een paar maal geëvenaard, hoewel niet alle artiesten op dat moment residentie hebben in Nederland. Ik denk dan met name aan Junkie XL die, volgens mij, al vanuit Amerika opereerde ten tijde van 'A Little Less Conversation'. Shocking Blue is jaren lang de enige Nederlandse act die de eerste plek heeft bezet van de Billboard Hot 100 in Amerika. De meeste singles zijn anno 1990 eenvoudig te vinden en ik bouw een redelijke collectie van de band. Toch ontbreekt anno 2023 'Rock In The Sea' nog altijd in de verzameling en dat verandert als ik de plaat op 14 april tref bij een online verkoper. Ik heb de week ervoor ook al een bestelling bij hem geplaatst en een andere single uit deze partij komen we zeer binnenkort tegen in de 'Honderd achteruit'. Tenminste... als ik niet terugval op het tempo van 2024 want dan duurt het nog een paar maanden...

Gaat het persoonlijke verhaal over 'Love Is In The Air'? Nee, het is nóg specifieker. Nog even geduld graag... Het verhaal van 'Love Is In The Air' is een dag voor mijn '20092009': Zaterdag 19 september 2009. De dag dat mijn oudste broer in het huwelijk treedt maar dat horen we pas als het reeds heeft plaats gevonden. Ik word vanaf het terras van 'T Pandje gelokt naar de winkel van De Gouden Kikker. De uitbater vertelt dat hij een partij platen in de aanbieding heeft van een overleden vriend. Hij wil ze afzonderlijk prijzen maar ik mag wel even kijken. Dan hou ik 'Love Is In The Air' in mijn handen. Absolute nieuwstaat met fotohoesje in zachte plastic hoes. Er ontstaat kortsluiting in mijn hoofd. 'Dat is een dure', hoor ik de verkoper zeggen. 'Die is vijf euro'. In dezelfde greep zit ook de nóg veel zeldzamere single van The Kwyet en die mag mee voor een euro. Dat is nog maar het begin want in de daaropvolgende maanden zal ik heel veel zeldzame Nederbeat bij hem vinden en kost het me nooit meer dan een paar euro. Maar... dat is nog altijd niet het persoonlijke verhaal.

Robbie Van Leeuwen wordt op 29 oktober 1944 geboren in Den Haag. In 1962 begint hij zijn loopbaan als gitarist in de band The Atmospheres maar zal nationaal doorbreken met The Motions. Terwijl deze groep nog hevig in het rhythm & blues-idioom zit, heeft Van Leeuwen veel geluisterd naar de experimentele popgeluiden van de Amerikaanse westkust. Hij wil dolgraag deze ervaring kwijt in een band maar The Motions is nog niet zo ver. Hij stelt zelf zijn eigen band samen en heeft in eerste instantie Barry Hay op het oog. Deze heeft net de band The Haigs verlaten, maar bedankt voor de eer om bij Van Leeuwen in de band te komen. 'Daar zul je nog spijt van hebben', zijn de historische woorden van Van Leeuwen. Hij trekt vervolgens Fred De Wilde aan die eerder met Hu & The Hilltops heeft gezongen. Voor Polydor wordt een elpee opgenomen en 'Love Is In The Air' is de single. On-Nederlands goed? Het album heeft zeker een internationale allure maar voor Polydor telt alleen dat er exemplaren worden verkocht en dat laatste valt tegen. De groep stapt over naar Dureco en 'Lucy Brown Is Back In Town' is de laatste single met De Wilde als zanger. Van Leeuwen is geïnspireerd geraakt door Jefferson Airplane en wil een zangeres hebben. Eerst laat hij zijn oog vallen op Annet Hesterman maar deze is juist een samenwerking begonnen met Ro-D-ys. Tijdens een feestje van The Golden Earrings treedt een bandje op met de naam The Motowns. Van Leeuwen is onder de indruk van de zangeres en trekt haar bij Shocking Blue. We hebben het dan over Mariska Veres.

Met de hulp van Willem Van Kooten onderhouden de Nederlandse platenlabels een warm contact met Amerika. Zo worden verschillende Nederlandse producties in Amerika gedistribueerd door grotere labels. 'Wasted Words' van The Motions is zo op Chess uitgebracht en een plaatje van The Honest Men schopt het zelfs tot het Motown-label. In 1969 krijgt de Amerikaanse onafhankelijke producent Jerry Ross 'Venus' te horen en ziet meteen brood in het plaatje voor zijn nieuwe Colossus-label. Tijdens zijn bezoek aan Nederland en Duitsland neemt hij ook 'Ma Belle Amie' van Tee Set mee en krijgt persoonlijk 'Little Green Bag' van George Baker Selection aanbevolen. Deze drie singles zullen in 1970 zorgen voor de 'Dutch Invasion'. 'Ma Belle Amie' is een middenmoter in Amerika terwijl 'Little Green Bag' niet veel voor elkaar krijgt. 'Venus' wordt zo gezegd nummer 1 in Amerika. De groep maakt internationale tournees en is erg populair in Japan. Op Pinkpop wacht in 1971 een fluitconcert en rottend fruit. Toch weet Shocking Blue het grote succes niet vast te houden in Amerika want na 'Mighty Joe' is het vooral Europa en Japan dat niet genoeg kan krijgen van de band. 'Rock In The Sea' verschijnt in augustus 1972 in de hitparade en schopt het tot een twaalfde plek. Een paar maanden later krijgt Van Leeuwen last van geelzucht en moet zijn muzikale avonturen stil leggen. Op het podium wordt hij vervangen door... Martin Van Wijk.

Het is in de zomer van 1992. Ik ben een aanstormend talent bij het Sneeker Nieuwsblad met mijn recensies van popconcerten. Omdat ik een duidelijke voorkeur heb voor de voorbije decennia is het koren op mijn molen als ik ontdek dat een voormalig lid van de bluesgroep Art. 461 in Sneek woonachtig is. Dat wordt het begin van een kleine serie. Via een collega leer ik dat Martin Van Wijk eveneens in Sneek woont en dichterbij huis (in Hommerts om precies te zijn) vind ik Ramaon. De laatste heeft twee singles uitgebracht in de jaren zeventig die beide samenvallen met een trieste gebeurtenis. De eerste is, geloof ik, ten tijde van de Olympische Spelen in 1972, de tweede is met de kaping van de school in Bovensmilde en de trein bij Ommen. Beide keren is er een aangepast programma op de radio en pas als alles weer op gang is gekomen, zijn de platen al geflopt. Van Wijk tref ik op een doordeweekse avond bij hem thuis. Hij heeft een lange werkdag erop zitten en na de maaltijd rookt hij traditioneel een jointje. Zo ook deze avond van het interview. We hebben net de geschiedenis doorgenomen tot zijn einde bij Shocking Blue als hij in slaap valt. Met zijn bloedmooie véél jongere vriendin heb ik het die avond erg gezellig, ook zij is helemaal gek van muziek. Van Wijk is later razend op mij want wat ik allemaal wel niet met zijn vrouwtje had uitgespookt? Nee hoor, gewoon plaatjes draaien en kwekken over muziek. Maar... ze was wel mooi!

Van Wijk blijft tot het definitieve einde in 1975 betrokken bij Shocking Blue, ook al heeft de band in 1974 al afscheid genomen. De band wordt nog enkele malen opnieuw geformeerd en ik weet zelf de reünie uit 1994 nog goed te herinneren. Toch ben ik ietwat teleurgesteld als ik een jaar later naar 'Shocking Blue' ga en dat het opeens Mariska Veres met een top 100-coverband blijkt te zijn. Ze zingt een paar hits in medley-vorm maar bij 'Born To Be Wild' ben ik de tent uit gelopen. Volgens Wikipedia zou Van Wijk nog in leven zijn, maar er staat me iets van bij dat hij is overleden. Met de dood van Veres in 2006 komt definitief een einde aan Shocking Blue. Van Leeuwen heeft na Shocking Blue nog succes met Galaxy-Lin en Mistral maar is op een gegeven ogenblik huisman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten