dinsdag 4 juli 2023

Week Spot: Ebony Rhythm Funk Campaign


Afgelopen zondag heb ik een begin gemaakt met de 'Vinyl Summer Spirit' van dit jaar. Op 1989 na heb ik alle jaren van 1966 tot en met 1991 al eens behandeld in de voorgaande drie zoners. Vorig jaar heb ik zelfs 2017 en 2019 aan de lijst toegevoegd. Ik vrees dat als ik een tweede maal een show zou doen over 1970 of 1972 zou doen deze vrijwel identiek zal zijn en dat wil ik liever voorkomen. Vandaar dat ik nu voor ieder weekend tweemaal een Top 45 samenstel met singles uit het specifieke jaar. Dit weekend ga ik in het teken zetten van 1975, mijn geboortejaar. De Top 45 van zondag kan ik in het weekend nog wel doen, de Blauwe Bak Top 45 wil ik een week van tevoren klaar hebben zodat ik een Week Spot kan selecteren. Dat zou dan de hoogst genoteerde plaat moeten worden welke nog geen Week Spot is geweest. Omdat ik de keerzijde van Catherine Miller in 2021 al tot Week Spot heb gemaakt, is Ebony Rhythm Funk Campaign dan de eerste in de lijst. Het piekt nét buiten de top tien maar dat geeft vooral ook aan dat het een knaller van een lijst is komende zaterdag! 'Oh Baby' van Ebony Rhythm Funk Campaign mag de Week Spot zijn.

Ik moet het even nazoeken in mijn archief. Ergens denk ik dat ik de plaat al een hele tijd heb. De herinnering klopt! Ik heb de plaat op 16 januari 2020 afgerekend bij Mark. De plaat brengt een associatie met de weken in februari 2020 dat ik even niet aan het werk ben. Dat de wereld een maand later in lockdown zal zijn, weten we dan nog niet. Wél voel ik dat er 'iets in de lucht hangt'. Ik geloof dat ik de plaat in eerste instantie voor de a-kant heb gereserveerd en dat ik de b-kant ontdek tijdens de 'Singles round-up'. Ebony Rhythm Funk Campaign heeft twee contrasterende kanten. Hoewel de groep momenteel zeer populair is vanwege haar funky werk, geef ik de voorkeur aan de b-kantjes. De groep ontstaat omstreeks 1969 in Indianapolis als Ebony Rhythm Band. De band vindt onderdak bij het lokale Lamp-label en de Ebonys wordt The Funk Brothers van Lamp. Ze begeleiden andere lokale artiesten en groepen die uitkomen voor het Lamp-label. In 1971 trekt de groep naar Californië en wordt de nieuwe naam aangenomen.

Ebony Rhythm Funk Campaign is in deze periode een veelgevraagd voorprogramma en in deze hoedanigheid warmt de groep het publiek op van bands als Three Dog Night, The Commodores, The Whispers en The Grass Roots, maar ook artiesten als Curtis Mayfield en Dobie Gray. Wayne Henderson van The Jazz Crusaders produceert in 1973 het debuutalbum van de groep. De recent behandelde single van ERFC is afkomstig van dit album. In 1975 tikt de groep de nummer 69 aan in de Hot Soul met 'How's Your Wife (And My Child)'. 'Oh Baby' is de b-kant en is en krijgt flink airplay aan de oostkust van Amerika maar zal nimmer de hitlijsten veroveren. In 1976 verschijnt de tweede elpee van de groep. Een van de nummers is '69 Cents' dat met name de laatste paar jaar erg in trek is geworden onder funk-dj's. Het resultaat is dat in 2021 een compilatie is uitgebracht van het ERFC-werk en dat '69 Cents' een single-uitgave heeft gekregen.

Ik weet dat ik eens heb gezegd of geschreven... Als je kon trouwen met een liedje, dan zou ik 'Oh Baby' een huwelijksaanzoek sturen. Op dat standpunt ben ik de afgelopen drie jaar niet veranderd. Het is een nummer dat het verdient om de Week Spot te worden. Ook heb ik vanmiddag ontdekt dat er een Engelse persing is. Ik word nu al hebberig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten