zondag 25 januari 2015

Raddraaien: Godley & Creme



Ik denk dat ik morgen of dinsdag even ga 'inhalen', want het is inmiddels half drie geweest en ik denk dat ik geen moeite zal hebben met slapen. Ik had nog steeds de kalender liggen voor de fotograaf in Diever en omdat het KNMI de waarschuwing voor gladheid had ingetrokken, ben ik vanmiddag op de fiets naar Diever gestapt en terug. De restanten sneeuw maakten het tot een extra inspanning en dat kan ik nu wel merken aan mijn benen. Morgen dus ook de Schijf van 5, vandaag een aflevering van Raddraaien. Ik ben weer eens begonnen met het terugzetten van 'zwervende' singles en dat betekent ook dat er singles in de bakken komen te staan die daar niet eerder zijn geweest. Ik maak deze serie Raddraaien nog gewoon af, dan moet ik de situatie opnieuw bekijken. Momenteel zitten er 39 platen in het Raddraaien, vermoedelijk gaan dat in een volgende serie meer worden. Qua jaren zestig heb ik alweer een halve bak extra erbij en de jaren zeventig gaat dat ook nodig krijgen. Door het tussenvoegen van singles verandert ook de opzet in de bakken, maar opnieuw... dat moet ik over een paar weken even bekijken. Dan ga ik nu Raddraaien met de jaren tachtig-bak die ik zojuist heb gebruikt voor The Vinyl Countdown. Ik heb Godley & Creme wel gedraaid, maar niet deze single: 'An Englishman In New York' (1980) is vandaag de Raddraaier.

Lennon en McCartney, Simon & Garfunkel, Godley & Creme. Nee, ik wil die Volendammers niet op mijn blog hebben. Het zijn allemaal duo's die zo de geschiedenisboeken in kunnen. Stellen die onafscheidelijk lijken, maar het op een bepaald moment helemaal met elkaar hebben gehad. Lennon en McCartney werken als sinds het witte dubbelalbum elk apart aan de nummers, Simon en Garfunkel zijn niet echt 'on speaking terms' en het huwelijk tussen Godley & Creme strandt in 1988. ,,Kevin Godley heeft andere prioriteiten in zijn leven gekregen", concludeert Lol Creme koel in een interview uit die tijd. De mannen hebben dan dertig jaar lang bijna dagelijks met elkaar opgetrokken. Het duo ontmoet elkaar in de late jaren vijftig in de muziek-scene van Manchester. Ze spelen even samen in een band, maar het grootste deel van de jaren zestig spelen ze in verschillende bands. Kevin Godley maakt in de midden jaren zestig deel uit van The Mockingbirds dat ook zanger-liedjesschrijver Graham Gouldman in de gelederen heeft. In 1967 steken Godley en Creme de koppen weer samen en maken de single 'Seein' Things Green' als Yellow Bellow Room Boom. Het plaatje flopt en is tegenwoordig een gezocht collector's item. Vanaf 1969 vestigt het duo zich in de Strawberry Studios in Stockport, waar ze al snel vergezeld worden door Gouldman en, uit The Mindbenders afkomstig, Eric Stewart. Het kwartet experimenteert met studio-effecten en dit levert pardoes een hit op in 1970 als 'Neanderthal Man' als The Hotlegs de Engelse hitparade verovert. Ook in Nederland bereikt het een 24e plek. The Hotlegs maakt een paar albums, maar feitelijk is het allemaal 'huiswerk' voor de volgende stap.

Jonathan King heeft interesse gekregen voor de groep en biedt hen een contract aan. King meent ergens gelezen te hebben dat de gemiddelde man zo'n 10 cc sperma loslaat bij een ejaculatie, maar Gouldman kan daar nog steeds smakelijk om lachen. ,,Je moet van goede huize komen om aan die hoeveelheid te komen". Desalniettemin wordt 10cc de nieuwe naam voor The Hotlegs en met 'Donna' zet de groep in 1972 een zwik hits in gang. Het experimentele blijft aanwezig en dus vallen die eerste 10cc-singles op door hun veelzijdigheid en het gebruik van vele gimmicks. In 1975 scoort de groep wereldwijd met 'I'm Not In Love', maar tijdens de opnames van het album 'How Dare You' komen Godley en Creme voor een lastige keuze te staan. De heren hebben een 'speeltje' uitgevonden dat de naam 'Gizmo' heeft gekregen. Een mechanisch apparaat dat wordt aangebracht op de hals van een elektrische gitaar en waarmee een veelvoud aan strijkinstrumenten kan worden geïmiteerd. De 'Gizmo' is vooral ontwikkeld als kostenbesparing voor 10cc. Het huren van gastmuzikanten is een dure aangelegenheid en de Gizmo maakt dat overbodig. Creme en Godley willen de Gizmo beter in de markt zetten, maar Gouldman, Stewart en het management van 10cc houdt voet bij stuk: Of je blijft bij 10cc en vergeet het Gizmo-avontuur of...? De heren zijn bovendien het toeren moe en zo weken Godley en Creme zich los van 10cc.

Het eerste album heet 'Consequences' en beslaat maar liefst drie schijven. Jazz-zangeres Sarah Vaughan leent haar stem en verder is komiek Peter Cook alom aanwezig. 'Consequences' is het presenteerblaadje van de Gizmo. Vreemd genoeg zal het nooit iets worden met het instrument en ook het album verschijnt op een verkeerd moment. In Engeland is net de punk-rage van start gegaan en dus wordt het album in de media afgebrand. Bij de volgende albums van Godley & Creme is de toon beduidend milder. Het duo maakt grote indruk met de videoclip van onze Raddraaier en dat zorgt er mede voor dat de plaat hoog op de hitparade terecht komt.

Godley & Creme maakt een serie innovatieve albums en aantrekkelijke singles, maar het grootste deel van het decennium besteedt het duo aan produceren van videoclips. Daar zitten absolute hoogstandjes tussen. Wat te denken van het gevecht tussen Reagan en Gorbatsjov in de clip van 'Two Tribes'? Zelf brengt het in 1985 'Cry', de introductie van het 'analoog crossfaden van beeld'. Dit grapje wordt in de jaren erna door velen herhaald, bijvoorbeeld door Michael Jackson in 'Black & White'. Het duo is dan al een samenwerking aan gegaan met Art Of Noise. In 1988 verrast het duo, bekend van elektronische hoogstandjes, vriend en vijand met 'Goodbye Blue Sky'. Tekstueel staat de komst van een kernoorlog centraal, muzikaal zijn het 'traditionele' instrumenten als harmonica, orgel en gitaar die de dienst uit maken. Het is tijdens dit album dat Godley vreemd gedrag gaat vertonen en het duo uit elkaar valt. Godley sluit zich kort daarna aan bij Art Of Noise. De mannen komen sindsdien sporadisch bijeen, bijvoorbeeld met de 10cc-reünie in 1991.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten