woensdag 18 juli 2018

Het zilveren goud: juli 1993 deel III



Ik zou een 'horizontaal zeven letters' kunnen doen vandaag, maar daarvoor acht ik het tochtje té 'saai'. Nee, het is een mooie tocht, maar heel erg rechttoe-rechtaan. Ik heb vandaag wederom mijn postronde in Steenwijk en dan ontwikkel ik een plannetje. Bij de Primera in Diever hebben ze geregeld lekkere dampvloeistoffen met fruitsmaakjes in 18 milligram. Wat als ik nu eens vanaf Steenwijk naar Diever fiets? Dat gaat over de Woldberg, Wilhelminaoord en Vledder en dat is een omgeving waar ik zelden meer kom. Vanaf Vledder volg ik de weg door Wapse naar Diever en dat heb ik onlangs nog eens op een woensdagavond gedaan. Helaas heeft de Primera geen banaan in de gewenste sterkte, maar wel aardbei. Ook best lekker, maar het is geen banaan (zoet) of meloen (lekker fris). Vervolgens fiets ik door Dieverbrug naar Dwingeloo om boodschappen te doen bij de Albert Heijn. Terug fiets ik een stukje dat ik in tijden niet heb gefietst en dat best voor herhaling vatbaar is. Ik schat dat ik al met al zestig kilometer heb gefietst met de Pioneer en los van de postronde. Daar behaal ik eveneens het maximum want ik moet vanaf de zaak helemaal naar het Kornputkwartier, de woonwijk op het terrein van de voormalige legerkazerne van Steenwijk. Vandaag ga ik terug naar de zomervakantie van 1993 en presenteer de volgende dertien singles-aankopen van deze maand.

'Je bent jong en je wilt wat', is ooit het credo van Veronica. De tijd waarin het station écht nog voor jongeren was in plaats van het ingedutte nineties-instituut dat het tegenwoordig is. 'Je bent jong en je wilt niks', is daarentegen mijn persoonlijke motto in 1993 en dat is de waarheid als een koe als ik een kwart eeuw later terug kijk. Ik ga in 1993 voor het laatst met mijn ouders op vakantie. Althans... in 1996 en 1997 zal het opnieuw gebeuren, maar 1994 breekt de jaarlijkse traditie. Mijn oudste broer is op dat moment het enige familielid in Denemarken. Hij werkt dan nog steeds op de boerderij waar hij voor stage is geweest en alles wijst erop dat hij een verstokte vrijgezel gaat worden. Toch zal hij over zeven jaar de liefde van zijn leven vinden en heeft hij een zoon van vijftien. De boerderij heeft meerdere 'gastverblijven' want in je eentje het immense bedrijf bestieren, is bijkans onmogelijk. De koeienafdeling vormt een minderheid vergeleken bij de varkensstal en de hectares aan akkerbouw. Kadastraal valt het onder een dorp dat vijf kilometer verderop ligt en het is echt wat je noemt 'the middle of nowhere'. Al zou je ansichtkaarten kunnen krijgen van het buurtschap, dan zou je voor de wereld er niet voor durven uitkomen dat je hier je vakantie slijt, maar het is bovendien een kans om iets langer bij mijn broer te zijn.

Henk heeft een racefiets waarvan ik onbeperkt gebruik mag maken. Ik voel nog het elastiek om de broekspijpen want het ketting druipt altijd van het vet en het heeft geen dichte kettingkast. Een kilometerteller heb ik niet, de bewegwijzering laat aan wensen over en handige internetsites van de Fietsersbond en Google Maps kennen we in 1993 nog niet. Ik heb dus geen idee hoeveel ik fiets op een dag maar door het glooien van het landschap voelt het aan als 'veel'. De fietsroute van volgende week zal omstreeks de zestig kilometer zijn. Vandaag hou ik het bescheiden. Sterker nog: Ik schiet geen kilometer op. Ik ben vorige week geëindigd in Brande en daar ga ik verder met twaalf singles. De dertiende koop ik in Vejle. Daar koop ik eveneens elpees en een cd-single (van The Serenes uit het Friese Joure). Nog eens diep nadenken en wellicht dat ik deze maand nog een 'Het zilveren goud op 33 toeren' kan doen. Dat gaat dan niet meer volgens de kaartenbak, maar kan me nog wel herinneren welke elpees ik in Denemarken heb gekocht.

1448 The Village Green Preservation Society-The Kinks (Denemarken, Pye, 1968)
1449 EP King Creole-Elvis Presley (Denemarken, RCA, 1958)
1450 I Say A Little Prayer-Aretha Franklin (Zweden, Atlantic, 1968)
1451 My Sentimental Friend-Herman's Hermits (Denemarken, Columbia, 1969)

Helaas geen fotohoesjes bij deze singles. Denemarken is vrij eigenzinnig als het komt tot het fabriceren van fotohoesjes. Het is geen vuistregel, maar foto's van Nederlandse fotohoesjes zijn soms met een andere lay-out gebruikt in Duitsland, België of Frankrijk. Denemarken heeft slechts een beperkt aantal vinylpersen en in geval van bijvoorbeeld Polydor of Decca worden de singles in Engeland geperst en in Denemarken voorzien van een 'unieke' fotohoes. Als de groep of artiest Denemarken bezoekt, trekt de A&R-manager hen aan de haren naar een nabijgelegen park met een fotograaf en dat levert de foto's op voor de Deense hoesjes. Atlantic heeft in de jaren zestig een deal met het Zweedse Metronome waardoor Aretha Franklin in Zweden is geperst voor de Scandinavische markt.

1452 Pity Pity-Paul Anka (Denemarken, Tono, 1958)
1453 EP Playing For Keeps-Elvis Presley (Denemarken, RCA, 1959)
1454 Baby Face-Little Richard (Denemarken, London, 1959)
1455 EP Paul Anka Vol. 1-Paul Anka (Denemarken, Tono, 1958)

'Baby Face' is in Denemarken eigenlijk de b-kant, maar ik heb hem desondanks genoteerd met deze titel. De EP van Paul Anka vergt nogal wat huiswerk. Ik geloof dat ik hem als 'Waiting For You' in de kaartenbak heb staan, evenals 1452. 'Waiting For You' blijkt de b-kant van 'Pity Pity' te zijn en de Deense EP is onvindbaar op 45cat. Hij is qua tracks identiek aan de Zweedse persing op Karussel en deze is dus in 1958 uitgebracht.

1456 Love Letters In The Sand-Pat Boone (Denemarken, Dot, 1957)
1457 I Love You Because-Jim Reeves (Duitsland, RCA Victor, 1964)
1458 A Teenager In Love-Marty Wilde (Denemarken, Philips, 1959)
1459 Beautiful You-Neil Sedaka (Duitsland, RCA Victor, 1972)
1460 Spanish Flea-Herb Alpert & Tijuana Brass (Duitsland, London, 1966)

Alleen de laatste twee hebben fotohoesjes. Herb Alpert is de enige die ik niet in Brande heb gekocht maar in de Deense stad Vejle. Dat is té ver fietsen en dus maak ik dankbaar gebruik van de mogelijkheid om met mijn ouders mee te rijden. Vejle is een walhalla voor de platenverzamelaar met vele sneupwinkeltjes maar ook een paar 'specialisten'. Herb Alpert komt van een winkeltje in curiosa. Opvallend: In Nederland is het een dubbele a-kant met 'Tijuana Taxi'. In Duitsland verschijnt 'Spanish Flea' met een andere b-kant en zo heb ik ook nog een losse 'Tijuana Taxi'. Volgende week het slot van 'Het zilveren goud' over juli 1993.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten