dinsdag 12 december 2023

Singles round-up: december 2


Van uitstel komt afstel. Ik heb de kandidaten voor de tweede 'Singles round-up' tot zaterdag op een keurig stapeltje liggen en besluit ze dan te draaien in 'Do The 45'. Ik heb de afgelopen 24 uur moeten na kijken welke titels nog missen. Er staat me immers iets van bij dat ik zaterdag nog acht of negen kandidaten had. Welnu, het blijken er slechts zes te zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik hier zo tegenop heb gezien. Qua ziektebeeld zit er een kleine progressie in. Ik voel me nog altijd niet helemaal fit maar het meest beroerde is er wel van af. Misschien morgenmiddag maar eens een lekker eindje wandelen. Het regent momenteel pijpenstelen en dus heb ik niet de moed om in de groene brievenbus te kijken. Het kan zomaar zijn dat er alweer een nieuwe aanwinst ligt te wachten. Ik ga nu eerst beginnen met de zes meest recente aanwinsten, morgen krijgen jullie nog een 'Singles round-up' met enkele Discogs-singles van vorige week.

* Boca 45- Bang Ya Head (UK, Cold Beer Music, 2023)
Ik doe de singles wederom op alfabetische volgorde van de artiesten en dus begin ik met de meest ultieme 'hit' van de afgelopen week. Het is een paar weken geleden als deze single wordt aangeboden bij Juno. Doorgaans heb ik niet zoveel met remixen  maar in dit geval moet ik wel even luisteren en dan concluderen dat ik hem erg graag wil hebben. Boca 45 is Scott Hendy, een dj en producent uit het Engelse Bristol. Sinds de eeuwwisseling heeft hij een lading aan singles en albums uitgebracht. Het is een archeoloog als het aankomt op het vinden van geschikte samples en het creëren van 'old school' breakbeats voor de hiphop. 'Boca's 45 Tools Vol. 1' is zijn meest recente werk en ik hoop nu al stiekem op een 'Vol. 2', ook al is dit erg 'left field' voor mijn doen. 'Bang Ya Head' is op zichzelf al een knaller maar het is 'Uptown Party People' en met name het terugkerende thema met de funky groove en de piano dat me over de streep helpt. Ik heb afgelopen weekend gezien dat Cheeba's Latin Brothers ook alweer een nieuwe single uit heeft welke zo mogelijk nóg beter is dan de eerste en dus verwelkom ik de 'oddballs' in de Blauwe Bak-koffers.

* Julian Jonah- If You Wanna (Know What's Missing) (UK, Izipho Soul, 2023)
Van Julian Jonah heb ik eerder dit jaar 'Now's The Time For Us' aangeschaft en nu is hij terug met één nummer uitgevoerd door twee verschillende gastvocalisten. Dutch Robinson heeft de eigenlijke a-kant van de single maar mijn voorkeur gaat uit naar de flip met zangeres Sugar Rainbow. Het is lekkere eigentijdse upbeat dancepop met een hoog positiviteitsgehalte en dat heeft de wereld o zo nodig!

* Durand Jones & The Indications- Too Many Tears (US, Colemine, 2023)
De derde aanwinst van Durand Jones tot dusver dit jaar. 'Too Many Tears' heeft wederom Aaron Frazer op de leadzang en de sfeer is ietwat zoet en jazzy voor de verandering. Het is niet dé beste Durand Jones van dit jaar maar de mannen kunnen een potje bij me breken.

* The KBCS featuring Nora Becker- I Wish You A World Of Happiness (Duitsland, Sonar Kollektiv, 2023)
Van The KBCS heb ik ruim een jaar geleden het prachtige 'The Centre' met gastzangeres J. Lamota aangeschaft. 'I Wish You A World Of Happiness' is hun meest recente aanwinst en de gelimiteerde oplage is al bijna uitverkocht. Het Berlijnse Sonar Kollektiv viert dit jaar haar jubileum en zet het luister bij met deze single. Het heeft een exclusieve licentie verkregen om Shirley Turner's Northern Soul-'hit' 'I Wish You A World Of Happiness' in een gelimiteerde vinyloplage beschikbaar te maken. Het origineel staat op de b-kant van deze single maar daar gaat mijn aandacht niet echt naar uit. Geef het upbeat jaren zestig-ding aan de mannen van The KBCS en het resultaat is verbluffend. Het tempo gaat flink onderuit en persoonlijk heb ik drie keer het nummer moeten draaien om te concluderen dat het werkelijk hetzelfde nummer is. In de uitvoering van The KBCS met zang van Nora Becker is het opeens een erg ontspannen nummer met een lekkere luie groove en ingebouwde klasse. Helemaal in een lijn met 'The Centre'. Het zal desondanks een jaar moeten wachten voor de Blauwe Bak Top 100, maar wellicht komen we hem in januari al tegen in een lijstje met singles uit 2023.

* Dee C. Lee- Don't Forget About Love (UK, Acid Jazz, 2023)
De tweede vermelding voor Dee C. Lee binnen vierentwintig uur. Ik heb in Stalybridge nog één single nodig om tot een rond bedrag te komen en neem Dee C. Lee mee uit nieuwsgierigheid. Zeker in de afgelopen tien jaar is 'See The Day' uitgegroeid tot een grote favoriet. Dee C. Lee werkt in de midden jaren tachtig nauw samen met Paul Weller en zijn Style Council. Het zal niemand verbazen dat ze binnen de Engelse Mod-cultuur is uitgegroeid tot een legende? Anno 2023 is Dee C. Lee terug met deze single geproduceerd door Acid Jazz-oprichter Sir Tristan Longworth. Beide kanten zijn in het idioom van de springerige Mod met enerzijds een fikse knipoog naar de jaren zestig maar anderzijds ook weer fris en modern. Ik vind het lastig om een favoriet te kiezen want zowel 'Don't Forget About Love' als Be There In The Morning' mogen er zijn. En ze heeft het zingen na 38 jaar nog altijd niet verleerd!

* Mary Love- More Love (Oostenrijk, Record Shack, 1983, re: 2023)
Als je op zoek bent naar 'hypes', dan ben je altijd welkom in de soul. Neem nu het plaatje dat Jalen N'gonda afgelopen zomer heeft uitgebracht in Engeland. Deze promo is binnen de kortste keren uitverkocht en doet momenteel rare prijzen op Discogs. Ik heb inmiddels de 'pre-order' geplaatst voor de officiële uitgave en deze gaat eind januari verschijnen. Naar verwachting zakt de prijs van de demo dan weer even hard als dat het is gestegen. Ook Mary Love is onderdeel van een 'hype'. Record Shack kondigt de release met groot bombarie aan en de plaat zal ten doop worden gehouden tijdens het soul-weekend in Wenen. De 'pre-orders' vliegen over de toonbank als warme broodjes maar Juno blijkt nog een paar te hebben liggen. Niet goedkoop maar stukken goedkoper dan op Discogs. Mary Love is de zangeres die in de jaren zestig een paar enorme Northern Soul-'hits' heeft op het Modern-label. Ik heb een paar van haar jaren zestig-nummers. Het is me onbekend dat ze tot in de jaren tachtig actief is gebleven en daar komt 'More Love' in beeld. Op deze goed bedoelde poging tot disco wordt ze bijgestaan door onder andere Fontella Bass (van 'Rescue Me') op de achtergrondzang. Toch moet ik bekennen dat ik me een beetje heb laten leiden door de hype want de single is nog altijd niet helemaal 'gegroeid' bij mij. Op de keerzijde staat een remix welke ik maar helemaal oversla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten