woensdag 19 juli 2023

Week Spot: Jeanette Williams


Bij de volgende verhuizing hoef ik zelf in ieder geval niet in te pakken. Op het volgende adres krijg ik een steen op mijn neus en een tuintje op de buik. Nee, ik ga niet levend uit Uffelte vandaan naar een andere plek. Hoewel het voor mij eeuwen geleden lijkt, ben ik nog maar elf jaar geleden in Nijeveen komen wonen. En dan woon ik ook alweer zeven jaar in Uffelte. Nijeveen is een deel uit de geschiedenis waar ik wel zonder zou kunnen leven. Het huis in Steenwijk was flink 'kapot', maar Nijeveen bleek ook een gatenkaas te zijn. Het mag bijzonder heten dat ik in 2016 helemaal geen last heb van klimaathysterie, maar toch een punt laat mee wegen voor mijn toekomstige woning waar ik vorig jaar erg veel plezier van heb gehad: Ik wil een goed geïsoleerd huis met een hoog energielabel. Hoger dan Uffelte ga ik het niet krijgen! Zelfs met de radiator op standje zeer zuinig en met een extra trui aan hou ik het wel warm in het huis. Toch ga ik vanavond héél even terug naar de eerste weken dat ik de sleutel heb van Nijeveen. De wasmachine wordt deze vrijdagmiddag bezorgd en daarvoor moet ik in Nijeveen zijn.

Natuurlijk word ik tijdens het ritje in de bus van Steenwijk naar Nijeveen vergezeld door mijn mp3-speler en de 'Northern Soul Jukebox'. Het is op deze bewuste middag dat ik helemaal verslingerd raak aan een nummer op de mp3-speler. Ik zal thuis eens kijken of ik aan de plaat kan komen. De plaat is 'All Of A Sudden' van Jeanette Williams. Tot mijn grote tevredenheid vind ik eentje op Ebay. Het startbedrag staat op acht pond en ik besluit flink door te gaan met bieden. Voor iets meer dan vijfentwintig pond heb ik de single binnen. Dan krijg ik een wat merkwaardig mailtje van de verkoper. Of ik nog meer mensen ken in Nederland of deze omgeving die voor vijfentwintig pond een exemplaar willen hebben? Hij heeft namelijk een doos vol... Het blijkt dus een hele echte nepperd te zijn. Een hele echte bootleg welke met het startbedrag eigenlijk al dik betaald is. Het is nog zuurder dat mijn exemplaar helemaal 'off-centre' is. Dat geeft de plaat dan weer extra charme, maar ik heb nog altijd het gevoel dat de verkoper zich moet hebben rot gelachen en waarschijnlijk het minste exemplaar uit de doos heeft ingepakt.

Er is niet veel bekend over Jeanette Williams. Ze is geboren op 1 juni 1948 en staat te boek als een jazzzangeres welke vooral actief is in de lokale 'scene' van Columbus. Zoals zoveel tieners van haar leeftijd wordt ze omstreeks 1965 gegrepen door de soulmuziek. Ze maakt een handjevol platen voor het Back Beat-label uit Texas, hoewel de opnames plaats vinden in Detroit. 'All Of A Sudden' zal uitgroeien tot een Northern Soul-'hit' en 'Stuff' en 'Hound Dog' schoppen het zelfs tot een Engelse release op het Action-label. Ik heb zojuist de hitparade voor zaterdag samengesteld en 'Stuff' staat op nummer 13 van de top 50 over 1968. Er zijn een aantal platen die ik moet controleren of ze daadwerkelijk uit 1968 komen, maar dit hoef ik zeer zeker niet bij Jeanette Williams te doen. Of toch wel? De plaat is eigenlijk pas in maart 1969 uitgebracht, maar niet verder vertellen!

Ze komt echter niet verder dan een paar lokale hits en in de jaren zeventig gaat ze zich weer toeleggen op de jazz. Ze is ons vorig jaar maart op 73-jarige leeftijd ontvallen. Als ik dát eerder had geweten, was 'Stuff' ongetwijfeld al eens Week Spot geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten