vrijdag 6 juni 2014

Van hit naar her: Klingande



De Nederlandse Top 40 is bijna net als Goede Tijden Slechte Tijden. Als je eens per maand een aflevering van die soapserie kijkt, ben je in een half uur bijgepraat zonder dat er vijf dagen per week kostbare tijd in is gaan zitten. Waar de Top 40 jaren geleden iets was waar je reikhalzend naar uit keek, begint het steeds meer een bron van ergernis te worden. In navolging van slechts één nieuwe binnenkomer van afgelopen week, zijn er maar liefst drie in de Top 40 van deze week (zaterdag 7 juni 2014), maar de hoogste nieuwe binnenkomer staat ver buiten de top 20. Daar zien we twee opvallende stijgers: Tove Lo en Kiesza. De rest van de Top 40 is even gezapig als anders. Pharrell Williams heeft twee weken geleden het record van Corry & De Rekels aan diggelen gegooid en gaat op zijn elven en twaalven terug naar nummer 40, dus die haalt de 52 weken wel. Klingande staat al een paar weken niet meer in de Top 40, maar dat is niet erg omdat deze ook bijna een half jaar in de lijst heeft gestaan. Tot mijn grote verbazing komt 'Jubel' deze week de Engelse Top 40 binnen en dat geeft mij een goede reden om dit nummer alsnog in de schijnwerpers te zetten.

Iets wat toch wel een beetje hoop geeft op verandering is de nummer 1. Het gebeurt geregeld dat ons land zes weken lang dezelfde nummer 1-hit heeft, maar daar lijkt toch schot in de zaak. Calvin Harris heeft slechts één week de lijst aangevoerd en heeft stuivertje gewisseld met de nummer twee: 'Am I Wrong' van het Noorse duo Nico & Vinz. Die plaat mocht vorig jaar in eigen land niet de toppositie halen, maar dat is inmiddels rechtgezet. Het is overigens de derde nummer 1-hit voor een Noorse act. A-Ha was in 1985 de eerste met 'Take On Me' en werd in 2009 gevolgd door 'Beggin' van Madcon. De voormalige nummer 1-hit van Clean Bandit zit vastgeroest op drie en buiten de stijger van Tove Lo (van 16 naar 4) is het allemaal mondjesmaat in de top 20.

In dat geval is de Engelse Top 40 een stuk interessanter. Daar heerst nog wel de spanning voor de publicatie van de nieuwe lijst. Enige verschillen met Nederland zijn de impulsieve hits: Vaak behaalt een plaat in de eerste week zijn toppositie en is soms een maand later alweer uit de lijst. Of sneller: 'Onze' Common Linnets stond een week geleden op 9, elf plaatsen hoger dan Conchito Wurst. Beide zijn na een week alweer verdwenen. De Top 40 heeft jarenlang als regel aangehouden dat een 'afgevoerde hit' een half jaar lang niet opnieuw in de Top 40 kan komen. Soms is er een kleine piek in de verkoop als een plaat nét de Top 40 heeft verlaten. Dit wordt in Nederland niet gerekend, maar in Engeland wel. Met als gevolg dat 'Timber' van Pitbull & Kesha weer even op 35 staat. Om het verhaal compleet te maken: In Engeland staat 'I Wanna Feel' van SecondCity op nummer 1. Een bijzonder fijn zomers dansplaatje waar ik aan twijfel of het in Nederland gaat doorbreken.

Hoewel in Top 40-verband niet het wiel wordt uitgevonden, zit er toch nog enige progressie in de dansmuziek. Vorig jaar werden we zo opeens verrast met een nieuwe stroming: 'saxophone house'. Onder leiding van onze eigen Bakermat, over eendagsvliegen gesproken, worden 'deep house'-deuntjes opgevuld met de klank van een saxofoon. De kans voor menig jazzmuzikant om een paar centjes te verdienen. Het nog redelijk verse duo Klingande gebruikt voor haar composities een piano en saxofoon, natuurlijk in combinatie met niet al té wilde electronische beats. Het is zowel geschikt voor in de discotheek als op de radio en dat legt het duo geen windeieren. Klingande is afkomstig uit het Franse Croix-Nord en bestaat uit de heren Cédric Steinmuller en Edgar Catry. Ze komen elkaar eind 2012 op het spoor en sindsdien is Klingande een feit. Steinmuller heeft een obsessie voor de Zweedse taal, dat voortkomt uit de bewondering voor de hedendaagse Zweedse housemuziek. Volgens Steinmuller klinkt Zweeds, zelfs als het wordt gezongen, alsof het direct wordt gesproken naar de luisteraar. De bandnaam is Zweeds alsook de titels van de liedjes. Klingande is Zweeds voor 'galmend'. 'Jubel' is een woord dat zowel in Nederlands als Zweeds dezelfde betekenis heeft. Bij ons komt de plaat op 23 november 2013 de Top 40 binnen. Het bereikt op 15 februari een piek met een negende plek in de Top 40 en verlaat op 10 mei na 25 weken de Top 40. In Engeland komt 'Jubel' deze week binnen op 3. Het is vooralsnog spannend wat de plaat daar gaat doen: Of hij staat volgende week op 1 of hij is de top 20 uit. Ik hoop stiekem op het eerste. Ik ben wel klaar voor een uitbreiding van het succes.

Ik ben een Nederlandse radiomaker bij een Engels station, maar het heeft wereldwijd luisteraars. Hoewel ik soms wel even eentje erin gooi, probeer ik echter te voorkomen dat mijn shows een Nederlands tintje krijgen zonder dat ik té geforceerd Engels probeer te klinken. Nederlandse monsterhits die in Engeland geen voet aan de grond krijgen, tracht ik vaak te omzeilen (buiten wat 'promotiewerk' om, ik zie Bakermat graag eens in de Engelse Top 40 verschijnen). Ik heb 'Jubel' de afgelopen maanden menigmaal in Floorfillers gedraaid, niet bewust dat de plaat helemaal geen hit was in Engeland. Het voelt zo natuurlijk aan, dit moet gewoon een wereldwijde klapper zijn. Nu ook Engeland overstag is, geeft dat een goed gevoel. Hij mág weer!

Voordat het duo 'Jubel' uitbrengt, is er een plaatje met de titel 'Punga' die slechts bescheiden scoort in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze is in april in Nederland uitgebracht als opvolger voor 'Jubel', maar over nummer 24 als toppositie en vier weken in de lijst gaan we vanzelfsprekend niet naar huis schrijven. Klingande is een typische eendagsvlieg en met 'Jubel' als enige resultaat is dat geen schande.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten