zondag 21 april 2024

Week Spot Kwartet: week 16


Hee? Hebben we vorig jaar een stuk karton als de Week Spot gehad? Nee, het is daadwerkelijk een vinylplaatje maar ik zet vandaag de joker in. Als ik naar de kandidaten kijk van de Week Spot Carousel in 'Do The 45' denk ik aanvankelijk dat ik een makkie heb. Twee singles uit de Europese Blauwe Bak en eentje die ik recent heb gedraaid in een show. Dan begint de zoektocht. Waar heb ik deze single gelaten? Ik heb zaterdagavond ruim een half uur gezocht en intussen genoeg nummers bijeen gesprokkeld voor een volledige show, maar de Week Spot van een jaar geleden doet succesvol verstoppertje. Enfin, die duikt wel weer eens op en kan ik dan alsnog van een draaibeurt voorzien in 'Do The 45'. Voor de foto maak ik maar gebruik van het kartonnetje. Twee Nederlandse persingen op vinyl, eentje op styreen en de vierde op karton. Dat maakt deze week het Week Spot Kwartet. In de lijn met The Righteous Brothers en Nancy Sinatra & Lee Hazlewood begin ik deze aflevering met een, voor mij persoonlijke, evenknie uit de hoek van de soul.

2020: Mister Soul Singer - Vivian Verdree & Ed Boze (1975)
Een beetje vreemd maar... als je de plaat een paar draaibeurten geeft, neemt het vanzelf je hart en kun je geen liever voorstellen zonder dit schijfje. Hugo & Luigi zijn samen met het Avco-label in 1975 druk bezig met de 'sweet soul' van The Stylistics en proberen een ingang te vinden in de disco. Dan komt het opeens op de proppen met dit gekke plaatje. Vivian Verdree die met een flinke portie soul zingt over hoe zij de soul beleeft als ze haar favoriete zanger hoort zingen. Intussen is Ed Boze de favoriete zanger die helemaal zijn eigen partij zingt. Het resultaat zijn twee krachtige soulvolle explosies samengevat in één liedje. Ook ik heb de plaat een paar keer moeten draaien voordat het kwartje valt, maar gisteren heb ik het andermaal geroepen in de show: Voor mij is dit één van de allerbeste soulnummers ooit gemaakt. Omdat het verschrikkelijk 'left field' en 'oddball' is, verschillen de meningen hierover.

2021: Nathan Jones - The Supremes (1970)
Mijn collega Lee claimt inmiddels dat hij het concept heeft uitgevonden en ik laat hem maar. Ik ben stiekem ooit de initiator geweest van de Bananarama-week op Wolfman Radio. In eerste instantie als plaagstootje naar een andere, toenmalige, radiocollega die niets moet hebben van de meest succesvolle damesgroep aller tijden. Ieder jaar vragen we het ons weer af: Komt er weer een Bananarama-week of is het mopje wel klaar? De afgelopen week hebben we de week weer gehad en als er volgend jaar wéér een week is, maak ik 'Really Saying Somethin' van The Velvelettes tot Week Spot. Drie jaar geleden heb ik het gevierd met 'Nathan Jones' van The Supremes, een nummer dat eveneens door Bananarama is gecoverd.

2022: Breakfast In Bed - Dusty Springfield (1969)
En we blijven in de hoek van plaatjes uit de jaren zestig die later succesvol zijn gecoverd. Ik leer Dusty pas laat 'kennen' en associeer dit nummer in eerste instantie dan ook met UB40 en Chrissie Hynde. Ik mag in 2000 na 32 jaar het folie verbreken van 'Dusty In Memphis'. Wellicht had ik hem dicht moeten laten en moeten verkopen, maar plaatjes zijn er om te worden gedraaid. 'Breakfast In Bed' springt meteen in het oog en het nummer staat synoniem aan de eerste weken in Tuk. Op zondagavond naar Gelderingen lopen en eindeloos aan de bar hangen, in alle vroegte puddingbroodjes halen bij bakker Sloot en daarna slapen in mijn caravan op de Baarse Vrijstaat. Ik ben een en al 'hippie' in deze tijd. Bij het horen van 'Breakfast In Bed' voel ik dan ook de fleurige en kleurige sarong om mijn knieën en de blote voeten in de sandalen.

2023: Be A Lover - The Regime (2023)
Eind 2020 word ik gegrepen door 'Never Gonna Stop' van The Regime, wellicht één van de meest succesvolle singles voor Patrick's Izipho Soul-label. Als ik de plaat ontdek, is het reeds toe aan een derde oplage. Ofwel... het is één van de zeldzame Izipho's die meerdere persingen heeft gehad. De mijne is op gespikkeld vinyl om nog even in de sfeer van Record Store Day te blijven. 'Be A Lover' is de langverwachte opvolger van 'Never Gonna Stop' en is opnieuw onweerstaanbaar. Zodra deze opduikt zal ik hem weer draaien in 'Do The 45' en kijk daar nu al naar uit. Vooralsnog wint het plaatje met verstoppertje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten