woensdag 8 april 2020

Het zilveren goud: maart 1995 deel IV



Ik ga geen dingen door elkaar halen. Ik weet hoe een griep voelt en heb eveneens meerdere malen ervaren hoe het is om een hooikoortsgriepje te hebben. Ik hang momenteel tegen dat laatste aan. Eerste symptoom zijn altijd de ogen. Ik hoef niet eens in de spiegel te kijken om te weten dat mijn oogjes klein zijn en rood. Het brengt ook een hoofdpijn voort die ik al sinds vanmiddag heb voelen aankomen. Straks maar weer lekker slapen en morgenochtend de situatie weer even bekijken. De laatste jaren ben ik vaak één dag echt ziek van de hooikoorts en daarna lijkt mijn gestel gewend te zijn geraakt aan de aanwezigheid van pollen en zaden in de lucht. Het blijft dan bij een incidentele niesbui. Daarentegen helemaal geen last van de luchtwegen en de kuch is gewoon teveel sigaren en de damper thuis. Geen reden tot paniek! Ik heb besloten het volgende deel van 'Het zilveren goud' te splitsen. Het begint eerst met het restant singles van de platenbeurs in De Karre. Het tweede deel met de Friese bands ga ik waarschijnlijk vrijdag behandelen.

Het is een anderhalf jaar sinds dat ik de 'beroepskeuze-cursus' in Leeuwarden heb gedaan en vooral de kant ben opgestuurd van de audiovisuele beroepen. Ik ben dan al eens in Akkrum geweest bij een praktijkopleiding voor het grafische vak. Helaas blijkt het daar niet zo zeer te gaan om het ontwerpen van drukwerk, maar vooral om het drukken zélf. Een anderhalf jaar later weet mijn consulente van de gemeente me te vertellen dat ze alsnog met grafische ontwerpen zijn begonnen. Dat is tenminste goed nieuws! Er wordt een afspraak gepland voor een maandagochtend in maart 1995. De kortste klap is om met de trein te gaan. Van Sneek naar Leeuwarden en vervolgens de stoptrein naar Heerenveen. Ik ben hier eerder geweest en dus heb ik geen moeite om het te vinden. De man die de intake afneemt, is zeer verbaasd om me te zien. Hij herinnert me nog van de vorige keer. Ik denk dat dit positief is? Hij legt uit hoe het in zijn werk gaat op het opleidingscentrum en plots hoor ik dezelfde elpee die ik een anderhalf jaar geleden heb gehoord. ,,Nee, er is niets veranderd ten opzichte van je vorige bezoek", verontschuldigt de man zich bijna. ,,En nog steeds kunnen wij jou niet bieden waar je specifiek naar op zoek bent". Ik maak het gesprek keurig af maar ik kook van woede als ik buiten sta. Ik been snel het dorp in op zoek naar een telefooncel. Let wel: Dit is 1995 en dus jaren voordat de mobiele telefoon normaal wordt in het straatbeeld. Ik bel mijn consulente op en lees haar eens goed de les! Wat klopt er niet aan die zin? Juist, het is 1995 en ik kan me alles permitteren.

Omdat me zoveel 'onrecht' is aangedaan, verdrink ik me in 1995 graag (bijna letterlijk) in zelfmedelijden en eis meteen een compensatie voor de geleden schade. Ofwel: Ik pak niet de trein terug naar Sneek maar ga via Heerenveen en Wolvega naar Steenwijk. Een uur later zit ik in De Karre aan een biertje. Natuurlijk duurt ook deze sessie weer een paar dagen. Het is iedere avond weer een strijd om boven het café te kunnen slapen en zo eindig ik bij verschillende stamgasten op de bank. Eentje zegt zelfs dat ik altijd welkom ben! Na een paar dagen is het weer mooi geweest en keer ik terug naar Friesland. Als ik me niet vergis, is dit de periode dat ik als conciërge werk op de basisschool en is mijn afwezigheid in deze dagen de stok achter de deur om me te ontslaan. Het laat me natuurlijk koud, maar zoiets zouden jullie wellicht al hebben begrepen? Laten we het maar snel over de muziek gaan hebben en dan met name over de laatste zeven singles die ik op de dag van het tosti-record heb gekocht.

2139 Wildflower-Skylark (NL, Capitol, 1972)
2140 Mean Girl-Status Quo (UK, Pye, 1971, re: 1978)
2141 All Around My Hat-Steeleye Span (NL, Chrysalis, 1975)
2142 The Hostage-Donna Summer (NL, Groovy, 1974)
Dit kwartet is nog helemaal origineel in de staat zoals ik ze in 1995 heb meegenomen uit De Karre. Skylark zal omstreeks 2000 even uitgroeien tot een enorme 'hit' voor mij en nu moet ik erkennen dat ik het al heel lang niet heb gehoord en eigenlijk best wel behoefte heb om het straks eens te draaien. Van Status Quo ben ik jaren lang ervan uitgegaan dat dit de hitversie was uit 1973. Ik leer nu dat deze specifieke persing uit 1978 is en op speciaal verzoek van Lightning Records is geperst. Dat begint een jaar later met het Old Gold-label en dan verschijnt de plaat ook op dat label. Als Henk 'The Hostage' ziet, vertelt hij me het verhaal over Donna Summer bij Sjef Van Oekel. Een fragment dat ik later nog heel vaak zal zien. Ik heb een paar keer per jaar 'rrreeds!' dat ik een avond lang in het teken zet van Van Oekel's Discohoek en alle fragmenten weer eens bekijk.

2143 Baby Love-The Supremes (NL, Motown, 1964)
2144 Night Of The Long Grass-The Troggs (NL, Fontana, 1967)
2145 She'd Rather Be With Me-The Turtles (NL, London, 1967)
Jammer genoeg heb ik de Engelse persing van de laatste in Mossley laten liggen. Dit is echter de enige van bovenstaande drie welke daadwerkelijk uit De Karre komt. Peter maakt me een paar jaar geleden blij met 'Baby Love' in de fotohoes en The Troggs koop ik in 2015 bij De Tafel in Meppel met de fotohoes. Komende vrijdag ga ik het hebben over de Friese popmuziek van omstreeks 1991 en ga ik uitzoeken of de stichting Friesland Pop nog bestaat. Volgende week woensdag het eerste deel van april 1995.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten