donderdag 7 december 2023

Week Spot: Darrow Fletcher


Het is precies een week geleden dat ik me opeens niet zo fit voel. Sinds deze week is het op en af geweest. Gisteravond lijkt alles wel weer redelijk normaal te zijn maar dan breekt deze dag weer aan en voel ik me opeens weer een stuk beroerder. Ik ben vanavond op de fiets naar Havelte geweest voor wat boodschappen en ik ben blij als ik weer binnen ben. Het is niet bepaald een pretje om buiten te zijn en eigenlijk had ik wel op zoiets gehoopt. Van werken zal er niets meer terecht komen deze week, wel hoop ik dat ik mijn radioshows op zaterdag- en zondagavond kan doen. Ik heb inmiddels flink wat 'new additions' voor zaterdagavond en morgen komt daar opnieuw een pakketje bij. Laat me nu eerst verder gaan met de Week Spot van deze week en dan wellicht straks nog een tweede deel 'Singles round-up'. De Week Spot is voor Darrow Fletcher's 'What Have I Got Now' uit 1966.

Darrow Fletcher wordt op 23 januari 1951 geboren in Inkster in de staat Michigan. Als Fletcher drie jaar oud is verrhuist het gezin naar Chicago waar zijn moeder trouwt met Johnny Haygood. De jonge Darrow is meteen al een opvallend zangtalent en hij maakt zijn eerste opname als hij pas zes jaar oud is. In 1965 heeft Fletcher zijn eerste bescheiden hit met 'The Pain Gets A Little Deeper'. Haygood heeft zijn stiefzoon altijd gesteund in zijn loopbaan om zanger te worden en doet zelfs zijn autohandel van de hand om zich helemaal te kunnen richten op het zakelijke verloop van de carrière van Darrow. 'The Pain' is de eerste single op The Groovy Label, een maatschappij opgezet door een paar veteranen. De opvolgers van 'The Pain' doen echter weinig en het platenlabel legt even later het loodje. Dan start Haygood zijn eigen Jacklyn-label. 'Sitting There That Night', de officiële a-kant van 'What Have I Got Now', is in Chicago zélf een grote hit. Het is het atmosferische 'What Have I Got Now' dat echter een favoriet zal worden in de latere Engelese Northern Soul. Toch zal Fletcher in zijn lange loopbaan slechts driemaal een hit hebben. Na 'The Pain' is dat 'I Think I'm Gonna Write A Song'  (nummer 47 op de R&B in 1970) en 'We Got To Get An Understanding' (nummer 99 op de Billboard in 1976). Tot en met 1979 zal Fletcher uit komen voor verschillende platenlabels.

In Engeland komt de interesse voor Fletcher pas echt goed op gang in 2012 als Kent zich gaat bemoeien met het opnieuw uitbrengen van Fletcher's werk. Vorig jaar heeft Ace dit aangevuld met een plaatje in de 'REPRO'-series, heowel de beide nummers nooit eerder samen zijn uitgebracht op één single. Het zijn de nummers 'Infatuation'  uit 1967 en 'What Have I Got Now'  van een jaar eerder en beide voorbeelden van Northern Soul-klassiekers uit de lange discografie van Fletcher. Een discografie die alleen uit singles zal bestaan want hij heeft het nooit tot een elpee weten te schoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten