dinsdag 28 april 2020

Week Spot: Brainstorm



Lang zal die leven! De Week Spot van deze week start op mijn 45e verjaardag en natuurlijk moet dat een speciale plaat worden. Of toch niet? In eerste instantie heb ik eigenlijk geen plannen voor de Week Spot, het is pas tegen het weekend dat ik me besef dat dit wel een ideale Week Spot kon zijn. Eerst moet de plaat binnenkomen in Uffelte want de tijd van de eerste Week Spots heb ik lang achter me gelaten. De eerste Week Spots uit 2012 zijn 'nieuwe ontdekkingen' die ik dan nog niet op plaat heb. Vaak koop ik de plaat wel een maand later maar het hoeft niet beslist aanwezig te zijn om Week Spot te mogen heten. Ik heb Brainstorm zaterdagmiddag opgepikt van het postkantoor en zaterdagavond meteen twee keer gedraaid in 'Do The 45' én aangekondigd als de Week Spot voor de komende week. Het betekent overigens niet dat ik de plaat zaterdag ga draaien in 'Do The 45'. Deze show volgt het patroon van 'Tuesday Night Music Club' van vanavond (de show gaat na dit verhaal op Mixcloud) waarin ik alleen singles (45 toeren) uit 1975 heb gedraaid. Brainstorm is net té nieuw voor een show over 1975, maar desondanks is het ein-de-lijk in de collectie en mag het de Week Spot heten: 'Lovin' Is Really My Game' van Brainstorm in, uiteraard, de lange 12"-versie.

Het is augustus 2012. De elpee van de eerste alinea heb ik vaker afgespeeld op Soul-xotica, maar het zal toch even moeten in deze context. Ik heb jaren geleden op Facebook een pagina 'geliked' genaamd 'Northern Soul'. Het wordt in de lijst weergegeven als interesses als je op mijn profiel drukt. Het is een lege pagina welke in juni 2012 opeens begint te leven. Toch ligt de nadruk nogal op de scooter-scene en minder op de muziek. Iemand weet een bericht tussendoor te drukken dat hij een muziek-groep is gestart. 'Northern Soul Is In My Blood' is de volgende stap. Omdat ik veel van mijn favorieten niet op Youtube kan vinden, ik een paar weken eerder met de Soul-x-rated ben begonnen én een speciale podcast-uitzending doe voor een Nederlands muziekforum... en ik de platen wil draaien, welke niet op Youtube staan... Daarom dus! Ik maak een eenmalige Engelstalige show welke zo goed wordt ontvangen dat ik besluit de Soul-x-rated voortaan ook in het Engels te doen. Ik ontmoet Lee in deze groep en ga in op de uitnodiging om naar zijn radioshow te luisteren. De rest is geschiedenis want drie maanden later zal ik me bij dat station voegen, Wolfman Radio, en ik reken Lee tot één van mijn allerbeste vrienden.

Hoewel Lee slechts zeven jaar ouder is dan mij heeft hij veel jongere en meer 'hippe' ouders. Dat betekent dat hij The Beatles en andere popmuziek middels zijn vader met de paplepel krijgt toegediend. De platenverzamelingen van zowel vader als moeder vormen de eerste stappen in de muzikale educatie van Lee en zijn broers. In Engeland is het de normaalste zaak van de wereld dat een twaalfjarig kind al zelfstandig naar een jeugdclub gaat. Daar leert hij de Northern Soul kennen en slijt heel wat uren en schoenzolen op de dansvloer. De 12"-single van Brainstorm is de plaat voor 'de betere dansers'. Niet alleen vergt het techniek maar vooral uithoudingsvermogen want er is nergens in de 7 minuut 22 en rustpauze ingelast. Het blijft tot de fade door beuken. ,,Tegenwoordig ben ik al buiten adem bij de single-versie", laat hij me later weten, maar in augustus 2012 (als ik de tweede achtereenvolgende week aanwezig ben in de show) draait hij de plaat die voor hem synoniem staat aan de Northern Soul-jaren in de jeugdclub. Hij vertelt me over het rode vinyl en hoe deze erg duur zou zijn. Dat klopt, ik heb de zwarte en die is vrij voordelig te bemachtigen. Toch wil ik in de soul tot 2016 niet aan de 12"-single. Ik had bijna de korte single gekocht in 2013, maar nee... ik wil toch eigenlijk de lange versie hebben. Na enkele stuiptrekkingen ben ik vorig jaar zomer overstag gegaan en voeg 12"-singles toe aan de Blauwe Bak. Dan komt de 12" van Brainstorm opeens ook weer op het verlanglijstje en een paar weken geleden heb ik de knoop door gehakt. Waarvan akte...

Ik verwacht een ander verhaal bij Brainstorm. Ik heb lange tijd gedacht dat het een soort van Chic zou zijn: Een stel producenten die voor iedere opname een nieuwe groep samenstellen. Nee, Brainstorm is écht een band geweest. Het bestaat voor de duur van drie albums in 1977 en 1978. Ten tijde van 'Stormin', de eerste elpee en de plaat met 'Lovin', bestaat de band uit Belita Woods, Chuck Overton, Lamont Johnson, Renell Gonsalves, Treaty Womack, Bob Ross, Jerry Kent, Jeryl Bright en Larry Sims. De band heeft Detroit als thuishaven en enkele muzikanten hebben reeds een staat van dienst. Bassist Deon Estus maakt in 1978 deel uit van Brainstorm en hij zal later bassist worden in Wham! en in 1989 een hit scoren met 'Heaven Help'. De bandleden zullen afzonderlijk nog decennia lang verantwoordelijk blijven voor het begeleiden van grote en minder grote artiesten en groepen. Enkele muzikanten hebben deel uitgemaakt van The Funk Brothers, het huisorkest van Motown. Op 'Lovin' wordt de zang verdeeld tussen Belita Woods en Tranita 'Treaty' Womack. Hoewel de groep Amerikaans is, lijkt het alsof 'Lovin' voor de Engelse markt is gemaakt. Pete Waterman van het latere Stock, Aitken & Waterman heeft een vinger in de productie van de 12"-single. De plaat zal de meer progressieve discotheken in Engeland in bezit nemen in 1977 en omdat veel van deze disco's ook een Northern Soul-avond hebben, glipt deze bij de al bizarre speellijst in van de laatst genoemde stroming. Tot slot kan ik melden dat Belita Karen Woods op 14 mei 2012 op 63-jarige leeftijd is overleden. Nu ga ik de felicitaties op Facebook tellen en ben morgen terug met de 'Blauwe Bak Veteranen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten