vrijdag 27 juli 2018

Het zilveren goud: juli 1993 deel IV



Het voelt alsof ik er verstandig aan heb gedaan! Ik ben vanmiddag met de bus naar Meppel gegaan. Net wel of net niet gered met de chipkaart, ofwel: een euro in de min. Dat vul ik zeer binnenkort weer aan want ook de fietsenstalling in Meppel werkt tegenwoordig met de poortjes. Ik heb doorgaans twee opties om thuis te komen. Ik werk op vrijdag samen met een collega uit Diever en het hangt een beetje ervan af welke plannen zij voor de vrijdagavond heeft. Als ze heeft afgesproken met vrienden zal ik gewoon met de bus terug moeten. Vaak kan ik toch wel met haar mee rijden en het is geregeld dat we eerst samen de stad in gaan om boodschapjes te doen. In Meppel hoor ik dat haar auto bij de garage staat en dat ze deze om vijf uur kan ophalen. Later blijkt dat de auto nog steeds niet goed functioneert. De 'service' is ver te zoeken want ze krijgt geen leenauto mee. Ze vraagt mij wat een kaartje kost met de bus naar Diever en hoopt vervolgens maar dat ze dit op haar bankrekening heeft staan. Gelukkig hangt een collega nog steeds rond en, ja, hij wil ons wil thuis brengen. Ik heb nog één verzoekje voor Havelte en stel dan voor om op ijs te trakteren. Zo ben ik rond half acht weer in Uffelte. Ik heb zojuist even een 'knippertje' gedaan en word 'hongerig' wakker. Dat heb ik in dagen niet gehad en dus maak ik een goede maaltijd. Nu dan eerst maar de laatste aflevering van 'Het zilveren goud' van juli 1993.

Ik zou dertien per week doen maar zit vanavond opnieuw naar de lijst te kijken. Het valt me op dat ik drie singles uit Denemarken onder augustus heb geschaard. De herinnering die ik vanavond met jullie ga delen, wijst me erop dat deze singles nog gewoon bij juli horen. Sterker nog: De eerste zeven van augustus zijn zelfs op zaterdag 31 juli 1993 gekocht, maar dat laat ik verder zo. Volgende maand koop ik 28 singles. Dat is doorgaans genoeg voor één of misschien twee berichten, maar ik heb zoveel lol in deze rubriek dat ik vier maal zeven ga doen. Als ik de eerste zeven weg laat, blijft niets over van augustus 1993. We gaan sowieso ook het laatste jaar in van 'Het zilveren goud' want de kaartenbak eindigt in augustus 1994. Ik zou het nu al gaan missen!

Gisteren, in 2018, hebben we de tachtigste verjaardag van mijn moeder gevierd. Gewoon thuis in Jutrijp. In de jaren tachtig, negentig en zelfs na de eeuwwisseling viert ze haar verjaardag geregeld in Denemarken. In ieder geval haar vijftigste en ze is ook 65 geworden tijdens een vakantie. In 1993 wordt ze 55. We zijn dan eveneens in Denemarken met vakantie. Het is een dinsdag en ik heb wilde plannen gemaakt voor deze dag: Ik wil eens alleen naar Legoland in Billund. Dat is ongeveer dertig kilometer bij mijn broer vandaan. Ik hou geen rekening met torenhoge entreeprijzen en een lange rij bezoekers voor de poort. Mijn ouders drukken me alleen maar op het hart dat ik een bepaalde tijd terug ben zodat we die avond de verjaardag kunnen vieren met een diner. Het is een aangename zonnige dag als ik weg fiets, de 'onbekende' wereld in. Ik geloof dat ik wel een kaartje bij me heb, maar erg wijs word ik er niet van. Het is pas rond het middaguur dat ik op de racefiets in Billund arriveer. De entreeprijs heb ik niet eens gecontroleerd, maar de rij voor de kassa ontmoedigt me op voorhand. Ik ga in de plaats zélf kijken en vind hier de nummer 1462, tevens ons fotomodel. Ik ben tevreden met de aankoop, maar dat ik niet in Legoland ben geweest (ik ben als kind tweemaal geweest), stelt me een beetje teleur. Ik geniet mijn lunch op een parkeerterrein en hier word het me opeens erg duidelijk. Ik weet niet wáár ik wil zijn, maar in ieder geval niet hier. Ik ben met mijn ouders mee om broer te ontmoeten, maar verder verlang ik er naar om eens helemaal alleen met vakantie te gaan. Het heeft een direct effect want in 1994 ga ik solistisch met vakantie en ga pas in 1996 en 1997 weer terug naar Denemarken met de familie. Over fietssnelheden en de motivatie om te fietsen, weet ik anno 2018 niets meer te herinneren. Hoe later op de middag hoe meer de lucht betrekt en in Brande regent het. Daar doe ik de laatste keer 'boodschappen' bij het antiekzaakje en ben op de minuut na op de afgesproken tijd op de boerderij. De volgende dag fiets ik naar Herning en dan is de vakantie voorbij. Zaterdag zal ik nog een paar singles kopen in Bolsward, maar deze ga ik nu dus bij augustus rekenen. Volgende week meer daarover!

1461 Little Kitty-The Walkers (Denemarken, Philips, 1974)
1462 Tell Me-The Rolling Stones (België, Decca, 1964)
1463 Little Bitty Big John-Jimmy Dean (Denemarken, Columbia, 1962)
1465 Everybody's Somebody's Fool-Connie Francis (UK, MGM, 1960)

Limburg heeft haar eigen The Walkers en dat geldt ook voor Denemarken. Ik heb 'Little Kitty' zojuist beluisterd op Youtube en wat blijkt? Ik 'begrijp' het nummer in 1993 niet, maar het is één groot eerbetoon aan de reggae van dat moment. Best een leuk plaatje! De b-kant is iets 'zwaarder' op de hand maar klinkt ook best aardig. Waar 'onze' Walkers het meest naar zult neigen, daar kleedt de Deense Walkers zich als de glamrock-sensatie van het moment, maar is muzikaal wellicht net zo 'allround' als de Limburgers. Alleen The Rolling Stones heeft een fotohoesje en dat is eentje met een verhaal. Ik heb al eerder aangegeven dat, van de internationale platenmaatschappijen, alleen EMI platen perst in Denemarken. In geval van Decca worden de platen doorgaans in Engeland geperst met een afwijkend catalogus-nummer. Deze Belg lijkt ook zo in Denemarken te zijn beland. Het hoesje zit in een hard plastic hoesje en op de achterkant van een briefkaart staat de huidige prijs genoteerd. Als ik de briefkaart eens beter bekijk? Het is afkomstig van de Belgische Stones-fanclub. In zowel Vlaams als Frans staat de klaagzang van hoe The Stones niet serieus wordt genomen door de massa en dat je aan begrip kan mee helpen als je lid wordt van de fanclub. Het maakt de plaat in één klap een stuk meer waard met dit kaartje. Misschien niet financieel maar het stijgt enorm in gevoelswaarde. Nummer 1464 lijkt niet te bestaan.

1466 Just A Feeling-Bad Manners (Duitsland, Magnet, 1981)
1467 T.S.O.P.-MFSB (NL, Philadelphia, 1974)
1468 Up Up And Away-Nancy Sinatra (Denemarken?, Reprise, 1968)
1469 Tequila-The Champs (US, Eric, 1958, re: 1983)

Ik heb Nancy genoteerd als 'Up Up And Away', maar feitelijk is 'Things' (een duet met Dean Martin) de a-kant. Ik heb de single niet zo snel bij de hand, maar deze specifieke persing ontbreekt op 45cat. Ik vermoed dat het Deens of Zweeds is. Bad Manners en MFSB hebben beide de fotohoesjes. The Champs heeft 'Apache' van de Deen Jørgen Ingmann op de keerzijde.

1470 Garden Party-Rick Nelson & The Stone Canyon Band (Duitsland, MCA, 1972)
1471 Yellow River-Christie (Noorwegen, CBS, 1970)
1472 Voulez Vous-Bonnie St.Claire & Unit Gloria (Zweden, Philips, 1974)
1473 Just Once In My Life-The Righteous Brothers (UK, Verve, 1965, re: 1990)

Viermaal de fotohoes. Natuurlijk is het al een grote verrassing om Bonnie St.Claire in Denemarken te ontmoeten en dus moet ik de single wel meenemen. Hij staat echter twintig jaar werkloos in de singles-bakken totdat ik ontdek dat 'I Surrender' op de keerzijde staat. Dat is oorspronkelijk een opname uit 1968 (en dus zonder Unit Gloria) welke een cultstatus geniet in de Mod-beweging. De plaat staat sindsdien in de Blauwe Bak en is ook Week Spot geweest kort na deze 'ontdekking'.

1474 Rosie-The Walkers (Denemarken, Philips, 1972)
1475 Knock Three Times-Dawn (Denemarken, Bell, 1970)
1476 Everybody's Got To Learn Sometime-The Korgis (UK, Rialto, 1980)
1477 La Decadanse-Jane Birkin & Serge Gainsbourg (Frankrijk, Fontana, 1971)

Alleen The Korgis heeft geen fotohoes bij bovenstaande singles. 'Rosie' is een bubblegum-achtig middle-of-the-road-ding dat je nog niet met een stok wilt aanraken. 'Little Kitty' zal ik echter beslist eens uit de bakken toveren bij 'The Vinyl Countdown'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten