maandag 11 maart 2019

Raddraaien: Les Chakachas



Ik zal niet klagen want ik doe het mezelf aan en noem het dan ook 'gezellige drukte'. Na vijf uren radio heb ik behoefte aan wat ontspanning en verkies Youtube boven deze praatpaal. Nu heb ik ook 'een lange dag' achter de rug maar wil nog steeds wel een berichtje publiceren. Met het nieuws dat ik, hopelijk nog voor het weekend, twintig singles uit Engeland mag verwelkomen. Dat worden dus drie of vier afleveringen van de 'Singles round-up' dus ik zou in principe een bericht kunnen 'morsen'. Met de singles van december erbij heb ik dan meer dan veertig Blauwe Bak-aanwinsten en dat zou kunnen betekenen dat ik eind deze maand een Blauwe Bak Top 40 ga doen. Gewoon weer een keer 'omdat het zo leuk is' en ik dit jaar niets heb gedaan met de 'Weekplate'. De vorige 'Raddraaier' kwam uit de tweede jaren zestig-bak en vandaag mag het de zestiende uit de derde bak zijn. Jaren zestig is alles van vóór 1970 en dus kan het verkeren dat de 'Raddraaier' van vanavond uit 1958 stamt: 'Eso Es El Amor' van Les Chakachas.

Waar en wanneer? Gelukkig heb ik een zoekfunctie op Soul-xotica en weet zo te melden dat ik deze op zaterdag 31 mei 2014 heb gekocht in Ruinerwold. Ik reken 'Beau Coco' als de a-kant maar zie dan dat dit de b-kant is van de eerste Belgische nummer 1-hit van Les CHakachas. In dat bericht vermeld ik dat volgens 45cat de single al in 1958 in Italië is uitgebracht en meen dat deze persing uit 1961 komt. 1958 lijkt me waarschijnlijker door de aanwezigheid van de 'triangle center'. Zo te zien heb ik Les Chakachas verder nog niet te gast gehad op Soul-xotica buiten de 'Single round-up'-afleveringen na en dat wordt de hoogste tijd: Ik heb door de jaren heen een bescheiden collectie opgebouwd van het Belgische orkest.

Ik hou de naam Les Chakachas aan, maar de groep heeft ook platen gemaakt als Los Chakachas, Los Chicles en gewoon Chakachas. De groep wordt in de late jaren vijftig opgericht in de Brusselse wijk Schaarbeek. Belgen zijn dol op dansen! Ik weet niet of de documentaire op Youtube staat, maar deze kan ik van harte aanbevelen: Het is feitelijk een drieluik van dansrages in België. Het begint met de kermisorgels van de firma Decap en hoe deze orgels langzamerhand worden vervangen door jukeboxen. Vervolgens is de 'popcorn' aan de beurt, de Vlaamse tegenhanger van de Engelse Northern Soul. Dezelfde 'popcorn', waar 'snelle' platen bewust worden vertraagd met de pitch control, zal uitlopen op de donkere elektronica uit de jaren tachtig. Les Chakachas komt, volgens mij, niet voor in de documentaire maar bewijst andermaal dat Belgen niet vies zijn van een dansje. Les Chakachas wordt opgericht door leider en percussionist Gaston Bogaert, zangeres Kari Kenton, saxofonist Vic Ingeveldt, trompettist Charlie Lots, pianist Christian Marc, gitarist Henri Breyre en bassist Bill Raymond. De groep krijgt een langlopend contract bij RCA en het scoort in 1958 een nummer 1 in België met onze 'Raddraaier'. België heeft dan weinig internationale triomfen op de naam staan qua muziek. In 1962 brengt 'Twist Twist' het tot de Engelse hitparade. Ik heb een zwak voor plaatjes van Les Chakachas omdat ze allemal stuk voor stuk erg leuk zijn en vaak weinig kosten. Ik vind in 2010 zelfs nog een 10"-LP van de groep en ook deze is niet te versmaden!

Hoewel de groep onverminderd actief blijft, verandert de stijl enigszins in de loop van de jaren. De oorspronkelijke Latin komt meer op de achtergrond en maakt plaats voor funk. In 1972 brengt het 'Jungle Fever' uit bij Polydor. Engeland en Amerika zijn voortdurend in strijd met elkaar als het komt tot preutsheid en bij 'Jungle Fever' is Engeland de onbetwiste winnaar. De plaat wordt een paar keer gedraaid als de BBC het gehijg en gekreun erg suggestief vindt en dat beloont met een ban. In Amerika hebben ze minder problemen met de plaat. Het bereikt een achtste plek in de Billboard Hot 100 en staat bovenaan de soul-lijsten in de Verenigde Staten. 'Jungle Fever' duikt daarna op in de film 'Jungle Fever' en wordt vanaf de jaren tachtig door tal van grootheden in de hiphop gesampled. De volgende single heet 'Stories' en dat wordt niet de grote hit zoals 'Jungle Fever'. Toch zit dat nummer prominent in 'Grand Theft Auto V's'. En dan hebben we het over het videospel.

In Nederland heeft Les Chakachas niet eens een Wikipedia-pagina en de Franse is feitelijk een vertaling van de Engelse (of andersom). Ik probeer tevergeefs te ontdekken hoe lang Chakachas is door gegaan. Aan de hand van 45cat kan ik concluderen dat de laatste 'originele' single uit 1976 is. 'Eso Es El Amor' is in ons land in 1977 opnieuw verschenen als single via CNR en dat heeft geen connectie met RCA. Ik vraag me dus af of dit een nieuwe opname is of het origineel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten