vrijdag 4 augustus 2017

Raddraaien: Wishful Thinking



Toch nog maar een aflevering van 'Raddraaien' er achteraan. Je weet immers maar nooit hoe hoog (of laag) de discipline is dit weekend om te publiceren. De achtste single uit de achttiende (en voorlopig laatste) jaren zestig-bak levert in eerste instantie 'Teenager In Love' van Marty Wilde op. Hoewel ik feitelijk 'opnieuw' ben begonnen met 'Raddraaien', heb ik deze single al eens in 2014 in deze rubriek gehad. De zestiende staat me niet aan. Dat is Wilma met 'Een Klomp Met Een Zeiltje'. Tot slot de vierentwintigste en dat levert een hoop vraagtekens op. Het is een goede zaak om eens wat huiswerk te doen voor wat betreft deze band en dus grijp ik de kans aan om deze aflevering van 'Raddraaien' aan hen te wijden. De 24e single uit de laatste jaren zestig bak is 'Turning Round' van Wishful Thinking uit 1966.

Waar en wanneer? Het is achteraf bezien best jammer dat ik de kaartenbak na 1994 heb opgegeven, maar ik weet nog goed waar ik deze single heb gekocht. Dat is tijdens een vakantie in Denemarken geweest bij een boekhandelaar-annex-platenverzamelaar die alle singles, buiten die van Elvis, aanbiedt op de bovenverdieping van zijn winkel in Herning. Ik haal daar eerst in 1996 een flinke hoeveelheid vandaan en bij de volgende vakantie in 1997 nog eens een stapel. Toch denk ik dat ik Wishful Thinking in 1996 heb gekocht. De single is gestoken in een neutrale hoes en lijkt daarmee 'gewoon' een Engelse persing. Het geval wil echter dat Decca geen pers heeft in Scandinavië en dat de singles voor de export-markt in Engeland worden gefabriceerd. Denemarken voorziet het vervolgens van een fotohoesje. Het label oogt Engels maar heeft vaak 'NCB' als toevoeging, de Deense Buma-Stemra, waardoor het een zogenaamde 'export issue' is. EMI heeft bijvoorbeeld wel een eigen divisie in Denemarken terwijl Polydor/Atlantic vaak Duitse 'export issue'-persingen zijn.

Wishful Thinking is een band waarvan er meer zijn in Engeland. In eigen land hebben ze geen gram succes ervaren, maar in bepaalde delen van Europa wordt de groep op handen gedragen. Voor Wishful Thinking zit een goed deel van de 'fanbase' in Denemarken en Duitsland. In het laatste land vooral vanwege de single 'Hiroshima'. Het verschijnt voor een eerste maal in Duitsland in 1971 en zal het in 1978 een grote hit worden. Een Engelse Wikipedia-pagina moet nog worden aangemaakt. Via Discogs kom ik uit op de website van de Duitse Wishful Thinking-fanclub. Een pagina die héél erg 2002 is. Het doet me denken aan de vroegste dagen van rockandroll.nl. Toen we verder gingen als Diggin4Dirt hadden we reeds afscheid genomen van dat formaat. Toch heeft het iets. Geen opzichtige banners of iets dergelijks, gewoon platte HTML-tekst en 'copy-paste' van emails. Toch roept de discografie vraagtekens op. Het begint namelijk met The Strangers en ik kan nergens de connectie tussen The Strangers en Wishful Thinking vinden. The Strangers zou, volgens 45cat, een groep zijn geweest uit het Engelse Southampton dat in 1961 een single heeft gemaakt voor het Noorse label Manu en dat later eveneens op een EP verschijnt. Tony Collier, Fred Funnel en Brian Ferguson kom ik nergens tegen in de verhalen over Wishful Thinking. Nee, laten we dan beginnen met The Niteriders. Dat gezelschap begeleidt lokale optredens van onder andere Bert Weedon en The Lana Sisters en gooit het in 1963 over een andere boeg. De groep gaat zich The Emeralds noemen en maakt in 1963 een single voor HMV en twee voor Decca. De laatste wordt dan reeds geproduceerd door Tony Meehan, een voormalig lid van The Shadows. Op 1 juli 1966 is de groep opgegaan in Wishful Thinking en verschijnt 'Turning Round' als eerste single.

Het is een upbeat plaatje met een Ivy League-achtige zang. We kunnen het ook dichter bij huis houden en The Buffoons noemen, maar dan met een iets stevigere beat. In Engeland is men té druk met The Beatles, The Rolling Stones en tieneridolen als The Walker Brothers en Herman's Hermits om Wishful Thinking onderdak te verschaffen in de hitparade en dus kiest de groep ervoor om zich vooral op het Europese vasteland te profileren. 'Turning Round' verschijnt dus als single in Denemarken en België. 'Step By Step' uit oktober 1966 krijgt ook een release in Nederland met een 'uniek' fotohoesje. Wishful Thinking toert intensief door Denemarken in 1967 en speelt in het voorprogramma van Pink Floyd in Arhus. Het grote succes laat echter een tijdje op zich wachten en in 1971 verschijnt 'Hiroshima' als single. En opeens is daar de link met The Strangers! Tony Collier maakt deel uit van de latere bezetting van Wishful Thinking. De bezetting die in 1970 'Hiroshima' op de band zet. Dat is het leuke aan 'Raddraaien'... dat je zelfs tijdens het schrijven blijft leren. Ik ben even te lui om de vorige alinea aan te passen en hou het dus zo. Collier is de leadzanger op 'Hiroshima' en zal tot het einde van de groep blijven. Dan is het 1980.

In tegenstelling tot het middelmatige 'Turning Round' heeft Wishful Thinking in de jaren zeventig een 'smoel' gekregen. Het beweegt zich in de pseudo-psychedelische rock-hoek. Zo neemt het in 1971 een cover op van 'Clear White Light' van Lindisfarne. 'Hiroshima' krijgt ook een Nederlandse release en is daarmee één van de vijf singles met een Nederlands Global-label. De distributie wordt verzorgd door Ariola. In 1980 valt aanvankelijk het doek voor Wishful Thinking, maar de bezetting van 1970 komt in 2008 bijeen voor een reünie en neemt vervolgens een album op met onder andere een nieuwe versie van 'Hiroshima'. Ik ben intussen erg van dit nummer gaan houden en met name de lange versie. Tóch maar eens gaan speuren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten