dinsdag 11 november 2014

Raddraaien: Pepsi & Shirlie



Ik heb voor wat betreft Raddraaien even de turbo aangezet. Na deze nog twee en dan is die serie ook weer afgelopen. Omdat ik de afgelopen weken druk ben geweest om singles terug te plaatsen in de bakken wordt deze rubriek (en met name de jaren zestig) meteen een stuk interessanter. De Raddraaier van vandaag staat echter al jaren in de bak en komt slechts zelden van zijn plek. En dat zegt niks, want er staan eveneens singles tussen die ik nog nooit heb gedraaid! Bakvulling. Dat is deze van Pepsi & Shirlie niet. Net als bij Genesis van gisteren niet een specifieke herinnering, maar wel een goed gevoel. Ik associeer de plaat met de brugklas, maar kom er net achter dat ik nog in de laatste klas van de lagere school zit. Het zijn wel de weken van oriëntatie naar een opleiding voor het volgende jaar, dus misschien dat dit een rol heeft gespeeld. De Raddraaier is 'Heartache' van Pepsi & Shirlie (1987).

Hoe Helen DeMacque aan de bijnaam 'Pepsi' komt, vermeldt de geschiedenis niet. Wel dat ze op 10 december 1958 in de Londense wijk Paddington is geboren. Hetzelfde Paddington waar jaren eerder een teddybeer eenzaam achterblijft op het station en als 'beertje Paddington' een eigen leven gaat leiden. Shirlie Holliman komt op 18 april 1962 ter wereld in Watford. Shirlie vormt in de begin jaren tachtig een zangduo met Dee C. Lee en is op menig hit van Wham! te horen. Dee C. Lee stapt in 1984 over naar The Style Council, maakt solo-platen en zal in het huwelijksbootje stappen met de 'Modfather' Paul Weller. Pepsi is haar vervanger, maar niet kort daarna komt een einde aan huwelijk van George Michael en Andrew Ridgeley. Op maandag 5 januari 1987 verschijnt in Engeland de eerste single van Pepsi & Shirlie: 'Heartache'. Geproduceerd door niemand minder dan Phil Fearon is dit meteen een klapper van een hit. Hoewel? Zowel in Engeland als Nederland blijft het steken op een tweede plek en zal het nergens ter wereld de ereplaats in de hitparade bezetten. Amerika reageert lauw met een 78e plek. De opvolger heet 'Goodbye Stranger' en brengt het in Nederland tot in de onderste regionen van de Top 40. 'Can't Give Me Love' doet het nog goed in België en daarna brengt het duo een bewerking op de markt van 'All Right Now', het nummer van The Free. Dan is alleen Engeland nog gematigd enthousiast. Het debuutalbum heet eveneens 'All Right Now', maar dat is geen doorslaand succes. In 1991 volgt Pepsi & Shirlie dit met het album 'Change', geproduceerd door hun voormalige werkgever George Michael. Ondanks zijn naam blijft het album onopgemerkt en Pepsi & Shirlie trekken even later de stekker eruit.

Het duo ontmoet elkaar nog eenmaal in de studio als ze de achtergrondzang verzorgen voor de hit 'Bag It Up' van ex-Spice Girl Geri Halliwell. Pepsi vertrekt naar Nieuw-Zeeland waar ze jaren in een cadeauwinkel werkt. Ze heeft een acteerrol vervuld als Josephine Baker en woont enige tijd in het Engelse Norwich, maar leeft tegenwoordig met haar gezinnetje een teruggetrokken bestaan in St. Lucia. In 1999 werkt ze mee aan Mike Oldfield's 'The Millenium Bell' en toert met hem door de wereld. Holliman trouwt in 1988 met Martin Kemp. Hij is bassist van Spandau Ballet en ontpopt zich later tot acteur in de Engelse soap-serie Eastenders. Shirlie heeft ook enkele acteerrollen op haar naam staan.

Toch is Kemp blijkbaar niet in de buurt als de tekstschrijvers van Eastenders besluiten om de naam van het duo te laten vallen in de serie, want de verstrekte informatie is onjuist. De ene actrice zegt tegen de andere dat ze zou wensen dat Pepsi & Shirlie George Michael hadden verdronken in de clip van 'Club Tropicana'. Pepsi is dan nog niet in beeld, Shirlie en Dee C. Lee zijn dan nog de achtergrondzangeressen. Toch is dat nog beter dan de andere 'quote' in de Engelse televisie-geschiedenis. In de comedy-serie Only Fools And Horses heeft Del Trotter een partij opblaaspoppen gekocht. Er zijn twee die door een foutje zichzelf opblazen, een zwarte en een witte. Eén keer raden hoe hij ze noemt?

Op 24 juni 2011 verschijnen Pepsi & Shirlie terug op het podium voor een korte tournee. Toch blijft het daarbij en het lijkt alsof niemand daar rouwig om is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten