woensdag 5 november 2014

Raddraaien: The Smoke Ring



Huishoudelijke mededelingen: Volgend weekend vindt in Engeland het Specialized-slotspektakel The Big One Step Beyond plaats. Ik had daar ontzettend graag bij geweest, maar helaas wordt het hem dit jaar niet. Ik heb evenwel aangeboden het weekend 'standby' te blijven met de studio en vanavond hebben we spijkers met koppen geslagen. Het komt erop neer dat ik volgende week vrijdag, zaterdag en zondag iedere morgen van elf tot één een 'opwarm'-uitzending heb. Op vrijdag en zaterdag doe ik een uur na afloop van het feest in Engeland een 'chillout'-show. Over zondagavond is weinig bekend, wellicht dat ik dan nog wel een uurtje de lucht in ga. Jullie begrijpen het al... ik krijg het smoordruk dat weekend en weet op voorhand wel dat ik dan niet ga publiceren. De drie berichten smeer ik uit over de komende drie weken. Jullie krijgen dus een weekendje vakantie van mij! Morgen of vrijdag doe ik een Singles round-up, vanmiddag zijn de singles van Marcus binnen gekomen en ik wacht nu nog op het plaatje van Discogs. Vandaag echter een Raddraaier uit de jaren zestig en niet meteen een naam die tot de verbeelding spreekt: 'No Not Much' van The Smoke Ring (1969).

Ik koop in december 2000 mijn eerste minidisc-speler. Een paar weken later ontdek ik dat ik platen kan opnemen, hoewel het niet verder komt dan mono. Mijn tweede minidisc-speler kan wél in stereo opnemen. Het kan me anno 2001 ook niet schelen. Ik wil gewoon een paar minidiscs vol knallen met singles. Dan lijkt het toch de kortste klap om maar voor jaren zestig-singles te kiezen, omdat veel van deze al in mono zijn opgenomen. Ik heb op dat moment alle singles op alfabetisch-lexicografische volgorde staan, niet per tijdvak gecategoriseerd. Ik ga de bakken door en kies van iedere artiest of groep één jaren zestig-single uit en neem deze op. Op die manier heb ik twee of drie minidiscs boordevol jaren zestig-deuntjes die me gaan vergezellen bij de Monstertocht (Tuk-Manchester-Tuk) in februari en maart 2001. Ik maak gedurende deze fietstocht kennis met de Raddraaier van vandaag. Ik heb de single ooit op een fancy-fair in Sneek gekocht, omstreeks 1996. Ik heb dan een zekere tic van het Buddah-label en vandaar dat ik het plaatje koester. Bij de eerste beluistering ben ik niet enthousiast over 'No Not Much' en de liefde blijft tijdens de fietstocht ook lauw. Tóch wel eens leuk om het verhaal achter dit plaatje bloot te leggen!

The Smoke Ring wordt geclassificeerd als rockband, ook al heeft 'No Not Much' daar geen schijn van. De groep ontstaat in 1966 na een fusie van twee bands. Het verhaal begint met Little Joe & The Ramrods. Gitarist en pianist Little Joe Hupp staat aan de wieg van de band uit Norfolk, Nebraska. De groep is populair als live-band in het midwesten van de Verenigde Staten tussen 1962 en 1965. Het neemt in Oklahoma een single op welke geen succes is. In Minneapolis vindt een tweede opname-sessie plaats waar nog vier extra nummers worden opgenomen. In 1965 komt er heibel in de groep en een paar leden stappen op. Dan komt The Strollers om het hoekje kijken...

The Strollers heeft Bob Hupp in de gelederen, de broer van Little Joe. Deze band speelt van 1959 tot en met 1965 als de drummer plotseling opstapt. Dan besluiten de broers de handen ineen te slaan en The Ramrods en The Strollers gaan in 1966 samen op in een nieuwe groep: The Smoke Ring. 'That Girl Was My Girl' is in 1966 de eerste single die een nationale distributie krijgt van Mala. In 1967 voegt de groep enkele koperinstrumenten toe aan het geluid en worden voorprogramma's gevuld voor topacts als The Shangri-La's, Bobby Vee, Rufus Thomas en The Everly Brothers. Via Dickie Lee en Rufus Thomas komt The Smoke Ring terecht in de legendarische Sun Studios waar de groep een cover opneemt van 'No Not Much'. Dat is oorspronkelijk in 1955 een Amerikaanse nummer 2-hit geweest voor The Four Lads. De plaat doet het in enkele staten erg goed en dat levert een nationale distributie op door Buddah. De single bereikt in de Billboard een 85e plek. Helemaal niet slecht, maar er blijven nog genoeg exemplaren over om verscheept te worden naar Europa. Er verschijnt een tweede single op Buddah, maar dat is totaal geen succes. De groep neemt een elpee op, maar deze ligt reeds 45 jaar stof te verzamelen in een pakhuis zonder dat deze is uitgegeven.

In 1972 komt dan toch nog een album uit van The Smoke Ring, hoewel het in dit geval een solo-project is van Little Joe Hupp. De plaat heet 'Heavy Metal Whale' en bevat geen van de oorspronkelijke leden. Deze zijn dan uitgeweken naar Muscle Shoals en starten daar de groep MSFunk, dat zich even later in Memphis zal vestigen. Tommy Shaw wordt de nieuwe leadzanger van MSFunk en dat rinkelt ergens een belletje?

Shaw zal in de loop van de jaren zeventig toetreden tot Styx en met deze band de hoogtijdagen beleven van 'Sing For The Day' en 'Babe'. In 1995 wordt The Smoke Ring bijgezet in de Nebraska Hall Of Fame en de groep treedt tot op de dag van heden op. Hoewel ik een man ben van de analoge media, vind ik de digitale snelweg soms wel heel erg leuk. Ik kan me nog levendig herinneren dat ik met vreemde ogen keek naar deze single toen ik hem vond en nu weet ik dankzij een aantal websites toch weer ietsje meer. De plaat zélf wordt er overigens geen streep leuker door...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten