maandag 18 november 2024
Het zilveren goud: 1999 deel X
De kaartenbakken staan onder een dikke laag stof in de hoek van de kamer. Geïnspireerd door mijn oudste broer leg ik ook een kaartsysteem aan voor mij platen. De andere broer doet iets soortgelijks met spelers van SC Heerenveen, maar dat is een ander verhaal. In de zomer van 1994 komt het klad erin met het bijhouden van de nieuw aangeschafte singles. Het is tien jaar geleden als ik besluit weer iets te gaan doen met deze kaartenbakken en dan is het idee om tot en met 2019 een kwart eeuw terug in de tijd te gaan met de singles die ik toen heb gekocht. Inmiddels is het 2024 en de serie loopt gewoon door. Eens per twee of drie jaar ga ik er even goed voor zitten en probeer aan de hand van herinneringen de kaartenbak voort te zetten. Dan uiteraard met de platen die nu in de bakken staan want ik 'mis' behoorlijk wat. De afgelopen twee jaar heb ik het gehad over de krakersavonturen in Amsterdam en aansluitend de periode in Engeland. Vijfentwintig jaar geleden ben ik net een maand terug uit Engeland en woon in De Bilt. Daar zal ook dit verhaal vooral over gaan. De blues met de uitkering en een paar zeer welkome uitstapjes met een Woodstock-maat. De singles zijn van december 1999 maar dat mag de pret niet drukken!
Zoals ik vorige maand al heb geschreven voelt De Bilt aan als een koude douche. Van een oude katoenspinnerij met hagelnieuwe kamers in een prachtige heuvelachtige omgeving zit ik nu opeens ingeblikt in De Bilt. Pal tegen Utrecht aan en bij iedere fietstocht bots ik tegen een snelweg op. Ook qua gemeenschap is het anders dan in De Bilt. De coördinator woont niet in het pand, de chauffeur en nog een medewerker wonen boven de meubelwinkel en de coördinator van Bilthoven woont bij ons in. Ik weet zijn volledige naam nog te herinneren maar ga geen aandacht aan hem schenken. Ik noem hem daarom Fred. Fred is iemand die de wereld wil veranderen en heeft besloten om te beginnen in De Bilt. Fred is gewoon een medewerker in De Bilt maar zijn wil is wet in het huis boven de winkel. Niemand durft tegen hem in te gaan, maar dan...? Dan verschijnt Gerrit ten tonele. Ook een idealistische hippie maar ook iemand die zich niet de les laat lezen door de eerste de beste vent. De woongemeenschap is tegen het aanvragen van een uitkering? Niet helemaal waar want het is de stelling van Fred. Hij heeft dan ook de verkoopweek geopperd en met deze belofte ben ik naar De Bilt gekomen. Eenmaal in De Bilt heb ik vooral te maken met de boekhouder. Hij hoeft geen naam te hebben want er is maar eentje. Deze wil niks weten van een verkoopweek en staat erop dat ik een uitkering ga aanvragen. Dan moet ik op gesprek komen bij de sociale dienst in Bilthoven. Dat verloopt niet soepel, om het zachtjes uit te drukken.
Er wordt me medegedeeld dat ik actief naar betaald werk moet solliciteren en tenminste drie brieven per maand moet tonen. 'Ja maar, daar heb ik geen tijd voor want ik ben aan het werk'. Dan heb je geen recht op uitkering. 'Jawel, want het is onbetaald werk'. Hoeveel uren? Veertig uren? Dat is teveel. Je mag maximaal vierentwintig uur per week vrijwilligerswerk doen voor een uitkering en moet daarnaast solliciteren voor de overige zestien uren. Wat ik ook probeer, ze heeft me compleet klem gezet. Uiteindelijk weet ik wel een uitkering los te peuteren. Na twee maanden is de schuld afbetaald en kan ik weer terug het idealisme in? Dacht het niet want de boekhouder dreigt met onmiddellijke uitzetting als ik mijn uitkering stop zet. Ik ben er gewoon ingeluisd. Intussen lijdt de sfeer in de woongemeenschap hier flink onder en ik heb met name een paar aanvaringen met Fred. Als de kerst in zicht komt, wil iedereen weten waar we naartoe gaan. Ik ga naar mijn ouders en kom pas in het nieuwe jaar terug. Fred zegt ook plannen te hebben. Als hij echter op eerste kerstdag nog altijd rondloopt in De Bilt krijgt de rest een aanvaring met hem (nadat deze al stevig hebben gedronken en dan opeens wél durven!). Met andere woorden: Als ik in het nieuwe jaar terug kom in De Bilt zit Fred al ergens anders boventonen te zingen. Dat maakt De Bilt ietsje aangenamer voor mij, maar het zal niet overhouden.
Vianen is niet ver vanaf De Bilt en het betekent dat ik praktisch buren ben geworden van Des. Ik heb hem in 1998 leren kennen op het Woodstock-festival als hij met een Solex van Vianen naar Steenwijkerwold is gereden om Armand te zien. Hij blijft pitten in de caravan. De volgende ochtend ontmoet ik Kees en Des is verantwoordelijk voor het contact met de Friese broers. In 1999 rijden we in Des' ambulance naar Duitsland voor de zonsverduistering. Nu woont hij dus slechts een paar kilometer verderop en ik ontmoet hem vaak in deze eerste weken. Zo gaan we eens op een vrijdagavond naar een concert in Nieuwegein maar zullen we op een zaterdagavond samen naar een feestje in Bilthoven. Des heeft dan inmiddels een Puch met hoog stuur uit de jaren zestig en ik moet achterop. Moet? Tja, ik heb geen andere keuze maar ik vind het doodeng. We wandelen ook een zondagmiddag bij Fort Rhijnauwen in Bunnik bij de jeugdherberg waar ik in 1994 'Een midweek op eigen benen' heb gevierd en dit jaar in april opnieuw ben geweest. En ik heb al stiekem een plannetje voor rond mijn verjaardag in 2025.
Dat zijn kleine lichtpuntjes in verder toch een grijze en mistige tijd. Ik mis Mossley en met name hond Sadie, maar aan de andere kant: Ik ben op doorreis want ik hoop volgend jaar naar Polen te trekken. Ik ben enkel in De Bilt om de schuld bij de Rabobank in te lossen. Althans, dat is het plan.
3215 To You - Brainbox (NL, Imperial, 1970)
3216 Suzanne - Leonard Cohen (Duitsland, CBS, 1968, re: 1972)
3217 White Room - Cream (US, Atco, 1968)
3218 Bless My Soles - Terry Gibbs (Zweden, EmArcy, 1957)
3219 The Wind Cries Mary - The Jimi Hendrix Experience (UK, Track, 1967)
3220 Love Story - Jethro Tull (Frankrijk, Fontana, 1968)
3221 Bourée - Jethro Tull (Frankrijk, Island, 1969)
Hoewel ik meteen op de eerste dag het debuutalbum van Chase uit de elpees vis, is het qua singles bedroevend aan wat er in de winkel staat in De Bilt. Dan ontdek ik het 'magazijn'. Daar zijn de 'verzamelstukken' die nog eens een etalageverkoop moeten vormen. Daar liggen ook de 'waardevolle' singles. Bovenstaande singles komen uit dat magazijn en volgende maand krijgen jullie er nog zeven. Leonard Cohen is vooral om 'Bird On The Wire' op een single te hebben want 'Suzanne' heb ik al met 'So Long Marianne' op de flip. Cream zal ik in mei of juni in de Duitse persing vinden met fotohoes. Jimi Hendrix heb ik een paar jaar geleden nog in de Duitse met fotohoes op de kop getikt. Volgende maand een paar meer 'rare' Franse persingen. Ik ben in 1999 een en al hippie, dat kunnen jullie aan de singles wel zien?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten