dinsdag 17 juli 2018

Laat Soul-xotica maar lopen!



Ik heb na de publicatie van gisteren nog even een opleving en besluit wat 'huiswerk' te gaan doen. Het lijkt een leuk verhaaltje te worden en toch heb ik er de puf niet voor. Nu is het dan inmiddels 17 juli en toch ga ik nog een keer kijken naar wat ik zoal op 16 juli heb gedaan in acht jaar Soul-xotica. De titel is geïnspireerd op het bericht van 16 juli 2010. Ik ben dan blijkbaar nog niet zo thuis op het internet als dat ik tegenwoordig ben. 'Google afbeeldingen' wil me in 2010 maar niet het hoesje van 'Living Above Your Head' van The Walker Brothers brengen en dus gebruik ik een album-hoes als illustratie. Het staat (in 2010) evenmin op singlehoesjes.nl. Ik heb nu uitgevogeld hoe ik hoesjes kan 'lenen' van 45cat en daar staat de plaat in de Nederlandse catalogus van The Walker Brothers. Laat ons de zevenmijlslaarzen aantrekken en eens rond dwalen in acht jaar Soul-xotica.

In 2010 heeft Soul-xotica nog niet echt een vaste vorm. Ik ben weliswaar van de singles-koffer afgestapt en kijk verder dan mijn neus lang is. Ik heb jullie eveneens kennis laten maken met een paar 'nieuwe' namen en ik heb verslag gedaan van het concert van A Silver Mt. Zion in Groningen. Opvallend is ook de lengte van de berichten. Ik doe dan nog alles op de Nokia N95 en het kost me een uur om mijn verhaal over The Walker Brothers te schrijven. Dat is vooral parate kennis omdat ik jaren geleden de biografie over Scott Walker heb gelezen. 'Living Above Your Head' staat al vanaf het vroegste begin in de Blauwe Bak, inmiddels in de reserve-Blauwe Bak. Het weigert terug te gaan naar de jaren zestig-singles hoewel de plaat nog nauwelijks aan bod komt in 'Do The 45'. Ik heb de plaat in de zomer van 1992 gekocht bij Golden Years in Sneek en het bericht 'Laat de broertjes maar lopen' lijkt een kleine 'flashback' te zijn naar de eerste berichten op Soul-xotica. Gewoon een willekeurige single en daar een kattenbel over schrijven.

Een jaar later zit ik al midden in de serie '20 Years Ago Today'. Tegenwoordig is dat 'Het zilveren goud' maar ten tijde van '20YAT' behandel ik de singles nog apart en soms bijna dagelijks. Zeven jaar geleden heb ik bericht over 'Seven Deadly Finns' van Eno en 'I Remember Yesterday' van Donna Summer. Twee singles van een gulden die ik bij Sunrise heb gekocht. Het is de tijd tussen diploma-uitreiking en vakantiewerk in de polder. Ik maak lange fietstochten langs molens in de provincie en koop de nodige platen. Ik lijk het gevaar van bollen pellen te ontwijken totdat iemand begint over droogbloemen snijden in de polder. Afijn, daar heb ik twee jaar geleden nog uitgebreid over geschreven?

Voordat ik ga luisteren naar Wolfman Radio (en uiteindelijk ook zelf shows ga maken), zit ik op een streng dieet van meerdere speelfilms per week. Ik deel mijn kijkervaringen in 'De Video Draait' en op 16 juli 2012 zet ik de schijnwerpers op de cultfilmregisseur Jim Jarmusch. Wolfman Radio doet de deur dicht voor de film-hobby en ik heb sindsdien een handjevol gezien. Zo nu en dan kan ik het niet laten en koop een paar dvd's die ik dan eens bekijk. Vorige week ben ik even bij de kringloop in Havelte geweest en zie daar 'This Is England' en 'De Dominee'. Twee films die op het verlanglijstje staan en voor een euro per stuk ben ik de man. Die heb ik zondagavond gezien maar voel me niet echt genoodzaakt om 'De Video Draait' nieuw leven in te blazen.

Vijf jaar geleden presenteer ik de nieuwste Week Spot en dat is niet zomaar eentje! Een plaat die me drie maanden in de greep heeft gehouden. Een deuntje dat me zelfs midden in een droom nog overmand. Ik heb het dan over 'Questions' van Pat Stallworth, één van mijn 'alltime favourites'. Het begint met de aanbieding van Rarenorthernsoul welke een wel zeer exorbitant bedrag vraagt voor het hagelnieuwe vinyl. De plaat behekst me en als ik net heb besloten om de portemonnee te trekken, is de plaat juist verkocht. Een maand later kijk ik rond op Ebay. Een Amerikaan biedt de single aan maar wil niet naar Europa verzenden. Vervolgens zie ik de plaat bij een Duitse dealer. Dat is ruim de helft van de prijs van Rarenorthernsoul. In 2013 is het wel en wee van Pat Stallworth nog een mysterie en een overdosis wordt niet uitgesloten. Welnu: Pat heeft zich een paar jaar geleden gemeld en heeft sindsdien een paar optredens gedaan. Ze ziet er nog aardig goed uit als je je bedenkt dat ze veertig jaar geleden zwaar aan de drugs is geweest.

Hier had ook een aflevering van 'Raddraaien' kunnen staan, maar vooruit! Het is maar de vraag of we deze maand nog toe komen aan deze rubriek. Mark heeft me zojuist laten weten dat het pakket op de post is gegaan en dus liggen er 'Singles round-up'-afleveringen in het verschiet. De Franse single is nog steeds niet gearriveerd en daar krijg ik een hard hoofd in. Gelukkig is de schade niet groot: Single plus verzending was zes euro en de plaat is nog altijd goed verkrijgbaar en betaalbaar. In 2014 ben ik enthousiast aan het 'Raddraaien' en dat gebeurt die avond met 'It's Four In The Morning' van Faron Young. Herinneringen aan de jaren zeventig-compilatie ten tijde van mijn werk in de Popkelder en vast ook een terugblik naar de 'monstertocht' toen ik de single heb meegenomen uit Mossley.

Op 16 juli 2015 moeten jullie het zonder een bericht stellen op Soul-xotica. De dag ervoor heb ik een 'Singles round-up' gedaan met singles die ik bij De Tafel in Meppel heb gekocht. Een dag later schrijf ik over 'Seventh Sojourn' van The Moody Blues in 'Het zilveren goud op 33 toeren'. Over 2016 en 2017 kan ik kort zijn. Ik zit dan ook midden in de Gele Bak Top 100. Het eerste jaar doe ik nog uitgebreide verhalen bij de singles en gebruik een foto van internet van de nummer 51. In 2017 heeft het al de huidige vorm met een eigen foto. Vanavond gaan we, als vervolg op de Week Spot van 2013, terug naar 1974 met een kersverse Week Spot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten