zaterdag 13 april 2019

Het zilveren goud: april 1994 deel IV



Vanavond en komende woensdag maar liefst zeven singles in 'Het zilveren goud'. Dit omdat ik het komende woensdag over Elvis wil gaan hebben. Vanavond de vangst van drie zaterdagen en ik geloof dat het ook nog drie verschillende zaterdagen zijn. Bij hoge uitzondering schrijf ik vanavond een verhaaltje erbij met de herinneringen aan deze zaterdagen, want die komen nu stukje bij beetje boven drijven. Ik ben vóór maart 1994 niet minder mobiel dan dat ik nu ben, maar ik ben het fietsen een beetje beu geworden en met de komst van de Solex gaat de wereld weer een stukje verder open. Even een middag naar Leeuwarden gaat nu eenmaal gemakkelijker als je een Solex tot je beschikking hebt. Dat doen we in deze aflevering hoewel ik me nu herinner dat er een kleine noodzaak kleeft aan het bezoek aan de Friese hoofdstad. Tot slot ga ik zeven singles aan jullie voorstellen die ik in deze periode heb gekocht.

Ik begin 'Het zilveren goud' waar ik ben geëindigd: De fancy fair van de gereformeerde kerk in Sneek. Daar komen de eerste twee vandaan. Dan komen we bij de karige vangst op een rommelmarkt in IJlst. Hoewel 'Nevermind' van Nirvana bij mijn muzikale opvoeding hoort, heb ik al een tijd niets meer met de grungeband. Ik leer 'In Utero' pas jaren later waarderen alsook 'Bleach'. Als ik terug kom uit IJlst hoor ik echter het nieuws dat Kurt Cobain zichzelf van het leven heeft beroofd. 's Avonds ga ik naar een concert dat op vele manieren 'speciaal' is. Het gaat sowieso de geschiedenisboeken in als hoe je een evenement niet moet organiseren. Er is rond die tijd een boekingsbureau actief in Friesland dat vooral The Bintangs een podium biedt. Toch meent deze boeker ook zomaar Normaal te kunnen plaatsen in een dorpshuis terwijl die band twee optredens per jaar in Friesland doen waar alle Normaal-fans op af komen. Het optreden in Woudsend kan niet uit. Nu heeft de man het ambitieus aangepakt: Een 'Back To The Sixties'-festival in ijsstadion Thialf in Heerenveen. Hij komt eerst al in de knel als de naam 'Back To The Sixties' wordt opgeëist door een organisatie uit Leeuwarden. Vervolgens stelt Thialf hem voor een keuze. Bij een bezoekersaantal tot vijfhonderd kan er een kleinere ruimte worden gehuurd. Kosten noch moeite worden gespaard voor wat betreft de promotie en de boeker huurt het ijsstadion af. Er rijden speciale bussen in de regio om mensen naar Heerenveen te brengen en weer naar huis. Toch is het niet het succes waar hij op had gehoopt en het zal de genadeklap vormen voor zijn boekingsbureau. Er komen slechts een paar honderd man af op het evenement en we verdrinken bijna in het ijsstadion. Op het programma staat The Bintangs, The Searchers en The Sweet. Ik hang die avond vooral de beest uit met kameraad Willem en heb in de bus terug sjans met een meisje uit ons dorp. Het wordt echter helemaal niks tussen ons. Daarvoor ben ik, in vergelijking met haar, nog té jong en te onervaren hoewel ze slechts een jaar of twee ouder is.

Een week later heb ik net de nieuwe banden om de Solex gekregen en dat wil ik vieren met een testritje naar Leeuwarden en terug. Ik ben ruim een jaar ervoor lid geworden van ECI en dat betekent dat je iedere drie maanden een boek of cd moet bestellen. Als je het niet doet, heb je de aankoopverplichting van het kroonboek. Het is allemaal begonnen met een aantrekkelijke aanbieding, maar het cd-aanbod is karig bij ECI en ik heb geen belang bij de boeken. Het wordt steeds meer een sleur om een cd naar mijn gading te vinden en volgens mij neem ik deze middag de cd mee met muziek uit 'Met Het Oog Op Morgen'. 'Airport Song' van Magna Carta is één van de voornaamste redenen, de rest van het album bevalt me niet echt buiten 'On My Way To L.A.' van Phil Carmen. Ook ga ik langs bij iemand waarvan ik een advertentie in de krant heb gelezen. Ik kom voor singles, maar de man heeft enkel elpees in de aanbieding. Best mooi werk voor stevige prijzen, maar ze zijn het waard! Toch zie ik het niet zitten om elpees mee te nemen op de Solex en dus ga ik verder naar de tweedehands winkeltjes. Daar koop ik de laatste drie singles uit deze aflevering van 'Het zilveren goud'. Woensdag ga ik verder met de eerste zeven singles uit een gigantische partij die ons gaat bezig houden tot halverwege mei. Later meer daarover!

1726 I Didn't Know I Loved You-Gary Glitter (NL, Bell, 1972)
1727 April Love-Pat Boone (Duitsland, ABC, 1976)
1728 Giving It All Away-Roger Daltrey (NL, Track, 1973)
1729 The Innocence Of Youth-Mark Foggo (NL, Boni, 1984)
1730 Suzanne-Leonard Cohen (NL, CBS, 1969)
1731 Tank Esso Mix-The Shoes (NL, Esso, 1968)
1732 Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band-The Beatles (NL, Parlophone, 1987)

Pat Boone is een vreemd geval en ik heb spijt dat ik de plaat alweer terug heb gezet. Het plaatje is ter promotie voor een voorjaarsshow gebruikt en heeft daardoor een 'oversized' hoesje meegekregen. De plaat is in 1976 in Duitsland met een fotohoesje uitgebracht, maar het is een Nederlandse firma. Wellicht nog eens iets voor later. Mark Foggo heeft Friesland in 1984 alweer verlaten, maar is nog altijd een soort van 'local hero'. Foggo komt in 1979 vanuit Engeland naar Nederland en vooral de single 'New Shoes' (1981) is een cult-klassieker. Hij introduceert de 2Tone-ska in ons land. 'Tank Esso Mix' is eveneens een reclameplaatje. Ik heb het intro ooit nog voor een jingle gebruikt: het starten en laten brullen van een Puch-motortje. Verder is het 'Farewell In The Rain' met een alternatieve Nederlandse tekst om de brandstofproducten van Esso aan de man en vrouw te brengen. Ik heb zojuist een Engelsman op 45cat verzekerd van het feit dat 'Sergeant Pepper' in 1987 in ons land als single is uitgebracht. Het is niet helemaal nieuw, want in Engeland is het in 1978 als bonus bij een box-set geleverd. Twintig jaar na de originele release brengt EMI dan eindelijk het album uit op cd en dat is voor menig muziekliefhebber het moment om over te stappen van vinyl naar het zilveren schijfje. Toch levert het deze vinylsingle op en in mijn herinnering heeft het onderaan in de Nationale Hitparade gestaan. Ik hoor het plaatje namelijk op een donderdag bij de Tros en weet zelfs de datum nog te herinneren: 2 juli 1987. Het is de trouwdag van mijn zus en ik hoor het nummer voor het eerst voordat we naar de ceremonie gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten