woensdag 3 april 2019

Het zilveren goud: april 1994 deel I



Wat doe je op een dag na zo'n fietstocht? Juist geraden. Hoewel ik mezelf dwing om toch even op de fiets te stappen om te voorkomen dat de spieren stijf worden. Zo fiets ik vanavond naar Dwingeloo voor boodschapjes. Terug door het bos en over Ansen met een rustpuntje in het bos. De laatste 'vakantiedag'. Morgenmiddag start ik weer met de bezorging in Meppel. Vanavond presenteer ik het eerste deel van 'Het zilveren goud' van deze maand. Evenals een paar maanden geleden gaat 'Het zilveren goud' een vaste prik worden op zowel de woensdag als de zaterdag met iedere keer zes singles in de schijnwerpers en op het buitentafeltje op zolder voor het fotomoment. Om 'Het zilveren goud' na volgende maand voort te kunnen zetten, heb ik nog werk voor de boeg maar dat moet zeker gaan lukken. Het is té leuk om in 1994 te vertoeven! Vanavond zes prachtige singles met elk een droom van een fotohoes van een wel erg merkwaardige plek.

Ik ben vorige maand begonnen op de gemeentewerf. Het stapelen van de stenen is een gebed zonder einde en zal een soort mantra worden als er eens geen werk is. ,,Ga maar stenen stapelen". Als later in het traject een tweede JWG-er bij ons komt werken, zie ik hem dezelfde carrière door gaan. Hoewel hij weer zo slim is om een trekkertje te gebruiken, hoewel het jammer is dat hij meteen in de eerste weken schade rijdt met het voertuig. Terug naar 1994. Ik 'neem' steeds vaker de middagdienst op het stort over van Martin en hij staat het toe. Ik ben op het laatst zelfs hele dagen op het stort. Ik krijg méér afval in een container dan wie ook en geniet van het slopen van meubilair om het 'klein' te krijgen. Als mensen een complete inboedel komen brengen, komt altijd weer dezelfde vraag. ,,Nee", zegt een oudere man. ,,Mijn platen gaan niet in de container, maar je mag ze hebben". Dat is een, in Nederland vrij unieke, 78-toerenplaat van 'Love Letters In The Sand' van Pat Boone. Als de plaat in 1956 in ons land verschijnt, hebben onze platenspelers al 45-toeren en 33-toeren en is de vinylplaat meteen een succes. In Engeland loopt de 78-toerenplaat tot en met 1958 en worden deze pas in 1959 schaars. Het is Goede Vrijdag als een man een half huis komt brengen. Zitten er platen tussen? ,,Nee, die doe ik niet weg. Als ik erachter kom dan ga ik scheiden". Hopelijk leven ze nog lang en gelukkig en is hij er niet achter gekomen dat ze de platen in een doos heeft gestopt met andere rommel. En... het zijn niet de minste of geringste singles en ze verkeren allemaal in een prachtige staat.

Niet tegen mijn moeder zeggen want anders word ik grif geschrapt uit het testament. Met een christelijke opvoeding moest ik natuurlijk weten hoeveel weken er tussen Pasen en Hemelvaart zit. Helaas... ik moet het antwoord schuldig blijven. Ik heb de vrijdag na Hemelvaart vrij gekregen van de baas. Hij stáát erop dat ik die dag vrij ben. 'Het stort' is iets geworden van de proportie die mijn ligfiets heeft aangenomen. Het is van mij en mensen mogen er zelfs al niet naar kijken! Ik 'voel' dat er iets niet goed gaat en laat mezelf 'héél toevallig' op die vrijdagmiddag in de buurt zijn. Ik ben al het terrein op geglipt voordat Cnossen het in de gaten heeft. Ik vind ze in de oud papier-container: De plek waar ik doorgaans de minste interesse voor heb. Het is een doosje met jaren zestig-elpees van The Rolling Stones, Them en The Animals. Ik zie Cnossen zuur kijken als hij hoort van mijn 'ontdekking'. Ik weet zeker dat hij heeft geprobeerd om de platen op deze manier te 'storten'. Normaal gesproken zou ik immers niet in de oud papier-container zijn gekomen. Het was een kwestie van wachten tot de volgende vrije dag en dan de schijven vinyl bij het huisvuil en de hoezen bij het oud papier. Maanden later vind ik nog de elpee 'Child In Time Live!' van Pugh's Place welke inmiddels topbedragen doet op Ebay en Discogs. Dat zijn alle platen die ik op het stort vind. De ontruiming van een zuipkeet levert me nog enkele cd-singles op en daar blijft het bij.

1708 You've Got Your Troubles-The Fortunes (NL, Decca, 1965)
1709 This Golden Ring-The Fortunes (NL, Decca, 1966)
1710 Lying All The Time-The Outsiders (NL, Relax, 1966)
1711 Please Go-The Golden Earrings (NL, Polydor, 1965)
1712 Wild Thing-The Troggs (NL, Fontana, 1966)
1713 Pretty Flamingo-Manfred Mann (NL, HMV, 1966)

Is dat alles? Nee, komende zaterdag de laatste single die voor een mutatie in de kaartenbak heeft gezorgd. Het waren er nog meer! 'Here It Comes Again' van The Fortunes heb ik nog altijd in de bakken staan en heeft het nummer (49) van mijn eerste exemplaar uit 1989. In september is hier 'Mother's Little Helper/Lady Jane' van The Rolling Stones ter sprake gekomen. Ik koop dan in Leeuwarden een latere heruitgave van deze klassieke Stones-single uit 1966. Het origineel vind ik op het stort en dus maakt het ineens niet meer uit dat ik de heruitgave niet meer heb. Een plaat waarvoor ik moet hebben geschaamd is 'Fijn Op Terschelling' van Max & Betsy Anders. De plaat staat wel in mijn bakken maar heeft nimmer een kaartje gekregen en een corresponderend nummer. Ik geloof dat 'With A Girl Like You' van The Troggs ook in het pakket zit en deze heb ik eveneens reeds in de kaartenbak zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten