maandag 1 april 2019

Week Spot: Wicked Lester



Het is later deze maand tien jaar geleden dat ik aardig wat aanvullingen voor de Blauwe Bak heb gekocht. Het is eerst het plan om één van deze singles tot Week Spot te bombarderen. Dan denk ik vervolgens aan een andere aankoop en weet het moment naar boven te halen als de dag van gisteren. Ik zal vervolgens deze doen als 'Classic Week Spot' en dan...? Dan besef ik me dat ik deze single van Wicked Lester vorig jaar heb gekocht en dat deze nog geen Week Spot is geweest. Het beste uit verschillende werelden bijeen om een gedenkwaardige Week Spot te maken. Morgenavond kunnen jullie hier hopelijk kennis nemen van de fietskilometers die ik dan heb gemaakt. Vandaag een halve rustdag. Ik ben ambitieus met de plataan en knip een aantal takken af. Toch heb ik een zaag nodig voor de andere takken en dat terwijl buurvrouw niet thuis is. Vervolgens ben ik vanavond naar Havelte gelopen voor boodschappen en met de bus terug. Ik heb een gevoel van een 'richting' die ik morgen uit wil en hopelijk ga ik enkele nieuwe plaatsjes ontdekken en dat verschilt van de eerste versie. Dat is een stuk 'op herhaling'. Morgenochtend maar weer even bekijken. Nu eerst de kersverse Week Spot en dat is 'Gay With An E' van Wicked Lester uit 2009.

De plaat is vanmiddag nog ter sprake gekomen op Facebook. Het gaat over slechte PostNL-ervaringen en daar kan ik vertellen over het avontuur met Wicked Lester. Op 19 september besteld en betaald via Discogs. Dan weken lang in spanning wachten totdat ik een berichtje krijg dat mijn pakketje is terug gestuurd. De postbode is vergeten een kaartje in mijn bus te doen met de mededeling dat het op het postkantoor in Havelte ligt. De plaat is al terug gestuurd naar Duitsland en ik kan nogmaals de verzendkosten aftikken. Geen wereldbedrag, maar toch... ik besteed liever vijf euro aan platen dan aan dubbele portokosten door een fout van PostNL. PostNL erkent de fout, maar... de handelaar moet maar even contact zoeken met Hermes en het daar uit leggen. Het kan dan voor dezelfde porto en Hermes ontvangt het bedrag van PostNL. Nee, ze keren het niet aan mij uit. Ofwel: Daar ga ik niet een dealer op Discogs mee lastig vallen. Ik ben blij met mijn 100 procent positief op Discogs en Ebay en hou dat graag zo!

Het is op meerdere fronten een mooi moment om Wicked Lester als Week Spot te hebben. 'Gay With An E' is een 're-edit' van 'Ain't No Mountain High Enough' van Marvin Gaye & Tammi Terrell. Het is vandaag (1 april) 35 jaar geleden dat Marvin is dood geschoten door zijn vader. Morgen (2 april) zou hij zijn tachtigste verjaardag hebben gevierd. Toch ligt de voornaamste reden van deze keuze bij 'die andere 2 april'. Morgen vier ik dat ik tien jaar van de drank af ben en daarmee is een tweede fase van mijn leven in gezet. Afgelopen zaterdag merkte ik even dat ik 'terug' was en het voelde weer erg fijn toen ik thuis in Uffelte was. Het rondhangen op feesten en 'bandjes kieken' is iets dat ik lang achter me heb gelaten. Voor De Buze maak ik echter altijd een uitzondering! In 2009 verblijf ik tijdelijk even ergens anders en dat heb ik nodig. Als ik toen in Steenwijk was gebleven, had ik wellicht nu niet het lustrum kunnen vieren. Ik kom daar met een duidelijke vraag: Ik wil mijn hoofd op orde brengen. Ze hebben daar echter maar één mantra: De 'rehab'. Ik weet de naam nog goed te herinneren maar wil geen goedwillende instellingen kwaad doen. Het is echter een instelling dat in fases werkt. De eerste fase is een verblijf van een aantal weken op een boerderij. Eén kopje koffie of thee per dag. Geen drank, drugs en tabak. Geen 'eigen' dingen mee naar binnen. De telefoon wordt in bewaring genomen, geen boeken of muziek, alleen brieven van en naar familie en niet alleen het erf af. Ik word al gek als ik eraan denk en iedere vezel in mijn lijf verzet me hiertegen.

Dan heb ik op dinsdagavond een telefoongesprek met een goede vriend. ,,Gerrit, je hebt niks te verliezen", hoor ik hem zeggen. ,,Werk nou maar gewoon mee want dit is een kans die je maar eenmaal krijgt in je leven". Plons! Daar gaat mijn hagelnieuwe pakje shag in de Hoogeveense Vaart. ,,Ik ga het doen!". De volgende dag is de intake geregeld. Op 27 april zal ik eerst een gesprek hebben bij de instelling. De volgende middag ga ik naar Zwolle om schoenen te kopen en... omdat ik net ben gestopt met het roken, moet ik maar meteen het 'rookgeld' op maken aan platen. Dat doe ik goed! Uiteindelijk zal tijdens de intake blijken dat de instelling mij niet kan helpen (en de zéér ervaren gesprekspartner zegt tussen neus en lippen door dat ik het 'waarschijnlijk ook zonder afkickklinieken ga redden') en met dat rapport ga ik terug naar waar ik op dat moment verblijf. Daar moffelen ze de eerste vraag aan de kant en wordt weer volop gewerkt aan mijn terugkeer in de maatschappij. Pas jaren later weet ik dat in 2009 geen zinnig antwoord was te vinden op mijn vraag. Het is vooral een kwestie van (zelf-)acceptatie geweest.

Ik heb een aanbeveling gekregen over een 'grote maten'-winkel voor schoenen in Zwolle. Vroeger heette deze de Ascona, maar de nieuwe naam is me ontschoten. Het is een dure apotheker en ik zal uiteindelijk schoenen vinden bij de Scapino. Intussen ga ik platen scoren bij Diskid en Minstrel. Ik vergeet steeds dat je niet kan pinnen bij Diskid en dus moet ik naar de dichtstbijzijnde pinautomaat. Intussen 'speelt' één van de plaatjes in mijn hoofd: 'Ain't No Mountain High Enough'. Het had zomaar mijn lijflied kunnen zijn? Geen berg te hoog om mij weer te laten drinken en roken. Dat laatste is overigens het gevolg van 'mijn stijfkop'. Bijna een week na de intake koop ik een pakje sigaretten en rook deze binnen drie uren leeg. Niet lekker, verschrikkelijke pijn in de maag en het is vooral uit woede. Met de alcohol ben ik geen bergen tegen gekomen. Het is één van de allereerste weken dat ik in een kroeg in Meppel kom. Ik ben daar vaker geweest en nog veel vaker smoordronken vandaan gekomen. Ik zie één van mijn 'maten'. Het is koopavond en hij heeft het piekuur overleefd. Twee dames komen binnen voor een drankje en toiletbezoek en hij hangt meteen rond hen. Ik zie de dames walgen van de dronken kerel en prijs mezelf gelukkig dat ik 'niet meer zo ben'. Dat is de voornaamste motivatie geweest om van de drank af te blijven. Ik wil niet meer gezien worden als de vervelende dronkenlap. Gaat ook niet meer gebeuren!

Helemaal alcoholvrij? Euh... ja? In het najaar van 2009 gebruik ik een bloesemremedie welke me ontzettend helpt. Om de bloesems vers te houden is het gedrenkt in rum. Toch denk ik dat ik eerder een buidelflesje had gekocht dan deze 'dure' drank met een pipetje en drupjes op de tong. Helaas kan het niet vers blijven zonder de alcohol. Na de begrafenis van 'heit' pak ik per ongeluk een kersenbonbon en ben ik in 2013 even benieuwd naar tiramisu. Tenslotte heb ik in 2014 een bloedsinaasappelijsje met een flinke scheut likeur. Steeds onbewust en alleen bij de laatste keer roep ik uitbundig 'proost'.

Over Wicked Lester kan ik kort zijn. Er is weinig bekend over de man buiten het feit dat hij 'Gaye With An E' als promo voor een remix-album heeft uigebracht. Ik leer het nummer pas in 2013 kennen en het is liefde op het eerste gezicht. Toch kan ik lange tijd de single niet 'plaatsen' in de Blauwe Bak en sinds een paar recente aanwinsten is het nu opeens wel mogelijk. Hoe moet ik het uitleggen? Kijk zelf maar op Youtube! Het begint met het traditionele intro en een paar maal op herhaling. Vervolgens een aangedikte beat van het origineel en dan eerst de zangpartij van Tammi Terrell. Marvin Gaye wordt pas later in gemixt en, opvallend voor een 're-edit', het heeft een einde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten