zondag 23 november 2014

Schijf van 5: papier



De zevende dag is volgens de bijbel de rustdag. Nu leef ik niet geheel volgens de strikte regels van het Boek, maar toch heb ik dit vandaag in eerbied aanvaard. Dat mag ook wel, want ik heb een drukke week gehad met een naklinkend slaapgebrek gedurende het weekend en deze week ziet er eveneens goed gevuld uit. Als alles goed gaat, ga ik donderdag voor het eerst in drie jaar post bezorgen. Dit heeft wel de consequentie dat ik vroeg uit de veren moet, maar dat moet geen bezwaar worden. Woensdagavond 'op tijd' naar bed en dan gaat het wel lukken. Vandaag mag ik even oefenen met vijf papieren die ik bij de juiste notering in de bus mag doen.

Twee weken geleden had ik Joël Daydé te gast in Raddraaien en zei toen al dat we hem misschien weer zouden tegenkomen in de Schijf van 5. Waarvan akte. Wel op de laagste tree, want eigenlijk is het nummer helemaal niet beter dan het origineel van The Beatles. Integendeel zelfs. Toch is de Schijf van 5 geen verkapte Top 2000 en mag er zo nu en dan ook best een 'verschrikkelijke' plaat in de lijst staan. De Top 2000 is immers evenmin oorstrelend van begin tot einde. Toch heb ik zojuist mijn aandeel geleverd in die lijst. Terug naar de Schijf van 5! Joël Daydé brengt in 1972 zijn eigen versie uit van 'Paperback Writer' en het hangt een beetje tegen de glamrock aan. Deze uitvoering mag vandaag op 5.

Peter heeft me andermaal van een fraai lijstje voorzien, toch mis ik eentje in zijn lijst. Deze zet ik dus ook maar op nummer vier. In een papieren Schijf mag die niet ontbreken, maar net als bij Daydé is het geen onovertroffen plaat. Het is meer van hetzelfde maar wie dat zegt, heeft het negen van de tien keren over Status Quo. Ik heb eens gehoord dat Quo-haters in de jaren zeventig de band 'Steeds Weer Zo' noemden. Met 'Paper Plane' (1973) wordt de traditie ingezet en de daaropvolgende tien jaar zal het geluid nauwelijks veranderen. De mannen van Status Quo zijn zich daar nog steeds van bewust en bij tegenwoordige optredens maken ze een karikatuur van zichzelf. De spijkerpakken moeten op maat worden gemaakt. Die zelfrelativering maakt dat ik een zwakke plek hou voor Status Quo en in deze Schijf mag 'Paper Plane' op vier.

Bij een Schijf over papier en vervolgens Engelse titels zit je heel dicht tegen kranten aan. De nummers twee en drie zijn beide van die gevallen. Gezongen vanuit een Engels perspectief en de Engelse gedrukte media heeft natuurlijk al eeuwenlang een reputatie. The Rolling Stones schrijven omstreeks 1966 'Yesterday's Papers' en het zal me niets verbazen dat ze dit met Chris Farlowe in het achterhoofd hebben gedaan. Qua onderwerp sluit 'Yesterday's Papers' prachtig aan op Farlowe's 'Out Of Time' en dat is een trucje dat keer op keer door platenmaatschappijen wordt benut. Ik verkies Farlowe's uitvoering boven dat van The Rolling Stones en dus mag hij vandaag de derde plek bezetten.

Joe Jackson wordt in 1979, feitelijk al de nadagen van de punk, neergezet als 'angry young man'. Bijtende cynische teksten over het leven van alledag, bezongen vanuit het oogpunt van een 'loser'. Ik geloof dat het in Nederland nooit iets is geworden met de zondagskrant, maar in Engeland is dat een markt op zichzelf. Ik kan zelf nog heel goed 'Sports On Sunday' herinneren. De voorpagina belooft een diepte-interview met een voetballer, dat beslaat ook de volledige pagina's twee en drie en dan... blote vrouwen! De rest van de krant staat vol met foto's van ontklede bimbo's en contact-advertenties om oerdriften kwijt te raken. De 'Sports On Sunday' wordt in de Emmaus om toerbeurt gekocht. Eet smakelijk! Joe Jackson heeft de betreffende krant in 1979 nog niet ontdekt, maar moet wel zijn hart luchten over de rest van het aanbod. Hij doet dit op de elpee 'Look Sharp' (1979) in het opgefokte 'Sunday Papers'.

Soul-xotica bestaat bijna vijf jaar en vaste lezers zullen al een en het ander weten over mijn muzikale voorkeuren. Neem bijvoorbeeld Traffic. 'Mr. Fantasy', de Amerikaanse persing met afwijkende speellijst, is één van mijn meest gekoesterde albums, ik gebruik in 2010 'Medicated Goo' al als 'verwenmoment' (en tevens voor mij de kennismaking met singlehoesjes.nl) en in een Schijf van 5 over papier kan dus ook alleen maar Traffic bovenaan staan. Toch twijfel ik nog even om Joe Jackson op 1 te zetten, maar dan denk ik 'ach... laat maar gaan, de mensen weten het toch wel' en zet 'Paper Sun' op de plek dat het verdient.

Buiten een Schijf van 5 over gebeurtenissen in 2014, tussen kerst en nieuwjaar, doe ik volgende week de laatste reguliere Schijf van dit jaar. Vanaf het papier ga ik een klein stapje terug in de evolutie. Niet te ver, want 'boom' heb ik in 2011 reeds in het leesplankje gehad. Volgende week een Schijf van 5 titels over hout. De vier weekenden van december, plus de kerstdagen, presenteer ik jullie de Blauwe Bak Top 100 van 2014. Er zijn twee plaatjes onderweg en begin nu echt te beseffen dat ik 'genaaid' ben met Carolyn Leacock & The Outfit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten