zondag 19 juni 2016
Singles round-up: juni 2
Het mocht wel eens? Na praktisch alleen maar 'actieve' weekenden en met name de zondagen, heb ik vandaag eens helemaal niks gedaan! Dat wil zeggen: Ouderwets om drie uur uit bed stappen, laat ontbijt met koffie op het terras en vervolgens helemaal geen plannen hebben. Ik heb totaal misschien een kilometer gefietst en bovendien nog vrij doelloos. Ik had gistermiddag diepvries-aardappeltjes gehaald, maar helemaal vergeten ze uit de rugzak te halen en in de koelkast te stoppen. Vanmiddag staat de verpakking al helemaal bol en dat durf ik niet aan. In de vuilnisbak ermee en dan? Ik heb vlees en groente, maar heb geen zin om dat bij rijst of macaroni te eten. Ik weet van het bestaan van een cafetaria in Uffelte en stiekem hoop ik dat het eveneens een snackbar is, maar bij aankomst blijkt het meer een kroeg-annex-eetgelegenheid. Zonder eten naar huis en ik heb uiteindelijk de hamburgers maar op een boterham gekwakt. Morgen doen we weer 'schijf van 5' en dan bedoel ik niet de oude Soul-xotica-rubriek. Vandaag zet ik een voorlopige streep onder de Blauwe Bak-singles van deze maand. Er zijn nog een aantal onderweg en dus komt er nog een derde deel deze maand.
* The Artistics- Make My Life Over (US, Brunswick, 1971)
Ik heb al 'Hope We Have' van The Artistics (1966) en sindsdien is de groep me vaker opgevallen. Als er één groep is die waarschijnlijk geen slechte plaatkant heeft gemaakt, dan is het The Artistics. Elke single van de groep is een regelrechte 'double-sider' en dat geldt eveneens voor deze. De andere kant heet 'Sugar Cane' en is iets meer uptempo, maar het is vooral dit 'Make My Life Over' waar ik in eerste instantie voor val. Het is een single uit de handel van Jörg, de Duitser waarmee ik vaker handel doe. Ik bestel ook een single van Brenda & The Tabulations van hem, maar die laat ik per ongeluk vallen bij het uitpakken en is rechtstreeks de vuilnisbak in gegaan. Een 'vervanger' hiervoor verwacht ik rond het volgend weekend. Het oorspronkelijke lijstje bevat nóg twee singles, maar die heeft hij net verkocht. Eén daarvan komt eveneens deze week binnen, maar dan van een Engelse handelaar. 'Don't Make My Life Over' is precies het 'crossover'-geluid dat ik momenteel zo goed kan waarderen en daarmee een welkome aanvulling op de Blauwe Bak-koffers.
* Willie Clayton- It's Time You Made Up Your Mind (US, Pawn, 1974)
Willie Mitchell heeft zijn Hi-studio en platenlabel reeds in de jaren zestig, maar het Hi-geluid wordt pas in de jaren zeventig een genre op zichzelf dankzij het werk van Al Green en Ann Peebles. Hij stelt zijn studio daarentegen ook beschikbaar voor andere groepen en artiesten. Zo reist Syl Johnson in zijn Twinight-tijd voor een plaatopname van Chicago naar Memphis en The Detroit Emeralds doen hetzelfde vanuit Detroit. Johnson zal uiteindelijk platen maken voor Hi en een ster worden. In 1974 komt het Pawn-label daarbij. Mitchell heeft ook bij deze single van Willie Clayton een stevige hand in de productie. Het ademt Hi. Hoewel Clayton hier iets meer naar de funk neigt dan bijvoorbeeld Green of Peebles. De plaat heeft iets aanstekelijks in zich en dat is de reden van aanschaf. Het zou zomaar nog eens een Week Spot kunnen worden?
* Dave Cortez & The Moon People- Happy Soul (With A Hook) (UK, Mr. Bongo, 1968, re: 2015)
Inmiddels heb ik de rubriek laten 'inslapen', maar ik denk wel dat het weer terug gaat komen in 'Tuesday Night Music Club': 'Sample versus Original'. Hierin zoek ik naar platen die vaak en veel zijn gesampled en geef eerst een aantal voorbeelden van platen die het hebben geleend en daarna draai ik het origineel. Eén van de eerste zoektochten brengt me op het spoor van The Moon People. Christina Aguilera heeft het namelijk 'geleend' voor 'Ain't No Other Man'. Ik kom dan bij 'Hippy Skippy Moon Strut' van The Moon People en verlies het een paar maal in een veiling. Nog maar recent ontdek ik deze versie met organist Dave 'Baby' Cortez en zie dat deze vorig jaar opnieuw is uitgebracht. Ik koop de single rechtstreeks van de eigenaar van het Mr. Bongo-label. Een plaat met zo'n verhaal dat die nog een keer apart moet worden behandeld. Misschien zelfs als Week Spot!
* Labelle- Are You Lonely (NL, Epic, 1975)
Jullie hebben al een tijdje niet meer van Mark gehoord? Dat kan kloppen. Hij is een paar weken met vakantie geweest naar Amerika en heeft in die tijd geen singles aangeboden. Hoewel het een vakantie is en geen 'platentrip' is hij met een paar volle koffers terug gekomen en is inmiddels weer goed bezig. Toch hou ik even de hand op de knip bij hem. Ik moet binnenkort eerst maar eens de gereserveerde singles betalen, dat zal wel weer een royaal bedrag zijn? Dinsdag plaatste hij weer twee Nederlandse singles met fotohoes. Eén daarvan is deze van Labelle en hij prijst het aan met de b-kant. Die is inderdaad erg goed en hoewel zijn acht pond niet verkeerd is, kijk ik toch even op Marktplaats. Voor twee euro ben ik de man! Helemaal nieuw... Beide kanten zijn geschreven door Nona Hendryx en deze single is de opvolger geweest van 'Voulez-Vous Coucher Avec Moi Çe Soir'. Ondanks promotie van de dames in Toppop, heeft de plaat het niet gehaald. 'You Turn Me On' op de b-kant is een zinderende ballade die bij vlagen aan Gladys Knight & The Pips doet denken. Ook 'Are You Lonely' mag er zijn. Geen 'Lady Marmalade', maar doet hoeft ook niet. Die laatste staat immers 'gewoon' in de jaren zeventig-bak en 'Are You Lonely' in de reserve-Blauwe Bak.
* Patti & The Emblems- I'm Gonna Love You A Long Long Time (Oostenrijk, Record Shack, 1968, re: 2016)
Ik heb 'Mixed-Up Shook-Up Girl' al eens als Week Spot gehad en kan me herinneren dat ik toen helemaal klem zat qua informatie. Daaraan geen gebrek na de aankoop van deze heruitgave. Het plaatje is gestoken in een fotohoesje met op de achterkant een volledige biografie. Ik geloof dat Record Shack eerst het idee heeft om 'Mixed-Up Shook-Up Girl' op de b-kant te zetten, maar dat wordt uiteindelijk toch 'It's The Little Things'. Ik ben daar gelukkig mee, hoewel die kant het niet haalt bij 'Long Long Time'. Dat is niet zomaar een favoriet. Ik durf te zeggen dat het een van de meest ultieme Northern Soul-platen aller tijden is. Dit plaatje is precies datgene dat ik wil horen in een Northern Soul-plaat: Een jagend tempo, xylofoon en 'guitige' zang. Het origineel is onbetaalbaar en dat geldt eveneens voor heruitgaven, dus dit is een mooie gelegenheid om hem aan de koffers toe te voegen.
* The Sequins- He's A Flirt (US, Renfro, 1966, re: 1971)
Ik heb er vrede mee. Ik heb al een vermoeden want voor die prijs kán het gewoon niet anders, maar dit blijkt een vroege bootleg te zijn. Het catalogusnummer wijkt zwaar af van het origineel, hoewel ze met het label dicht in de buurt van het origineel komen. Ik kan deze single nóg goedkoper krijgen omdat er een barst onder het label zit. Dit heeft echter geen weerslag op het styreen want de plaat klinkt helder als een klok. Ik heb sinds twee jaar een bepaalde fascinatie voor Renfro en deze van The Sequins is de meest bekende plaat van het label. Het is overigens een andere Sequins dan die van een andere Blauwe Bak-favoriet: De groep van 'I've Got To Overcome' komt uit Chicago. 'He's A Flirt' is in de eind jaren zeventig een geheide favoriet in The Casino in Wigan en is een plaatje dat 'past' qua tempo, hoewel het aan 'soul' wel moet inboeten ten opzichte van eerdere Northern Soul-ontdekkingen. Voor deze prijs echter een aardig koopje en wellicht een opstapje naar meer platen op het Renfro-label?
* Sly & The Family Stone- Family Affair (UK, Epic, 1971)
Het maakt in principe niet uit of je het draait van cd of vinyl, 'Family Affair' klinkt in de lagere regionen gewoon 'zwak'. Het 'hoe en waarom' zullen we nooit weten, want Sly Stone heeft anno 1971 een flinke reputatie en bij Epic zitten ze ook niet snel om geld verlegen, maar het klinkt 'ondergeproduceerd'. Toch wil ik wel een gokje wagen met een Engelse persing en warempel: Ik heb hem nog nooit zó goed gehoord! De Amerikaanse persing is verhuisd naar de jaren zeventig-bak en deze Engelse mag nu in de reserve-Blauwe Bak.
* Spanky Wilson- Sunshine Of Your Love (UK, BGP, 1970, re: 2002)
Tenslotte de Week Spot van deze week. Zie voor dat verhaal bij afgelopen dinsdag. Ik verwacht op het moment in ieder geval nog vijf Blauwe Bak-aanwinsten en daar kan nog een Marktplaats-single bij komen. Over een week waarschijnlijk een volgende Blauwe Bak-'Singles round-up'.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten