woensdag 22 november 2023

5000: De Crass op de cake


Eerlijk gezegd had ik voor Soul-xotica gehoopt op een 'bont(e) bal', maar helaas gaat het toch iets wilders worden dan dat. Op de dag dat de Nederlandse kiezers de VVD een rechtse heeft gegeven, mag ik de woordspelingen op de politiek botvieren in de inleiding naar het 5000e bericht. Ik heb eerder al aan de hoes van Crass zitten denken, maar het is nu méér op zijn plaats dan ooit tevoren. Wilders is immers zelf een oude punker en zal ongetwijfeld ook los zijn gegaan op de muziek van Crass. In zijn opvattingen over Europa en internationale organisaties is hij in zekere zin ook een anarchist. Waar Crass duidelijk haar roots heeft op links, daar kun je bij Wilders' partij nog discussiëren. Als je de islam-standpunten weglaat, hou je de SP over, maar dat is voer voor een andere discussie die ik hier niet ga voeren. Zoals ik gisteren heb geschreven, het is pas tegen het afgelopen weekend dat ik me opeens realiseer dat het 5000e bericht op de verkiezingsdag gepubliceerd gaat worden. Stom, maar daar heb ik in de afgelopen campagneperiode nooit bij stil gestaan. Het lijkt aanvankelijk dan ook een 'gewone doordeweekse dag' te worden. Enfin, in het meest succesvolle geval hebben we over vier jaar weer verkiezingen en ik weet nu al te zeggen dat er dan ook nog steeds een Soul-xotica is. Wellicht ben ik dan net klaar met de 'Honderd achteruit' over 2024...

Op Wolfman Radio hebben we op vrijdagavond een punkshow waarbij alle remmen los gaan. Het is in principe de enige show op onze stream waarbij schuttingtaal mag worden gebruikt. Onze voormalige radiobaas is jaren geleden ermee begonnen en hij heeft meteen al een 'Crass-section'. Hierin draait hij ongeveer tien minuten muziek van Crass of van het gelijknamige platenlabel. Het is mijn favoriete onderdeel van de show, want... ik hou van Crass! Ik mag het dan niet een-op-een eens met hun standpunten en idealen. Het is lekker stoer om over een anarchie te zingen, maar zelf moest ik niet denken aan zo'n systeem. Je kan overdrijven met wetten en regels, maar een paar zijn best wel wenselijk om dingen in goede banen te leiden. Het zijn lekkere woede-aanvallen. Ik bedoel, je kan ook met een honkbalknuppel gaan lopen zwaaien in een drukke winkelstraat, maar even een paar minuten de anarchopunk van Crass om de oren heeft hetzelfde effect.

Ik leer de muziek van Crass kennen in een kraakpand in Steenwijk. Een kraakpand in Steenwijk? Ja, het is een paar jaar na mijn korte verblijf op de ADM en een jaar nadat ik kind aan huis ben in de Zwolse kraakkroeg Co-9 ('konijn'). Direct naast De Buze staat dan het eethuisje gevolgd door een kerk en vervolgens een pand dat al decennia leeg staat. Dit huis wordt in 2005 door een paar jongeren bezet en ik raak al snel bevriend met hen. Het gebeurt menigmaal dat de zondagmorgen hier tot een slot komt na een hele avond zuipen en feesten. Ze hebben een paar cd's in de kamer liggen. Zo wek ik samen met een kameraad nog eens het huis door 'Don't Speak' van No Doubt op 10 te draaien en mee te zingen. 'Fresh Fruit For Rotten Vegetables' van Crass is een ander album dat daar ligt naast de stereo. Hoewel het al bijna vijftien jaar geleden is dat ik voor het laatst een borreltje teveel heb gedronken, brengt de muziek van Crass de verre herinnering terug aan een cocktail van bier en dropshots, een verre geur van shoarma met knoflooksaus en mogelijk nog wat chemische zaken. Het is opvallend dat ik na afloop van iedere chemische ervaring wel terecht kom in het pand.

Toch zijn de jongelui aan de late kant met de kraak van het pand. Er is al een projectontwikkelaar die een plan klaar heeft voor de bestemming en het feest heeft bijna twee jaar geduurd. Inmiddels is het huis, door ons 'De Krakeling' genoemd, al lang in de puinbak verdwenen en staat er een nieuw huis op het terrein. Het eerder genoemde eethuisje is in 2011 afgebrand en daar is nieuwbouw gepleegd ten gunste van de uitbreiding van De Buze. Het Stonehenge-podium in de achtertuin van De Buze is verdwenen nu het festival bij het station wordt gehouden. De kerk mist de 'gezellige' zaterdag van koffie en gezonds aanbieden aan sociale metalliefhebbers in de hoop nog een paar te behoeden van de invloed van de duivel.

Wellicht dat ik er ooit nog aan toe kom om eens een volledig bericht te schrijven over de roemruchte geschiedenis van Crass en de cultuur die het heeft voortgebracht. Voor nu laat ik het hierbij. Ik dank jullie hartelijk voor de steun door het veelvuldig lezen van mijn afgelopen 4999 berichten en ben best bereid om er nog 5000 aan vast te plakken. Wellicht heb ik dan recht op een ATV-dag en kan ik op deze extra vrije dag altijd nog berichten inhalen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten