donderdag 28 december 2023

De handel en wandel van 2023: Een trap na


Zoals gezegd heb ik aanvankelijk hele andere plannen voor de vakantie. Dat komt ook omdat het met het weer niet echt wil vlotten in augustus. Hoe dichter het in de buurt komt van september hoe zekerder de vooruitzichten worden en... die lijken erg fraai voor de eerste week. De tweede week is het terug naar het gebruikelijke recept van regen en dus kan ik deze week mooi even fietsen. Halverwege deze week blijkt dat de regen nog lang niet komt en dat de temperatuur buitensporig hoog blijft. In deze aflevering van de handel en de wandel kijk ik dan uitsluitend naar de fietstochten uit de laatste vier maanden van het jaar. Ik zoek straks een foto erbij en weet dus niet welke dat gaat worden. Overigens heb ik laatst gezien dat ik in 2020 ook een Batavus Topper heb gehuurd van Vredenburg maar heb toen niet een nummer opgeschreven of onthouden. Deze heeft me toen naar Warnsveld gebracht en terug. Als jullie er klaar voor zijn? Vergeet niet om je been over de stang te zwaaien want anders ga je op je muil. Het is bij mij in deze maanden nog maar drie keer mis gegaan.

Zaterdag 2 september is het meteen bal. Ik wil met de bus naar Havelte om de fiets op te pikken maar dat moet ik anders doen. Havelte heeft Volksfeesten en daarbij hoort ook een optocht. Vanwege de optocht stopt de lijnbus deze dag niet in Havelte. Dan maar met de benenwagen naar Havelte. Het eerste fietsplan heb ik al gemaakt. Om een beetje te wennen aan de fiets wil ik vanmiddag even naar Emmeloord en terug. Na de boodschapjes in Emmeloord fiets ik uiteindelijk met een royale bocht om naar huis. Op maandag heb ik het vakantievirus al te pakken en ga door het Drents-Friese Wold naar Appelscha en de Fochteloër Venen. Ik mag doorfietsen in Veenhuizen en in Norg ga ik het oosten in. Ik heb Assen in de planning. Daar koop ik nog meer platen en fiets dan van Hooghalen naar Beilen. Ik doe boodschapjes bij de Albert Heijn en ga dan een stuk fietsen dat ik nog vaak zal doen in de vakantie en daarbuiten. In de traditie van 2021 wel na een grillworst te hebben genuttigd. Dinsdag ben ik ietwat uit het lood maar daar staat tegenover dat ik een heel ambitieus plan heb voor de woensdag. Dat gaat de fietstocht worden naar de omgeving van Nijverdal en Hellendoorn. Of...? De wind is iets oostelijk en het voelt zeer aangenaam om het zuidoosten in te fietsen. Ik heb geen flauw idee waar ik zit als blijkt dat het een paar kilometer is naar Almelo. Dat moest het keerpunt worden. Het eten in Den Ham is geen succes en dat ligt niet aan de kookkunsten of het restaurant. Via Ommen, Balkbrug en De Wijk fiets ik weer naar huis. Het laatste stuk overigens in het donker. De volgende dag ben ik een beetje 'op'. Ik wil de huurperiode verlengen (en koop deze middag de fiets) en er is een boodschapje waarvoor ik naar Steenwijk moet. Ik heb een plan om naar Wolvega te fietsen, maar de noordenwind is duidelijk aanwezig en ik voel de kilometers van woensdag in mijn knieën. Ik lummel wat rond bij de Woldberg en richting Vledder. Het wil vandaag niet echt.

Op vrijdag pak ik de fiets om naar Emmen te gaan. Uiteraard om plaatjes te kopen maar ik kan geen inspiratie vinden. Ik maak daarna nog maar een lange fietstocht en kom op een gegeven ogenblik in Orvelte. Via Westerbork ben je dan zo in... Beilen! Ik haal weer boodschappen (waaronder een grillworst) bij de Albert Heijn en rust weer op dezelfde plek als maandag. De zaterdag ben ik even helemaal 'op' en ook zondag zal ik niet veel uithalen. Maandag dreigt eenzelfde laken een pak te worden als ik dan toch op de fiets het Drents-Friese Wold in ga. Dat gaat dermate lekker dat ik plannen durf te maken. Als ik over Smilde naar Assen ga? Dan kan ik nog even over Rolde en Grolloo fietsen. Dat hoort immers ook bij de vakantierituelen. In Grolloo schrik ik als ik de tijd zie. Ik moet nog een winkel halen en dat zal Westerbork worden. Ik moet flink op de pedalen en ik heb het gehaald. De avond begint in te vallen als ik bij Beilen het viaduct over ga. Dinsdag doe ik mijn laatste 'Tuesday Night Music Club' en woensdag wacht ik tevergeefs op een pakket. Voor donderdag heb ik een idee. Ik wil naar moeder! De steen is een paar weken geleden geplaatst en nu heb ik wel de behoefte om te gaan kijken. De fietstocht is één brok nostalgie. Bij Spannenburg besluit ik zelfs nog even over Sloten, Wyckel en Balk te fietsen. Nadat ik op de begraafplaats ben geweest wil ik nog rondhangen in Jutrijp maar heb het daar snel bekeken. Ik fiets naar Sneek voor singles bij VIP en kijk dan opnieuw op de klok. Het is nog altijd erg vroeg. Ik bel mijn zus en ga even langs in IJlst. Ik wil echter Wolvega voorbij zijn als de duisternis in valt. Dat heb ik niet gered want dit natuurverschijnsel heeft plaats als ik in Heerenveen ben.

Vrijdagmiddag heb ik even een wild plan. Zaterdag lijk ik meer in de stemming voor dit plan. Op de fiets naar Dedemsvaart en daarna de bossen volgen tot Hardenberg. Vanuit daar langs de Duitse grens (en er even overheen) naar Coevorden en over Hoogeveen weer terug. Dat is de kroon op de vakantie geworden inclusief 'goedmakende' maaltijd in Dalen om de weggesmeten maaltijd in Den Ham te doen vergeten. Ik denk dat de foto van deze dag gaat zijn. De fiets aan het kanaal met op de achtergrond de watertoren van Coevorden. Op maandag staat er flink wat wind maar desondanks heb ik zin om naar Beilen te gaan. Dat gaat hem niet helemaal worden. In Dwingeloo fiets ik naar Lhee en ga door de bossen naar Pesse. Ik wil best even door Hoogeveen om te zien hoe ik zaterdag daar ben binnen komen fietsen. Op de terugweg wordt de lucht erg grijs en tussen Echten en Ruinen heb ik een flinke bak regen. Op de laatste maandag van de maand maak ik alsnog de fietstocht naar Beilen en nu met wederom een royale bocht om naar huis. Op donderdag 28 september fiets ik naar Zwolle voor een bezoekje aan Minstrel maar de heenweg is erg de moeite waard!

Op donderdag 16 november heb ik weer zin om naar Beilen te gaan voor een kringloopwinkel ver buiten het centrum. Dat blijkt een zootje te zijn. Na een bezoekje aan de Action en een stapeltje singles bij de inbrengwinkel is het weer tijd om naar huis te gaan. De terugweg gaat gedeeltelijk door de mist en dat maakt het erg bijzonder. Mist in de nacht maakt me altijd melancholiek. En hoe zit het met december? Tja, ziek... Toch wil ik eerste kerstdag ook even benoemen want de tocht naar Steenwijk en terug is erg fraai geweest. Morgen opnieuw naar De Veste voor wat overige boodschappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten