dinsdag 5 september 2023

Uffelter vergezichten: Dinsdag 5 september


Morgen naar Salland? Zoiets ligt wel in de planning maar daarentegen heb ik vandaag een halve hele of een hele halve rustdag gehad. Moet ik me daarvoor schamen? Ach, een paar jaar geleden kon ik nog gerust twee riante fietstochten na elkaar maken en dat zou dit jaar ook geen probleem zijn geweest. Ware het niet dat het dertig graden is buiten en dit eigenlijk té warm is om te fietsen. Toch ga ik geen klaagzang opzetten over het weer. Ik bedoel... ik hoop wel op mooi weer in de vakantie maar als je me een maand geleden had verteld dat het in de eerste week tropisch warm zou worden, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Ik ontwaak al een uur later dan gepland. Salland is dan overigens al van de baan. Dat doe ik liever op woensdag. De wind komt morgen namelijk uit het zuidoosten en dat betekent dat ik tegenwind heb. Morgen later op de middag wordt de wind oostelijk en heb ik nog altijd zijwind. De omgeving van Emmen ligt even in de planning. Na de platenvangst van gisteren en zaterdag heb ik opeens minder belang erbij om naar Mijn Kraam te gaan en dus kan ik net zo goed vandaag richting Sleen en omgeving. Toch ben ik ook nieuwsgierig naar de vangst van gisteren en dus begin ik met een muzikaal ontbijt.

Vervolgens vliegen de uren aan me voorbij en voel ik opeens slaapbehoefte. Ik ga nog even plat maar heb de wekker gezet. Vanavond nog maar even boodschapjes halen in Dwingeloo? Dat klinkt als een plan. En dat biedt me de gelegenheid waar ik al een paar keer over heb geschreven. Een méér gedetailleerde beschrijving van een rondje dat ik inmiddels ken als mijn broekzak. Inclusief een écht rondje omdat ik een verkeerde inschatting heb gemaakt. Zoals altijd begint de fietstocht op het erf. Een klein stukje Dorpsstraat en bij De Roskam linksaf de Postweg op. Ik moest inmiddels eens weten wat voor gewassen het zijn maar de glooiende akkers rondom Uffelte worden momenteel nog bevolkt door planten. Het draagt voor mij bij aan het vakantiegevoel terwijl ik nog geen halve kilometer van mijn bed en eettafel ben verwijderd. Aan het einde van de klinkers loopt de Weg Achter De Es en deze steek ik over voor het vervolg van de Postweg. Dat is een gedeelte fietspad. Je komt uit op De Broeken. In Wittelte rechtsaf en de Rijksweg oversteken. De brug over en je komt in het buurtschap Wittelterbrug. Na verloop van tijd linksaf de Koeweiden op. Dat is weer een pad uitsluitend voor fietsers. Ik ben in januari 2017 hier nog eens ontzettend op mijn lazer gegaan met de ligfiets maar dat was een gevalletje 'eigen schuld dikke bult'. Het was in de voorgaande dagen winters geweest en dit fietspad is natuurlijk nooit schoongemaakt. De Koeweiden verder uit fietsen en dan linksaf de Vlakendijk op. Vlak voor Dwingeloo nog even rechtdoor. Dat pad ga ik normaal gesproken nooit langs. Ik heb het in 2019 gelopen op de eerste zaterdag van de vakantie. De Albert Heijn zit aan de Brink.

Hoewel het al iets begint te schemeren, deert dit me allerminst. Nogmaals... ik ken de wegen hier als mijn broekzak en weet iedere kuil te mijden. Bovendien is de Batavus Topper uitgevoerd met een goede halogeenlamp en dus stap ik vol vertrouwen op het stalen ros. Terug door het bos en over Ansen? Ja... waarom niet? Ze zijn op meerdere plekken in de gemeente bezig met werkzaamheden en ik weet dat er een stremming is tussen Dwingeloo en Ansen. Daar zal ik niets mee te maken hebben? Ik ga langs het planetron het bos in. Het is gesneden koek. Alsmaar rechtdoor en je komt uit aan de kant van Ansen. Het is de Oude Dwingelerdijk. Vanaf daar over de Dwingelerweg naar Ansen. Of niet? Nee, dáár is juist de stremming. Ik vloek even maar ach... het weer is zéér aangenaam geworden en ik heb niets in de fietstas zitten dat kan bederven. Omdat de Kattemade geen optie is (het modderige zandpad waar ik in april heb gelopen) ga ik verder rechtdoor. Dan ontdek ik opeens ook waar vermoedelijk dat andere zandpaadje gaat eindigen. Ik sla alle zandpaden over en fiets terug ter hoogte van Wittelte. Ik had achteraf gezien ook net zo goed over Oldengaerde kunnen fietsen. Over de Honingvlaken en de Hennehorstweg terug naar Uffelte. Brug oversteken bij Frederikshaven en de Dorpsstraat af tot de boerderij. Het zal inclusief omfietsen vanaf Ansen een kilometer of vijfentwintig zijn geweest?

Omdat ik geen fototoestel bij me heb, kijk ik in mijn archief. Helaas geen foto's van de route die ik nog niet eerder heb gebruikt. Dan zie ik de foto van de, dan, net nieuwe tas op een bankje bij Ansen. Het is tijdens de wandeling in april en ik heb dan juist mijn 'Do The 45' t-shirt en 'tote bag' ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten