dinsdag 26 september 2023

Week Spot: Odyssey


Geen flauw idee of hij nog altijd actief is op Ebay maar in 2011-2012 heeft de man een fraaie handel. Onder het motto 'The Northern Soul Jukebox' alsook 'The Motown Jukebox' en 'Reggae Jukebox' biedt een Engelsman zelf gebrande cd's aan met daarop enkele honderden nummers uit de betreffende genres. Ik schaf eind 2011 'The Northern Soul Jukebox' aan en vul er mijn mp3-speler mee. Gedurende vier jaar is dit dagelijkse kost voor mij en op deze manier leer ik heel veel 'nieuwe' muziek kennen. 'Battened Ships' van Odyssey staat eveneens op de 'Jukebox' en heeft als extra tag 'LP Only'. Tot afgelopen weekend heb ik ook altijd gedacht dat Odyssey een vroege incarnatie moest zijn van de latere discogroep maar nee... het is een hele andere band. Over de band is ook niet heel veel bekend. De bekende sessiemuzikant Donnie Dacus maakt deel uit van de band en dan houdt het verder wel op. Toch is het label waarop de elpee verschijnt een aanloop welke Motown naar hogere plannen moet brengen. Volgens critici is dit echter het begin van het einde. De Week Spot is deze week 'Battened Ships' van Odyssey uit 1972.

De bomen groeien voor Berry Gordy's Motown tot in de hemel in 1967. Dan krijgt het platenlabel een flinke klap te verduren als de gebroeders Holland en Lamont Dozier ontdekken dat Isaac Hayes en Steve Cropper méér vergoeding krijgen voor hun composities bij Stax als deze grote hits worden. Berry Gordy beschouwt zijn artiesten als werknemers in een fabriek en zij krijgen een vast salaris, ongeacht dat de plaat nu een miljoen verkoopt of driehonderd. De winst op de hits wordt weer geïnvesteerd in albums en platen van artiesten en bands waarvan het niet zeker is of deze een hit zullen scoren. Norman Whitfield neemt de rol van Holland-Dozier-Holland over. Op dat moment is Motown al aan het kijken of ze niet een filiaal kunnen openen in Los Angeles. William 'Mickey' Stevenson is belast met deze taak en ook hij vertrekt hals over kop als zijn partner Kim Weston tot dezelfde conclusie komt als Holland-Dozier-Holland. Stevenson begint dan het Venture-label in Los Angeles. In de begin jaren zeventig wil Motown graag de zaken uitbreiden met een aandeel in de filmindustrie, alleen ligt Detroit té ver vanaf Hollywood. Er wordt in 1971 een voorzichtig begin gemaakt met de opening van een kantoor in Los Angeles en het Mowest-label is hier getuige van. In 1972 volgt de radicale beslissing om Detroit voorgoed te verlaten en de studio's en alle zaken over te hevelen naar de Amerikaanse westkust. Dat is het moment waarop onder andere Gladys Knight & The Pips het contract opzegt en naar Buddah verhuist.

Het vertrek van Diana Ross bij The Supremes is een ander gevoelig punt waarmee het Motown-bolwerk verder afbrokkelt. Het heeft niets te verliezen en start in 1971 met Mowest. Twee jaar later gaat het label alweer ter ziele als Motown voorgoed in L.A. is gevestigd. In Engeland wordt Mowest echter gebruikt tot en met 1976. Het heeft in haar korte bestaan twee hits: 'The Night' van Frankie Valli & The Four Seasons en 'What The World Needs Now Is Love/Abraham Martin And John' van Tom Clay. Verder een hele hoop platen waarvan nooit een exemplaar wordt verkocht en die uiteindelijk voor dubbeltjes en kwartjes worden verpatst. Het album van Odyssey is daarvan een voorbeeld. De plaat is omstreeks 1976 al onvindbaar en dat is ongeveer de tijd dat 'Battened Ships' wordt ontdekt door de dj's. Die betalen op een gegeven moment gemakkelijk 125 dollar om een exemplaar te bemachtigen. Overigens is die prijs flink gezakt sindsdien.

Odyssey is een opvallende verschijning binnen Motown. Hoewel 'Battened Ships' uitermate geschikt is voor de dansvloer is het album een mengelmoes van stijlen. Van 'sunshine pop' en country naar Chicago-achtige geluiden als 'Battened Ships'. Genoemde Donnie Dacus is één van de leden van dit, verder onbekende, gezelschap. De groep heeft jaren later vooral een cultpubliek in Japan en dus is het ook niet zo verwonderlijk dat deze single in Japan is geperst. Ik krijg altijd goede luim van 'Battened Ships' en dus mag dit de Week Spot zijn in wellicht de laatste 'warme' week van 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten