donderdag 26 juni 2014

Raddraaien: The Tornados



Soms sta ik verbaasd van mezelf. Ik heb gisteravond zowel de Blauwe Bak Top 40 samengesteld als ook enkele titels bijeen gezocht voor Floorfillers. Dat eerste bleek tamelijk eenvoudig, maar... het is wel een iets andere lijst geworden dan gewoonlijk. Vanaf morgen ga ik hem hier in vier delen presenteren, dus ik ga verder nog niks vertellen. De samenstelling van Floorfillers gaat ietsje moeizamer. De vakantietijd is aangebroken en dat is voor de dance een belangrijke periode. De meest belangwekkende releases zijn de voorgaande maanden uitgekomen, ze hopen nu allemaal om dé danshit van de zomer van 2014 te worden. Met name Ibiza heeft zijn eigen regels en we zullen over twee maanden het resultaat weten. Qua nieuwe releases ligt de dance momenteel een beetje op zijn gat, maar gelukkig heb ik een flinke database aangelegd en dus gaan we het over een uurtje gewoon eens proberen. Eerst een Raddraaier om deze maand te besluiten. De serie gaat in het voorjaar altijd heel erg snel en ik verwacht dat ik half juli met de volgende kan beginnen. Vandaag zet ik 'Telstar' van The Tornados in de schijnwerpers.

Joe Meek heeft wel enige tijd op mijn lijstje gestaan voor een standbeeld, maar er zijn nog voldoende helden in de muziek die minder lof hebben gekregen dan deze excentrieke producer. De Joe Meek-producties vormen op zichzelf een universum. Evenals Phil Spector is Joe Meek actief bij de opkomst van de stereo-plaat. In plaats van zang op een kanaal en muziek op de andere, zoals dat vaak het geval is bij vroege stereo-platen, onderzoekt Joe Meek hoe hij de verschillende kanalen kan laten kruisen. De eerste plaat waarop dit heel mooi naar voren komt, is de Raddraaier van vandaag. Van januari 1962 tot en met augustus 1963 is The Tornados de begeleidingsgroep van Billy Fury. Laatstgenoemde mag in Nederland vrijwel onbekend zijn gebleven, maar in Engeland geldt Fury nog meer als antwoord op Elvis dan Cliff Richard, zoals vaak wordt gedacht. Fury heeft talloze hits in de vroege jaren zestig en moet het onderspit delven als The Merseybeat op gang komt. De eerste single heet 'Love & Fury' en deze slaat niet aan. Op 10 juli 1962 is de lancering van Telstar 1 wereldnieuws en Meek en The Tornados spelen daar handig op in door hun volgende plaat 'Telstar' te noemen. De plaat kenmerkt zich door geluidseffecten aan begin en einde en een merkwaardig gitaar-geluid. Het is ruim twintig jaar voor MTV als The Tornados een 'scopitone' opnemen, feitelijk de voorloper van de videoclip. Dit zal mede hebben bijgedragen in het overdonderende succes van 'Telstar'. Zowel in Engeland als Amerika eindigt het bovenaan de hitparade.

Als The Tornados in 1960 was begonnen, dan had de groep nog een geduchte concurrent van The Shadows kunnen worden. Het is echter halverwege 1963 als het succes van 'Telstar' begint uit te werken. In Liverpool broeit het al en de instrumentale gitaar-groepen zijn definitief op hun retour. The Tornados zal dus nooit 'Telstar' kunnen evenaren. 'Globetrotter' blijft aan de rand van de Engelse top vijf hangen en overige singles doen het nóg minder. Om naamsverwarring te voorkomen met de Amerikaanse surfband The Tornados, wordt de Engelse groep aan de overzijde van de oceaan als The Tornadoes aan de man gebracht. Toch zet het verval in en ook Meek ziet dat gebeuren. Hij haalt bassist Heinz Burt, die met die prachtige blonde kuif, over om een solo-carriére te beginnen. Dat lukt aanvankelijk goed, Heinz' debuutsingle 'Just Like Eddie' is een vette nummer 1-hit, maar daar blijft het ook bij. De rest van de oorspronkelijke Tornados brokkelen stukje bij beetje af en in 1965 is het de naam van een geheel nieuwe groep.

Deze blijft in 1965 en 1966 platen maken voor Columbia. De laatste verschijnt in 1966 en hiervan is de b-kant opzienbarend. De b-kant van 'Is That A Ship I Hear' heet 'Do You Come Here Often'. Aanvankelijk bedoeld als instrumentaal nummer, maar Meek vindt dat een extraatje moet worden toegevoegd. Hij neemt vervolgens een spontane conversatie op tussen toetsenist Dave Watts en gitarist Rob Gale. Hoewel het niet de bedoeling is geweest van Meek om een 'statement' te maken, blijkt uit dit gesprek dat zowel Watts als Gale homoseksueel zijn. Het is de eerste plaat in Engeland waarop dat openbaar wordt uitgesproken. Het valt de verzamelaars pas jaren later op en de acceptatie van homo's heeft nog een lange weg te gaan in Engeland.

De oorspronkelijke Tornados komt in 1975 bijeen voor een laatste elpee. De vorige bezetting heeft is geëxplodeerd tijdens een tiendaagse tournee door Israël in 1968. Leuk detail is dat Watts als enige in Israël blijft en zich bij The Lions Of Judah voegt. En daar heb ik ook nog een single van in de bakken staan. Overigens is onze Raddraaier de Engelse persing en heeft deze een neutraal Decca-hoesje. Omdat de Deense fotohoezen al vaker de revue zijn gepasseerd, heb ik ook vandaag gekozen voor een hoesje uit Denemarken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten