vrijdag 20 juli 2018

Eretitel: 'Ace Of Spades'



Nadat ik vanmiddag heb gesorteerd, ga ik Meppel in. Dat is al een lange tijd geleden dat ik dit voor het laatst heb gedaan. Ik hem me gisteravond geschoren en doe dat, sinds mijn intrek in Uffelte, zo onregelmatig (minimaal om de maand) dat ik wel een paar mesjes nodig ben om het allemaal weg te krijgen. Inmiddels heb ik nog maar één scheermesje en dus moet ik wel even de stad in om een nieuwe voorraad aan te leggen. Eenmaal in de Action en met de scheermesjes in de hand, ontwikkelt het boodschappenlijstje zichzelf: Een nieuwe thermosfles, een zaklantaarn, een led-balkje dat je rechtop kan neerzetten en waarvan ik veel plezier ga beleven tijdens het kamperen. Naast de Action zit de Xenos en daar gaat de vakantie verder met onder andere een zacht reiskussentje (de 'oude' is niets anders dan een stoffen zak met een paar watten). De zoektocht naar een nette korte broek levert niks op en dus doe ik een boodschapje bij de Jumbo en fiets dan naar huis. Echt? Nee, ik fiets nog wel een stukje om zodat de teller op de vierduizend kilometer komt te staan. O ja, dat is vierduizend kilometer sinds de kerst. Vandaag de 'Eretitel' en het bericht van vandaag 'spaar' ik even. Vandaag wederom geen singles binnen gekregen en dus moet ik ruimte houden voor eventuele 'Single round-ups'.

3. Motörhead (1980)
De 'Listen Carefully' die de basis vormt voor deze 'Eretitel' kan ik me nog erg goed herinneren. Het is de laatste 'Listen Carefully' van 2016 en het is dan bijna een jaar sinds het overlijden van Lemmy. Ik doe onderzoek naar O.V. Wright, ik denk vanwege de Week Spot, en zie dan dat Wright in 1970 een 'Ace Of Spades' heeft opgenomen. Straks meer daarover. Bingo! Over de derde 'Ace Of Spades' hoef ik niet lang na te denken. Blue Cheer (van 'Summertime Blues') heeft op het album 'New! Improved!' uit 1969 een 'Ace Of Spades' staan. Of...? Het zingt hoorbaar 'ace of spades' in het nummer, maar de eigenlijke titel is 'Ace 'N' Eights'. Dat feest gaat dus niet door? Dan ontdek ik de nummer twee en kunnen we alsnog doorgaan met 'Ace Of Spades' als 'Eretitel'. Van de drie ken ik vooraf alleen Motörhead en ben zoveel van de andere twee gaan houden dat Lemmy en zijn kornuiten het met een derde plek moeten stellen. 'Ace Of Spades' speelt pas sinds twintig jaar voor mij en heb het in die afgelopen twee decennia al té vaak gehoord. Motörhead is dus de hekkensluiter in de 'Eretitel'.

2. Link Wray & His Ray Men (1966)
Ik heb jullie jaren geleden laten kennis maken met de 'spouge', de popmuziek van Barbados. Sinds vandaag kan ik 'ragare' aan het lijstje toevoegen. 'Ragare' is de naam voor Scandinavische surf-muziek. We hebben het dan niet over The Beach Boys maar over de rauwe instrumentale gitaarrock uit de vroege jaren zestig. Als Link Wray na jaren ploeteren echt geen droge boterham meer kan verdienen in Amerika, verplaatst deze zich naar Denemarken. Hij trouwt met een Deense en zal de laatste jaren tot zijn dood een graag geziene festival-act worden in Scandinavië. Link Wray is de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de 'power chord' en dankzij zijn agressieve gitaarspel. In 'Rumble' voel je bij wijze van spreken de klappen op de neus. In 1966 legt hij met zijn gitaar een kaartspelletje en noemt dat 'Ace Of Spades'. Een nummer dat niet zou hebben misstaan in 'Pulp Fiction' en waarvan zelfs ik, als 'soulkikker', hebberig van word. Gelukkig is de single een paar maal opnieuw uitgegeven en dus moest ik nog maar eens een zoekactie op touw zetten. Link Wray mag vandaag op twee.

1. O.V. Wright (1970)
Wright heeft in december 2016 de Week Spot met 'We're Still Together', de laatste opname voor zijn vroege dood. Dat is wel het gevolg van zwaar drugsgebruik en is het voor 'insiders' niet verrassend. Wright brengt in de late jaren zestig en vroege jaren zeventig zijn werk aan de man dankzij het Back Beat-label. In 1970 neemt hij een liedje op dat doorgaans bekend is als 'Ace Of Spades'. Toch noteert Back Beat voor de single het nummer als 'Ace Of Spade' en ook Billboard zal deze informatie overnemen. 'We're Still Together' is uiterst 'smooth' maar 'Ace Of Spades' laat meer funky soul horen. Als ik het vergelijk met Link Wray en Motörhead, dan is het voor mij een duidelijke zaak: Wright wint deze 'Eretitel' met zijn 'Ace Of Spade(s)'.

Volgende week krijgen jullie de 'Eretitel' over de allereerste 'Listen Carefully' van 2017. Ik wil dan driemaal het meest kostbare en dierbare van jullie. Sommige zeggen dat je het moet verdienen, maar ik wil het donderdag gewoon op mijn bordje hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten