maandag 29 april 2019

Verticaal vijf letters: Zondag 28 april



Ik zou in eerste instantie deze zondag doorbrengen aan de kust van Noordwijk en Katwijk, maar door de fietsperikelen ben ik daar niet aan toe gekomen. Bovendien schijnt het dat de Buienradar voor het westen niet bepaald goede vooruitzichten heeft. Ik heb rond het middaguur nog even contact met W. en op dat moment motregent het in Leiden. Hier is de Buienradar een stuk optimistischer. Hooguit 4 millimeter om vijf uur en ik kan achteraf vaststellen dat dit een 'worst case scenario' is geweest. Ik had de wekker gezet op twaalf uur maar schrik om kwart voor elf wakker van de telefoon. Mijn oudste broer Henk is de vroege vogel van het gezin, hoewel Jelte twintig minuten later belt. Ik moet in ieder geval naar de winkel in Havelte en heb een zeer ambitieus wandelplan. Wellicht is vandaag de uitgelezen dag om dat eens tot werkelijkheid te maken?

Ik loop de Dorpsstraat door naar Frederikshaven en steek daar de brug over en meteen een zijpad in. Dat brengt me bij het Uffelter strandje. Een leuk alternatief voor Katwijk en Noordwijk? Op dat moment motregent het een beetje, de zon speelt verstoppertje en er is volop ruimte op het strand. Ik ga door het bos naar de toegang van het landgoed Rheebruggen, maar verlaat het ook weer meteen. Op de hoek bij de Anserweg ga ik anders rechtsaf om een 'klein blokje om' te gaan, nu ga ik links en de eerste rechts. Dit is een weggetje dat ik zeer regelmatig fiets als ik geen boodschappen in Havelte heb. Het is een ruilverkavelingsweg met drie scherpe bochten. Niet bepaald korter, maar het loopt enigszins parallel aan de rijksweg tussen Uffelte en Havelte. Bij de Lakevelderweg het bruggetje over, nog een stukje bos en dan kom je uit bij de Drentse Hoofdvaart ter hoogte van de Havelterbrug. Ik loop Havelte binnen en doe boodschapjes bij de Albert Heijn. Ik neem ook een paar 'snackjes' mee want de tocht is nog niet ten einde!

Nu loop ik naar de toegangspoort van het Holtingerveld. Tegenover de vlindertuin vind ik een bankje op een heuvel. Daar drink ik een flesje ijsthee en kauw een paar saucijzenbroodjes weg. Het volgende idee is om het stuk achterstevoren te lopen dat ik op de eerste vakantiedag in 2016 heb gelopen. Het komt aardig uit! Achter de schaapskooi een pad in en ik kom langs het gerestaureerde smalspoor. Ik heb vorig jaar gelezen dat een lokale ondernemer het spoor in gebruik wil nemen voor treinfietsen en ik ben de eerste die dat wel eens wil proberen! Toch volg ik niet de complete route van 2016 en dat hoeft me niets te spijten. Ik kom wat eerder uit op de weg langs de hunebedden. Dan loop ik tenslotte nog een stukje over Holtinge en steek de weg over naar het volgende bos. Het is dan half zeven, de regen is achter de rug en... het zonnetje gaat schijnen! Waarvan akte op de foto.

Waar ik me onderweg het meeste over verbaas: Deze tocht is dubbel zo lang als die van afgelopen maandag en toch voel ik me niet ontzettend moe. Het mooiste verjaardagscadeau dat ik mezelf mag gunnen is de gedachte dat mijn conditie momenteel op topsportniveau zit. Hiermee kan ik een volgend jaar tegemoet gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten