vrijdag 8 september 2023

Uffelter vergezichten: Vrijdag 8 september


Jullie kunnen nooit raden wat ik heb gedaan vandaag? Ja, okay, ik heb gefietst want anders zou ik het niet 'Uffelter vergezichten' noemen. Nee, ik heb iets gedaan waar ik ontzettend trots op ben. Ik ben in een winkel geweest met enkele duizenden singles en... ik heb er niet één gekocht. Dat ligt hem vooral aan het aanbod want het regent piratenhits, schlagers en jaren zeventig en tachtig die ik al zeven keer in huis heb. Ik heb staan dralen bij een paar titels maar heb ze weer terug gezet. Laat deze winkel ook nog eens de aanleiding zijn voor de fietstocht. De wind is vandaag erg gunstig voor een tochtje naar Emmen. De wind is vooral zuidelijk en dat maakt dat ik het grootste gedeelte zijwind heb. Het is een beetje op en af. Ik zit er even ontzettend doorheen maar met name het laatste stuk gaat erg voorspoedig. Het winkelbezoek in Emmen is een kleine flop maar de fietstocht erom heen pakken ze me niet meer af. Ik start om een uurtje of half één vanaf Uffelte.

'De fietstocht begint op het erf'. Dat is in veel richtingen zeker het geval maar de tocht naar Emmen kent een paar mindere momenten. Ik heb aanvankelijk het plan om over Hoogeveen te gaan en dan iets naar het noorden. Toch duik ik nog voor Ruinen het fietspad op langs Lissabon en Engeland. Het wordt dus Pesse en dat is ook wel goed zo. Vanuit Pesse zet ik koers richting Zwartschaap en even later bevind ik me in Siberië. Ik maak even een sprongetje naar Nieuw-Balinge alwaar ik door het bos naar Gees ga. Ik heb al besloten de heenweg even in Sleen te kijken zodat ik vanuit Emmen iets het noorden in kan. Het veld van de camping ziet nog altijd wit van de caravans. Ik heb mezelf een lekkernij beloofd bij de bakker maar daar wordt juist het laatste tafeltje in beslag genomen. Er staat één tafeltje en wel in de brandende zon. Ik heb momenteel ook niets nodig van de Albert Heijn en dus fiets ik door tot het kruispunt bij de kerk. Daar is sinds 2015 menig fiets op de foto gekomen en daar moet de Topper ook even worden vereeuwigd. Hij is niet heel erg goed gelukt maar dat kan een volgende keer nog wel eens. Verder naar Emmen. Durf ik het aan om de fiets even buiten de winkel te parkeren? Ach, deze gok durf ik wel aan. Ik haal wel de tas van de fiets en geef deze af bij de balie. Zoals gezegd kan ik geen enkele interessante single vinden en dus ben ik er aardig snel klaar mee. Dan maar de stad in voor een ijskoude versnapering. Het wordt een kokosmilkshake welke inderdaad niet te versmaden is. Ik zit op een terrasje met twee oudere dames die zojuist een sorbet hebben genoten. De uitbater brengt ons een groot glas gemeentepils met ijsblokjes als extraatje. Dik in orde! Ik verlaat Emmen via de noordkant en ben al iets onderweg naar de Emmerschans als ik besluit toch even het westen in te fietsen. Dat brengt me bij het Oranjekanaal dat ik op de heenweg al ben gepasseerd bij Westenesch. De fiets in Sleen en deze foto. Het zijn de enige momenten dat ik de camera uit de tas haal.

Bij 'T Haantje duik ik de bossen in van het Slenerzand en fiets een flink stuk het noorden in om even later weer af te zakken naar Wezup. Dan krijg ik een idee. Wat als ik door Orvelte ga naar Westerbork en dan naar Beilen? Goed plan! Ook al zit ik in de omgeving van Westerbork er even helemaal doorheen. In Beilen haal ik bij de Albert Heijn hetzelfde recept als afgelopen maandag: Twee bekers ijskoffie en een grillworst. Deze nuttig ik op precies dezelfde plek: Het bankje in het buurtschap Brunstinge. Ik voel me als herboren als ik weer op de fiets stap. Ik wijk nu wel af van de toeristische fietspaden en ga iets directer naar Lheebroek. Ik hoef in Dwingeloo niet naar de winkel en dus kan ik rechtstreeks naar huis fietsen. Daar ben ik om negen uur. Ik heb enerzijds een erg ambitieus plan voor morgen, maar acht het zelf ook als 'onmogelijk'. We zullen zien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten