maandag 20 juni 2022

Singles round-up: juni 6


Omdat ik nog altijd een aantal berichten achterop schema lig, ga ik maar meteen door met eerste van vier afleveringen van de 'Singles round-up'. Het begint als ik in maart vorig jaar heb besloten om toch maar eens door te zetten met het kopen van een aantal 'big wants'. Ik heb jaren lang gehoopt dat ik eens 'See Emily Play' van Pink Floyd voor twee kwartjes zou vinden op een rommelmarkt, maar in 2021 heb ik deze hoop opgegeven. Een fraai exemplaar van de single kost meer dan een tientje en in de afgelopen jaren heb ik deze bedragen vooral uitgegeven voor soul en gospel. René heeft twee exemplaren van de single op Discogs. Nu heeft hij een iets duurdere maar ik kan me wel vinden in de beschrijving van de goedkoopste van de twee. Hoewel menig verzamelaar zoekt naar 'Mint' of iets daaronder, daar voel ik me veel meer aangetrokken tot 'VG+'. Plaatjes waarbij je geen spijt moet krijgen als je het draait (en de conditie en waarde daalt). Die eerste order bevalt me zo goed dat ik een paar weken later een tweede bestelling heb geplaatst. In januari opnieuw en steeds beloof ik 'de handel in de gaten te houden'. Dan is het vorige week zondag en ik hang wat rond op Discogs. Ik besluit een kijkje te nemen bij zijn handel en vul mijn winkelmandje met platen die ik wel kan gebruiken. Het zijn er aanvankelijk 36 maar uiteindelijk zijn het er 38 geworden. Jullie krijgen twee delen van negen singles en twee van tien. Ik trap af met de eerste...

* Louise Cordet- I'm Just A Baby (UK, Decca, 1962)
Ik ben zo ambitieus met mijn programma's op Wolfman Radio dat ik al stiekem bezig ben met de voorbereidingen op 2023. Ik ben in maart met een nieuwe serie 'The Vinyl Countdown' begonnen. Volgende week heb ik de jaren tachtig-bakken allemaal één keer gehad. In juli en augustus ga ik weer 'The Vinyl Summer Spirit Of' doen en vervolg in september met 'The Vinyl Countdown'. Tegen het einde van het jaar ben ik dan klaar. Ik wil in het nieuwe jaar 'The Vinyl Countdown - The UK 7" Collection' op herhaling doen maar dan ook met alle nieuwe aanwinsten op het gebied van Engelse persingen. René heeft me daar goed bij geholpen in het afgelopen jaar! Louise Cordet gaat trouwens pas op het allerlaatst mee. Twee van de bestelling blijken onvindbaar en voor het beschikbare bedrag zoek ik drie singles uit. Ik kom dan uit op 37 en dat blijkt ook te kloppen. Drie afleveringen van negen en eentje van tien dan maar? Je kan niet alles hebben en dat is de reden waarom ik het in eerste instantie oversla. Het is uiteraard een erg gezellig plaatje maar niets bijzonders.

* Elvis Costello- Stranger In The House (UK, Radar, 1978)
Elvis Costello is nooit weg en hier heeft hij zijn Stetson opgezet en de hoeven van zijn hobbelpaard van lucht voorzien. Country compleet met pedal steel en de hele mikmak. Leuk voor op een zondagavond en met mijn collega in de chatroom weet ik zeker dat het in goede aarde gaat vallen. Op de keerzijde doet hij iets heel anders. Hier een cover van 'Neat Neat Neat' van The Damned. Echter dan weer niet zo overtuigend als het origineel maar het is wel een nieuwsgierige single.

* The Dixie Cups- Chapel Of Love (UK, Contempo-Raries, 1964, re: 1976)
Het mag bekend zijn dat ik 'iets' heb met het Contempo-label. Ik zou als een kip zonder kop Contempo kunnen gaan sparen, maar je haalt dan voor kostbaar geld heel veel rommel het huis binnen. Het is namelijk niet altijd van een hoogstaand niveau als het wordt gedrukt op een Contempo. Daarnaast heb je nog de Contempo-Raries-serie en dat zijn soms ook opnieuw opgenomen versies. Dat is niet het geval bij The Dixie Cups. Dit is gewoon helemaal het origineel uit 1964. De elpee heeft een erg boeiende titel: 'Gold 'n' Decayed'. Degene die dat heeft bedacht, mag van mij worden geridderd! Hoewel het op Contempo is en ik ooit iets heb gehad met 'girl groups' komt deze gewoon in de jaren zestig te staan.

* Electric Light Orchestra- Rockaria! (NL, United Artists, 1976)
Voor bedragen van een euro of twee wil ik nog wel eens iets meenemen 'for the time being'. Natuurlijk wil ik wel eens op zoek naar deze single van Electric Light Orchestra in het Nederlandse fotohoesje, maar tot die tijd red ik me wel met deze single. Ondanks een kraakje her en der klinkt deze als een klok!

* The Fortunes- Caroline (UK, Decca, 1964)
* The Fortunes- You've Got Your Troubles (UK, Decca, 1965)
Ziehier het eerder genoemde koopgedrag met het idee om in 2023 een nieuwe serie te starten op de radio. 'Troubles' heb ik uiteraard al in de Nederlandse persing. 'Caroline' tot nu toe alleen als b-kant van de heruitgave van 'Here It Comes Again' uit 1974. Bij 'Caroline' voel ik me al zeeziek bij het intro. Het maakt niet uit hoe vaak ik 'You've Got Your Troubles' heb gehoord maar dit nummer blijf ik voor altijd heerlijk vinden. Dat geldt trouwens ook voor de andere Decca-singles van de groep.

* Daryl Hall & John Oates- Rich Girl (UK, RCA Victor, 1976)
Idem als hierboven. Staat er een misdruk op het label? Het zegt dat 'Rich Girl' slechts 2.23 duurt? De Amerikaanse vertelt dezelfde tijd. Helaas heb ik geen stopwatch bij de hand en ben te lui om op Youtube te kijken. Enfin, ook al een single die ik al in de Nederlandse uitvoering heb maar met het oog op 2023 mag deze in de verzameling. Zal ik jullie tot slot nog iets vertellen wat je niet kan geloven? De single is NOOIT een hit geweest in Engeland! Het heeft slechts één week op de 'Breakers' gestaan.

* Heart- Dreamboat Annie (UK, Arista, 1977)
De jaartallen neem ik over van de labels. Hall & Oates is pas in januari 1977 uitgebracht in Engeland en de nummers van Heart stammen uit 1976. Ik krijg in 1992 de elpee 'Dreamboat Annie' van Heart van een Sneker kroegbaas en, vooral in de begintijd, draai ik de plaat helemaal aan gort. Ik ben inmiddels een paar exemplaren verder. De single is een combinatie van het intro dat leidt naar 'Crazy On You' op de elpee en vervolgens het titelnummer van de elpee. Klinkt nóg mooier van een Engelse persing. Nu heb ik zin aan de rest van het album!

* The Hollies- Just One Look (NL, Parlophone, 1964)
Het is niet toegestaan om te vloeken in de kerk. Ik heb dat nog nooit geprobeerd maar er schijnt een zware sanctie op te rusten. Vloeken op Soul-xotica? Ik bezig liever geen schuttingtaal en toch wil ik even ontzettend hard vloeken. Daar gaan we... Ik vind The Hollies' uitvoering van 'Just One Look' beter dan Doris Troy's versie. Zo... nu ga ik mijn mond spoelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten