zaterdag 4 november 2023

Honderd achteruit: Gilbert O'Sullivan


Zoals ik al eerder heb geschreven redt The Big One zichzelf weer. Ik heb er weinig omkijken naar en moet eveneens bekennen dat ik de tijd dat ik geen seconde wilde missen al lang achter me heb gelaten. Ik heb vanavond bijvoorbeeld alleen de twee laatste bands gehoord. Daarna heb ik de stream voor drie kwartier gepakt voor wat het waard is. Morgenmiddag heb ik een 'pre-show' van 2,5 uur in de planning, morgenavond nog een uurtje en dan maandagavond de soulshow van mijn collega. Ik heb eerder vanavond de lijst van 'Het zilveren goud' compleet gemaakt en daarbij geconcludeerd dat ik deze en volgende maand twee afleveringen mag doen zodat 1998 binnen 2023 blijft. Toch heb ik even niet de moed om naar boven te lopen voor een foto en ga ik nu eerst verder met de 'Honderd achteruit'. De vorige aflevering ging over de nummer 55 (Status Quo). Nummer 56 is 'Life's Not Life' van The Moody Blues en die heb ik eerder in een dubbelaflevering gestopt. De nummer 57 is de volgende in de lijst en dat is 'A Minute Of Your Time' van Gilbert O'Sullivan uit 1982.

Soms is het een handicap dat je niet bent groot gebracht met het Engels. Toch komt het de beoordeling van de muziek ten goede. Als ik eind 1989 voor het eerst 'Nothing Rhymed' hoor van Gilbert O'Sullivan heb ik geen idee waar het over gaat. Het nummer heeft een bepaalde emotionele lading, dat kan ik horen zonder dat ik naar de tekst luister. Ik hou van de sfeer van het nummer. Het duurt pas tot omstreeks 2011 eer ik me ga realiseren waar de tekst over gaat en dan vallen de stukjes op hun plek. Toch wel gek dat me dit ruim twintig jaar heeft gekost terwijl ik ook nog twee jaar in Engeland heb gewoond en op een bepaald moment niet meer tegen de teksten van Alanis Morisette kan. In 1989 en 1990 kom je de singles van Gilbert bijna op iedere straathoek tegen en ik koop ze grotendeels voor prijzen variërend van drie voor een gulden tot twee gulden maximaal. Eind 2021 loop ik in Meppel tegen twee ontbrekende singles aan waar ik het bestaan niet wist. Eentje uit 1977 en 'A Minute Of Your Time'. Met name het laatste nummer is enorm gegroeid bij mij en vandaar dat het op 57 in de Gele Bak Top 100 van 2022 mag staan.

Raymond Edward O'Sullivan is de naam en hij wordt geboren op 1 december 1946 in het Ierse Waterford. Als Raymond zeven jaar oud is krijgt zijn vader werk aangeboden in Londen en zo verhuist het gezin naar Engeland. Hoewel hij uit een 'working class'-gezin komt, heeft de familie een piano in de woonkamer staan. Raymond leert zichzelf piano spelen. Hij neemt wel enkele lessen maar is niet geïnteresseerd in notenschrift en theorie en traint zijn oren. Tijdens zijn schoolperiode speelt hij al met een aantal semi-professionele bands als The Doodles en The Prefects. Toch is zijn vroegste 'claim to fame' een baan als drummer in de band Rick's Blues. Naamgever is Rick Davies die we later zullen tegenkomen bij Supertramp. Davies leert hem om tegelijk te drummen en piano te spelen. Het komt erop neer dat zijn linkervoet de hi-hat bedient, de rechtervoet de snare en dat hij dus zijn handen vrij heeft voor het klavier.

O'Sullivan begint in 1967 met audities en heeft zichzelf een imago aangemeten met een pet en korte broek. Geïnspireerd door de stomme films uit lang vervlogen tijden werkt hij zichzelf in de schijnwerpers van Stephen Shane. O'Sullivan krijgt een vijfjarig contract bij April Music, de muziekuitgever van de Engelse tak van CBS. Shane stelt voor Ray te veranderen in Gilbert, genoemd naar het operaduo Gilbert & Sullivan. Zijn eerste twee singles verschijnen bij CBS als Gilbert maar verkopen slechts mondjesmaat. Hij tekent daarna bij de Ierse maatschappij Major Minor. 'Mr. Moody's Garden' uit 1969 is een flop maar zal later worden geroemd door liefhebbers van psychedelica. O'Sullivan stuurt enkele tapes naar Gordon Mills, de manager van Engelbert Humperdinck en Tom Jones. Mills is dan in het proces om een eigen platenlabel op te zetten: MAM. Gilbert debuteert eind 1970 met de single 'Nothing Rhymed' en... de rest is geschiedenis.

Hij zal de best verkopende artiest worden voor het label Toch zal bij het aflopen van het contract blijken dat vooral Mills erg rijk is geworden en mist O'Sullivan enkele inkomsten. Het wordt uitgevochten in de rechtszaal en in 1982 wordt O'Sullivan in het gelijk gesteld. Hij moet nog zeven miljoen pond ontvangen van Mills. In 1980 keert O'Sullivan terug naar CBS. De single 'What's In A Kiss' is in 1980 nog een kleine Engelse hit maar daarna duurt het tot 1989 eer hij weer een hitje heeft met 'So What?;. O'Sullivan maakt intussen twee albums in 1980 en 1982. Van de laatste komt 'A Minute Of Your Time'. Het album wordt geproduceerd door Graham Gouldman en bevat studiomuzikanten die ook met 10cc heeft gewerkt. 'The Minute Of Your Time' alsook de opvolger 'Bear With Me' maakt nergens indruk op de hitparade. Met uitzondering van de Gele Bak Top 100 van 2022!

Gilbert's meest recente album is 'Driven' uit juli 2022.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten