vrijdag 21 november 2014

Van hit naar her: Alle Farben & Graham Candy



Als ik me niet vergis, is het precies een jaar sinds de verhuizing van Floorfillers van de zaterdagavond naar het huidige tijdstip op de vroege vrijdagmorgen. Het verhaal zal inmiddels bekend zijn: Floorfillers is begonnen als een tijdelijke invulling, het zou in eerste instantie zes of zeven shows zijn waarna ik het 'slot' weer zou overdragen naar de oorspronkelijke presentator. Zij besloot eind september te stoppen met het radiowerk, hoewel ze momenteel weer podcasts lijkt te doen, en toen stond ik voor een lastige beslissing. De show had aangetoond best populair te zijn, maar om het op de lange termijn te blijven doen, moest ik een kleine concessie doen: Ook actuele dance-nummers toelaten in de speellijst. Hierdoor ga ik me verdiepen in de hedendaagse hitlijsten na toch wel een afwezigheid van zestien jaar en ik moet zeggen... het is me reuze meegevallen. Anders dan wat de tendens is onder oudere 'muziekliefhebbers', er wordt op het ogenblik erg goede muziek gemaakt, maar ja...? Wat als je wereld is opgehouden bij 'Bohemian Rhapsody'? Ik moet bekennen dat ik de laatste tijd meer in de Engelse hitparade zit en dat heeft van alles te maken met het verloop in die laatstgenoemde. De Top 40 is een soort van soapserie aan het worden. Hierdoor lijk ik helemaal een nummer te hebben gemist dat momenteel een héle stevige hit is in huize Louwsma. Hij is pas zes weken uit de Top 40 en dus durf ik hem nog wel te presenteren in 'Van hit naar her': 'She Moves' van Alle Farben & Graham Candy.

Buiten 'Clarity' van Zedd & Foxes is 'Wicked Games' van Parra For Cuva & Anna Naklab één van de allereerste nieuwe hits die ik draai in Floorfillers. Volgens mij was die laatste tevens een van de eerste afleveringen van 'Van hit naar her'. Twee weken geleden is deze plotseling in Engeland binnengekomen op plaats zes, maar is de laatste twee weken alweer gezakt. Dat is het verschil tussen Engeland en Nederland: Daar kun je een hit 'missen' omdat je een maand niet op de hitlijst hebt gekeken. Hoewel? In Nederland bestaat het ook, waarvan onze kandidaat van vandaag een voorbeeld van is. De plaat heeft maar liefst elf weken in de Top 40 gestaan, maar ik kan niet herinneren dat ik hem daar heb gezien. Ik heb hem zeker ook nooit beluisterd. Of... misschien één keertje heel kort en dat ik toen heb besloten dat die niet geschikt was voor 'Floorfillers' en vervolgens genegeerd? Het is drie weken geleden dat ik op een vrijdagochtend ontwaak bij de klanken van de Gouden Uren op Radio 2. Mijn ogen gaan langzaam open bij een ontzettend guitig liedje. Ik wacht de stem af van Daniël Dekker en deze vertelt me dat het Alle Farben & Graham Candy is met 'She Moves'. Ik ren de trap af naar beneden en schrijf de titel op.

Ik ben de avond ervoor door mijn college Emma gevraagd of ik volgende week haar 'Mixed Bag'-show wil waarnemen. Gráág zelfs! 'Mixed Bag' stelt me in de gelegenheid leuke hedendaagse pophits te draaien die ik niet kwijt kan in Floorfillers. Deze Alle Farben gaat meteen op het lijstje voor de betreffende show. Een week later kijk ik voor Floorfillers of ik niet een meer dansbare remix kan vinden. Er zijn een paar en hoewel ik eentje draai in de show, vind ik ze allemaal maar matig. Maar dan... het origineel! Een deuntje waarvan je goede schik krijgt zonder dat het bloedirritant is of wordt. Dat ik de toevoeging van Graham Candy niet helemaal begrijp, zal algemeen zijn: Ik hoor duidelijk een zangeresje. Nee, Graham Candy is een jongeman met een zeer breed toonbereik en hij kan inderdaad flink de hoogte in. Geen dame te bekennen!

Frans Zimmer wordt op 5 juli 1985 geboren in Berlijn. Hij staat te boek als de minst orthodoxe dj en producer die momenteel in Duitsland actief is. Waar zijn collega's graag schitteren in solo-shows, daar is Zimmer uitsluitend te vinden op festivals. Daarvoor kan hij inmiddels de halve wereld rond. Over een maand staat hij bijvoorbeeld nog in de Amsterdamse Rai, maar heeft ook optredens in Tel Aviv achter de rug. Zijn eerste artiestennaam is 'Hundert Farben'. Daarin laat hij zich inspireren door de excentrieke Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Later verandert hij de naam in Alle Farben en de rest is geschiedenis? Na afronding van zijn middelbare school wil Zimmer verder op de kunstacademie, maar hij wordt niet toegelaten. In plaats daarvan maakt hij een begin met de dertien ambachten en werkt vanaf 2010 als dj in de Berlijnse clubs. Op 9 mei 2012 doet hij een optreden op het Tempelhof-vliegveld van Berlijn voor dertigduizend toeschouwers. Dit is zijn eerste doorbraak. Op 25 mei 2014 verschijnt, na enige vertraging, het album 'Synesthesia - I Think In Colours', hoewel het laatste deel van de titel in sommige gevallen wordt weggelaten. Op 15 april komt 'She Moves (Far Away)' uit als smaakmaker voor het album. De zang op het plaatje is van Graham Candy.

Deze ziet op 1 april 1991 het levenslicht in Auckland in Nieuw Zeeland. Op zeer jonge leeftijd beheerst Candy reeds drie disciplines: Zang, dans en acteren. In 2008 begint hij ook met het schrijven van eigen liedjes en een van Candy's eerste pennenvruchten, 'Lasts Forever', behaalt een zevende plek in de 'Play It Strange'-competitie. Mike Chunn is de bedenker van 'Play It Strange' en hij helpt Candy's muzikale loopbaan op gang. Eind 2009 breekt hij door met zijn band The Lost Boys en de single 'Hot Air Balloon' bereikt daar de top tien. Na een paar niet onaardige rollen als acteur pakt hij in 2012 de muziek weer op en treedt aanvankelijk solistisch op in kroegen en clubs. Hij deelt het podium met lieden als Mumford & Sons en Daniel Bedingfield en wordt in januari 2013 voorgesteld aan Matthias Müller van het Duitse platenlabel Crazy Planet. Candy pakt zijn koffers en strijkt neer in Berlijn.

In Duitsland werkt Candy met de indie-band Abby, Alle Farben en Parov Stelar. Met de laatste twee heeft Candy zijn eerste smaak van succes in Duitsland. Met name 'She Moves' is een knaller van een hit in Duitsland en Oostenrijk. In Nederland is desondanks iets raars aan de hand met het plaatje. Het gebeurt geregeld dat een hit uit de Mega Top 100 niet in de Top 40 terecht komt. In het geval van 'She Moves' is het tegenovergestelde. Ja, okay, hij bereikt wel de Mega Top 100, maar piekt daar op 37. In de Top 40 bereikt het een vijftiende plek in week 34. Zeven weken later staat het op 34 en daarna verdwijnt het uit de lijst. Op dit moment is nog niet bekend of Alle Farben ook 'Sometimes' op single gaat uitbrengen, dat is een tweede track van 'Synesthesia' waarop Candy is te horen. Zelf is Candy begonnen aan de opnames van een debuut-EP welke nog voor oud en nieuw moet verschijnen.

Té laat? Nee hoor... De plaat is in Engeland nog totaal niet opgemerkt of dat moet in de afgelopen weken het geval zijn geweest. Ik heb zo gezegd de plaat in 'Mixed Bag' gedraaid, maar afgelopen weekend tevens tweemaal gebruik gemaakt van de gelegenheid. Zoals Parra For Cuva heeft aangetoond: De aanhouder wint!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten