vrijdag 20 juni 2014

Van hit naar her: Tove Lo



'Van hit naar her' verschijnt niet wekelijks. De reden hiervoor ligt hem vaak in de summiere informatie rondom een artiest. Waar ik me bij Tom Jones kan permitteren om twee berichten te schrijven met steeds een decennium als onderwerp en over praktisch iedere single van The Beatles kan schrijven, daar hebben we het bij actuele artiesten over een loopbaan van drie jaar of minder. Zeker in het geval van de producers/dj's verzandt je ook al snel in een opsomming van remixes. En toch is het een uitdaging, net zoals mijn Floorfillers-show op Wolfman Radio ook iedere week weer een uitdaging is. De show heeft me sinds augustus op het spoor gezet van héle leuke muziek die me anders nauwelijks tot niet was opgevallen. Vorige week draaide ik weer eens 'Stay High' van Tove Lo in mijn show en toen werd ik opeens ergens aan herinnerd. Iets waar ik me op dat moment niet zo heel erg bewust van was, maar dat achteraf gezien toch wel waar blijkt te zijn. Ik zal niet zeggen dat ik deze hit heb 'gemaakt', maar ik ben wel één van de allereerste die het heeft opgepikt. In 'Van hit naar her' ga ik het vandaag hebben over 'Stay High', de Hippie Sabotage-remix van Tove Lo's 'Habits'.

,,Wat ben ik dit nummer gaan waarderen", zegt mijn collega-radiomaker Lee in de chatroom van Floorfillers. Even later vervolgt hij: ,,Ik denk dat ik hem voor het eerst bij jou heb gehoord". De Hippie Sabotage-mix is op 3 maart van dit jaar verschenen als single. Ik geloof dat het een week of twee weken later was, niet meer dan dat, dat de Engelse Dance Top 40 opeens een hoeveelheid nieuwe binnenkomers heeft gekregen. Dansson & Marlon Hoffstadt is daar eentje van en heb ik op 25 april hier behandeld. Aandachtig ga ik de nieuwe binnenkomers langs. Bij de naam Hippie Sabotage moet ik even lachen, dat zal vast 'old school'-stamp-en beukwerk worden. Als ik hem opzet, word ik heel erg stil. Ik hoor geen stamp- en beukwerk, eerder het tegenovergestelde: Een lijzig zangeresje over een minimalistische, maar uiterst hypnotiserende, beat. De liefde is meteen daar, alleen twijfel ik nog over de geschiktheid voor Floorfillers. In die eerste show plant ik hem tussen twee kneiters, waarvan de eerste ook al ietsje 'downbeat' is. Ik krijg geen reactie en veeg het zweet van mijn voorhoofd. Een week later draai ik hem 'per ongeluk'. Als het begint, denk ik: ,,Shit, dat is dat trage nummer weer". Opnieuw geen kik vanuit de chatroom. Die tweede keer is 'Stay High' alweer uit de Dance Top 40, maar duurt het vervolgens twee weken voordat het de Engelse 'mainstream' binnenkomt. Plots is er alle reden om het nummer te draaien. De woorden van Lee doen me goed. Het is blijkbaar tóch opgevallen!

Ebba Tove Elsa Nilsson. Zo luidt haar naam op de geboorteakte. Dit vertelt eveneens dat ze op 29 oktober 1987 ter wereld is gekomen in Stockholm. Als jong meisje schrijft ze al gedichten en later bezoekt ze de muziekschool. Ze zingt enige tijd met een bandje met de naam Tremblebee, maar slaat in 2011 haar vleugels uit. Ze profileert zichzelf als singer-songwriter, maar accepteert niet veel later een plek in de hitfabriek van Max Martin. De liedjes van Nilsson worden vooral afgenomen door het duo Icona Pop. In de herfst van 2012 doet ze van zich spreken met haar debuutsingle 'Love Ballad'. Toch ligt solo-succes nog niet in het verschiet en is ze de daaropvolgende tijd veelal te horen als gastzangeres. 'Out Of Mind', haar tweede single, verschijnt op 16 oktober 2013 en op 6 december van dat jaar ziet 'Habits' het levenslicht. Het is de laatst genoemde dat door Hippie Sabotage onder handen wordt genomen en tegenwoordig beter bekend is als 'Stay High'. Toch wordt 'Habits' nog steeds als sub-titel gebruikt, in het begin heet het zelfs 'Stay High AKA Habits'. Zo staat die nog bij mij in de playlist.

De nieuwe versie van 'Stay High' verschijnt op dezelfde dag als haar EP 'Truth Serum'. Hoewel de EP goede zaken doet, piekt de single daar bescheiden op 32. In overige landen doet de single betere zaken. Het is half één als ik dit bericht schrijf en de nieuwe Top 40 is dus net gepubliceerd. Tove Lo blijft in de vijfde week stationair op drie staan. Dat de gehele top zes stationair blijft staan, zegt wel genoeg over de frustratie van mijn kant. In de Mega Top 100 staat het op vier na zeven weken en heeft het al gepiekt op twee. In Engeland zijn ze deze week flink aan het opruimen, daar zakt ze in de 14e week van 31 naar 35.

Over Hippie Sabotage kunnen we kort zijn. Het heeft een Facebook-pagina waarop een donkere schaduw valt over de gezichten van de boosdoeners en de korte veelzeggende tekst 'two brothers who make music' heeft. Hoewel Hippie Sabotage her en der als een Zweeds team wordt aangeduid, vermeldt hun Facebook-pagina Sacramento als uitvalsbasis. Nee, Hippie Sabotage hoeft niet zo nodig op de voorgrond, maar heeft al een respectabel aantal remixes op hun naam staan. 'Stay High' is de grootste uitschieter tot nu toe.

Voor Tove Lo begint het allemaal net. Ze heeft een paar maanden geleden haar Amerikaanse podiumdebuut gemaakt en staat nu op het punt om te openen tijdens de Australische tournee van Katy Perry. Ik hoop wel voor haar dat mogelijke opvolgers van 'Stay High' het beter zullen doen dan 'Not On Drugs', dat nummer is namelijk nog in geen enkel land in de hitparade terecht gekomen. Wat Nederland betreft, denk ik ook niet dat we voor oktober van 'Stay High' zijn verlost. Het 'oh-oh' kon wel eens het geluid van de zomer van 2014 worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten