woensdag 11 december 2013

Raddraaien: Ben Cramer & The Sparklings



De computerproblemen zijn opgelost. Tijdens het laatste typwerk van het bericht van gisteren viel me opeens op dat de virusscanner was gestopt met het doelloos scannen en een uitroepteken gaf. Toch nog iets gevonden? Jawel, een noodzakelijke Windows-update. Volgens mij is de laatste nog helemaal niet zo lang geleden, ik had er in ieder geval niet op gerekend, vandaar de paniek van de browsergeschiedenis verwijderen. Goed, dat deed het dan weer. Toen zou ik vanmiddag op de fiets naar Steenwijk, ik had mijn vrije dag, maar besloot eerst even een kort wasje te doen. Intussen kon ik dan koffie drinken. Nu is de verstandhouding tussen mij en deze wasmachine nooit optimaal geweest, vanmiddag was het één dikke ellende. Om een lang verhaal kort te maken: Ik ben niet meer van huis gekomen en ik heb vanmiddag een nieuwe wasmachine besteld. De 'oude' had ik begin 2012 nieuw gekocht, maar zonder garantie. Goedkoop is duurkoop gebleken, dus nu eentje met drie jaar fabrieksgarantie en professionele installatie. Tot slot van deze enerverende dag nog maar even Raddraaien: De gelukkige is Ben Cramer met zijn eerste single-hit 'Zai Zai Zai' (1967).

Mijn zwager houdt van huis uit van wat steviger muziek, maar kreeg ooit een elpee van Ben Cramer voor zijn verjaardag. Ben staat in vol ornaat op de hoes compleet met clownsneus. Toen dit bij ons bekend werd, is het een soort 'running gag' geworden onder zijn schoonbroers. Ben Cramer is niet kek, dat houd ik mezelf heel lang voor. In 1992 en 1993 koop ik regelmatig singles bij de Kasbah-man in diens' nieuwe winkeltje in Sneek. Hij heeft de volledige collectie van Ben Cramer staan, inclusief de moeilijk te vinden exemplaren, maar ik schenk er geen aandacht aan. Verder dan 'Lady Of The Night' (1970) en 'Zai Zai Zai' is mijn collectie van Ben Cramer eigenlijk ook nooit gekomen, maar toch heb ik de laatste paar jaren wel meer sympathie gekregen voor de beste man. 'De Clown' mag dan vele malen een 'draak' zijn, Cramer is een veelzijdig man met een niet misselijke 'roots'.

Cramer heet eigenlijk Kramer, de 'C' heeft meer te maken met zijn ambities op internationaal door te breken. Bernardus Kramer wordt op 17 februari 1947 geboren in Amsterdam. Nadat hij de ULO succesvol heeft afgerond werkt hij twee jaar als bediende bij een verzekeringsmaatschappij. In zijn vrije tijd speelt hij met het bandje The Sparklings. Als ik nu zeg dat die stevige rock'n'roll maakten, heb ik de lachers op de hand. En tóch is het waar! In 1964 wint de groep een talentenjacht bij de NCRV en in 1967 mag The Sparklings een reclame-single opnemen voor 7-Up. Het a-kantje heet 'Seven Jump' en is aan de poppy kant, maar wie het omdraait krijgt 'Now It's Your Turn To Cry'. Natuurlijk, Cramer bezigt eenzelfde boerenkool-engels als Wim Bieler van Q'65, maar tegelijk is 'Now...' een perfect stuk 'teenage angst' met een invloeden uit de Amerikaanse acid-rock. Toch kan het soms raar lopen, want hetzelfde jaar wordt hij 'ontdekt' door Annie De Reuver en wordt Cramer verplicht meer 'middle-of-the-road'-popwerk op te nemen. 'Zai Zai Zai' is van oorsprong een Italiaans popliedje, dat in Engeland tot 'Suddenly You Love Me' wordt verbouwd. Die laatste is aldaar een grote hit voor The Tremeloes. In Nederland zijn de rollen omgedraaid. Na een aarzelende start gaat Cramer de Top 40 in en eindigt op een zevende plek. Een jaar later herhaalt hij de truc, maar feitelijk heeft 'Dans Met Mij' het succes te danken aan Tom Jones' origineel 'Help Yourself'. Daar tussenin zitten ook enkele singles, maar Cramer weet het succes maar moeilijk te evenaren. Het lukt in 1970 nog even met 'Agata', een Nederlandse vertaling van Nino Ferrer's hit. Ook brengt hij eind 1970 het indrukwekkende 'Lady Of The Night' uit met productionele leiding van Richard Gottehrer. Het is overigens maar een klein hitje.

Dan gaat Vader Abraham zich bemoeien met Cramer's loopbaan en dit legt hem geen windeieren. 'Vrede' en 'De Clown' worden beide middelmatig grote hits. 'Vrede' krijgt in 1973 nog een vervolg als 'Veronica Vrij'. In dat jaar komt Cramer uit voor het Eurovisie Songfestival, maar 'De Oude Muzikant' wordt veertiende van de zeventien deelnemers. Als ook zijn Nederlandstalige hits opdrogen, begint Cramer te wisselen met beide talen. Hij brengt bijvoorbeeld in 1976 zijn versie uit van 'Sorrow', origineel van The Merseys (1966) maar ook door David Bowie vertolkt op 'Pin-Ups' (1973). Rond 1980 is het even helemaal gedaan met de carriére van Cramer, hoewel hij in 1982 in de jury van het Nationaal Songfestival als enige durft te stemmen voor 'Fantasy Island' van The Millionaires. Het is toch Bill Van Dijk die wint met 'Jij En Ik', hoewel 'Fantasy Island' de publieksfavoriet is. Ook op de Top 40 wint The Millionaires van Bill Van Dijk. In 1986 wordt Cramer plotseling gegrepen door de wereld van het toneel. Zijn muzikale loopbaan is op een nulpunt gekomen en middels Carry Tefsen krijgt hij zijn eerste rollen. Niet op Wikipedia te vinden, maar ik kan me ook herinneren dat Cramer in die tijd actief was als coureur. Zijn acteerprestaties betekenen aanvankelijk weinig in Nederland, maar Cramer is zo zelfverzekerd dat hij het in Amerika probeert. Daar krijgt hij de rol van Juan Peron in de musical Evita, welke hij in Nederland ook al heeft gespeeld. Bij terugkomst in Nederland gaan de deuren opeens wagenwijd open en is zijn hoofdrol in The Phantom Of The Opera waarschijnlijk zijn bekendste rol.

Hoewel hij tussen de bedrijven door nog wel eens een plaat maakt, is het zijn acteer-loopbaan die de meeste aandacht oplevert. Toch maakt hij in 2011 een schitterende comeback in het televisieprogramma 'Ali B Op Volle Toeren'. Ben wordt gekoppeld aan de jonge rapper Fresku. Fresku bewerkt 'De Clown' tot een vlotte rap, maar het is vooral Cramer's uitvoering van Fresku's 'Twijfel' die de handen op elkaar krijgt. Even later zingt hij een kippevel-uitvoering van Nilsson's 'Without You' in De Wereld Draait Door. Heeft Nederland dan toch heel stiekem een eigen Tom Jones? Van mij krijgt hij die titel met alle plezier. Ben Cramer is een held!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten