dinsdag 23 april 2024

Week Spot: The KBC S


De vooruitzichten in Uffelte zijn niet onaardig. Achttien graden, zonnig en een kleine kans op neerslag. Wanneer? Zondag. Ik vier mijn verjaardag nooit uitgebreid maar heb me nu voorgesteld om zondag een gebakje te eten bij de overburen van De Roskam en wellicht een fraaie wandeling of fietstocht te maken. Dan krijg ik vanavond een sms-je van W. Of ik geen zin heb om de verjaardag aan de kust te vieren? Oh, wat stom. Ik heb haar al maanden beloofd weer eens richting Leiden te gaan maar het komt er steeds niet van. Het klinkt als een plan. Een half uur later heb ik al twee goedkope treintickets gescoord en dus blijft het gebakje bij De Roskam in de vitrine staan. Ik ga zondag voor het eerst in bijna vijf jaar weer terug naar de kust. Met of zonder Maggie MacNeal. Er staat wel wat regen ingetekend voor Katwijk, maar ach... als het maar niet meer zó koud wordt als in maart 2015. Ik kan me niet heugen dat ik me ooit zó koud en rillerig heb gevoeld als toen. De singles van Mark zijn nog altijd niet binnen en ik hoop dat deze morgen arriveren. Voor de Week Spot kan ik terug gaan naar dezelfde lijst als vorige week, maar nee... Er speelt opeens een nummer in mijn hoofd dat een redelijk grote 'hit' is in huize Louwsma en welke desondanks geen Week Spot is geweest. Deze mag het voorjaar uit de tent lokken: 'I Wish You A World Of Happiness' van The KBC S met medewerking van Nora Becker.

Ik heb in november 2022 'The Center' van The KBC S als Week Spot gehad en heb toen alle voorradige info over de band gedeeld. Een beetje onzinnig om dat opnieuw te doen? The KBC S is een Duitse instrumentale band met een jazzy geluid. Voor de opnames maakt de groep gebruik van gasten. Op 'The Center' horen we de fraaie stem van zangeres J. Lamotta. The KBC S is gelieerd aan het Sonar Kollektiv-label. De platenmaatschappij is in 1997 gestart door Alex Barck, beter bekend als Jazzanova. Het doel is niet om een specifiek dance-label te starten of zich aan te sluiten bij een bestaande 'hype'. Sonar Kollektiv biedt een catalogus van meer dan 350 releases welke allemaal zeer uiteenlopend zijn. Eind 2023 komt Sonar op het idee om een nummer van Shirley Turner uit de jaren zestig opnieuw uit te brengen. Omdat het alleen de licentie kan krijgen voor de a-kant wordt besloten de keerzijde aan The KBC S te geven. Dat combo weet overal iets speciaals van te maken en zo ook met 'I Wish You A World Of Happiness'. Het tempo wordt flink naar beneden gehaald en krijgt een jazzy lounge-jasje aangemeten.

Als je in Duitsland woont en regelmatig radio luistert of televisie kijkt, moet je de stem van Nora Becker wel kennen. Nora is een professionele stemkunstenaar. Ze biedt haar stem aan voor reclames, fadiojingles, voice-overs en ook voor muzikale projecten. De pratende Nora Becker is de vrouwenstem die je bij de les houdt en die je aspecten laat onthouden zonder dat je werkelijk naar de reclame luistert. Als Nora gaat zingen, neigt het al snel naar de jazz. Het resultaat is dan ook dat het vlotte nummer van Shirley Turner nauwelijks is te herkennen in de behandeling van The KBC S. Het kost mij drie draaibeurten om de overeenkomsten te vinden waarbij de tekst nog het meest herinnerd aan het origineel. Ik heb Shirley Turner al maanden niet meer gedraaid en The KBC S steeds vaker. Als het plaatje in december arriveert, zit ik thuis met de griep. Op hetzelfde moment zit ook Nora thuis met dezelfde klachten. Alleen kost het haar wel geld want ze is haar stem kwijtgeraakt. Gelukkig is ze voor de kerst weer hersteld en is nu weer overal te horen. Waaronder komende zaterdag opnieuw in 'Do The 45'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten