vrijdag 7 juli 2023

Hier en nu: KEELEY


Over de politiek wil ik het niet hebben. Natúúrlijk heb ik dit zien aankomen en is het helemaal geen verrassing. Fijn gepland op de dag voor het zomerreces om de tijd alleen maar méér te rekken. Over het weer wil ik het evenmin hebben. Ik wil morgen vroeg beginnen in de post zodat ik hopelijk vroeg op de middag vrij ben. Vrijwillig post bezorgen met 33 graden is niet iets waar ik naar uit kijk. Zullen we het dan maar weer eens over muziek hebben? Alleen ja... wat voor muziek? Soul-xotica gaat vaak over soul en tegenwoordig eens per maand over moderne soul. Verder is het alleen maar terugblikken om op voornamelijk singles uit de jaren zestig en zeventig. Toch valt er vandaag de dag ook nog genoeg te genieten op muzikaal vlak en zo nu en dan laat ik een band of artiest passeren in 'Hier en nu'. Zo ook nu want het album groeit met rasse schreden bij mij en ik vermoed dat die in december wel in een top tien-lijstje komt te staan. 'Floating Above Everything Else' van het Ierse KEELEY is echter nog maar een week uit en is dus vers van de pers.

Uiteraard ben ik in dit geval veel dank verschuldigd aan mijn radio-collega en diens' show 'The Untapped Project'. De show staat hoog aangeschreven bij promotors van onafhankelijke muziekbands en -artiesten uit de hele wereld. Lee ontvangt wekelijks tientallen mp3's en bio's van bands die graag willen voorkomen in zijn speellijst. Het is eind vorig jaar als KEELEY voorbij komt met de single 'Shadow On The Hills'. Pas bij de tweede keer dat ik het hoor, vang ik iets op van het verhaal achter de plaat. Zodra ik een volgend nummer hoor van geplande album lijkt het wel alsof het een thema is geworden. Het is twee weken geleden als ik eens ga kijken op Youtube en op één van de vele documentaires uit kom over het onderwerp. Nota bene een documentaire waar Keeley Moss, het stralende middelpunt van KEELEY, ook aan mee werkt. Ze vertelt in deze documentaire hoe ze in 2015 leert over deze trieste geschiedenis en hoe dit haar leven op slag heeft veranderd. Ze heeft een eigen blog, The Keeley Chronicles, waarbij ze de geest van Inga Hauser levend houdt en met het ultieme doel: Het vinden van de dader van de verschrikkelijke misdaad.

Inga Maria Hauser is een Duits meisje van 18 lentes. Vrienden herinneren haar als een sociaal meisje, hoewel haar poëzie uit die tijd ook een meer 'donkere' kant laat zien. Een van haar gedichten wordt in 1988 de trieste waarheid. In de Paasvakantie van 1988 trekt Inga erop uit als 'backpacker'. Ze gaat in eerste instantie naar Londen en bezoekt Schotland. Haar ultieme wens is om Ierland te bezoeken. Hoewel ze is gewaarschuwd niet naar Noord-Ierland te gaan, slaat ze dit advies in de wind. In 1988 heerst nog altijd het gevaar van de IRA en gewelddadige explosies. Ze steekt over met de boot en arriveert in de avond in Noord-Ierland. Ze heeft geen slaapplek geregeld en bovendien zit ze zonder geld. Ze zou het idee hebben gehad om de trein naar Dublin te pakken maar de laatste trein naar deze stad vertrekt zonder Inga. Sterker nog: Vanaf de boot ontbreekt ieder spoor van haar. Een week later wordt haar lichaam gevonden in een bos. Ze is door slagen op het hoofd omgebracht maar er is duidelijk ook geslachtsverkeer geweest voor haar dood. Het is inmiddels al vijfendertig jaar een onopgelost mysterie. Er zijn enkele malen serieuze verdachten in het vizier geweest, maar het klopt niet met de dna-profielen en er is geen keihard bewijs. Keeley Moss heeft zich, met een hoop anderen,  erop gericht de dader over te halen om zich alsnog te melden. 'Murder In The Badlands' is de documentaire die ik heb gezien en deze kan ik aanraden!

Inga's lot en leven heeft Keeley Moss' leven op slag veranderd en dit ademt door in de muziek van haar band KEELEY (gespeld met hoofdletters). Wie de documentaire heeft gezien, herkent meteen een aantal titels op het nieuwe album van KEELEY. Zo schrijft Inga op een kaartje aan haar ouders dat ze 'Totally entranced' is bij haar bezoek aan Londen. 'Totally Entranced' is één van de titels op het nieuwe album. KEELEY bestaat behalve de naamgeefster uit drie heren en opereert vanuit Dublin. De band maakt zeer fijne indie-'dreampop' hoewel het na het zien van de documentaire ook 'nachtmerriepop' kan zijn. Het is in ieder geval 'donker' en atmosferisch met fraaie popmelodieën. Ook zonder het verhaal zit er een fraai contrast in de muziek en het maakt dat ik er wel soep van lust. Zelf de proef op de som nemen? keeleysound.bandcamp.com Op 'Drawn To The Flame' staat het eerder genoemde 'Shadow On The Hills' dat mijn aandacht heeft gevestigd op de band.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten