dinsdag 24 augustus 2021

Week Spot: Chantal Curtis


Komend weekend ga ik de laatste 'Vinyl Summer Spirit' doen en ditmaal is 1979 aan de beurt. Ik heb een paar weken geleden nog kampeerplannen voor het komende weekend en alles wijst erop dat mijn collega Lee de zondag zal doen. Omdat hij 1979 beschouwt als het ultieme muziekjaar hou ik dit jaar voor hem vrij. Nu ik thuis blijf en toch een jaar moet uitzoeken, ga ik dan ook maar voor 1979. De zaterdagavond kan nog wel eens lastig worden om te vullen met muziek, maar voor de zondag heb ik meer dan voldoende. Dan komt het punt dat ik een Week Spot moet kiezen uit het aanbod van 1979. Ik neig al snel naar dit nummer. De achtergrond en geschiedenis van Chantal Curtis achterhaal ik pas naderhand. Op een ene of andere manier 'geniet' ik al een jaar van de plaat maar heb nog geen streep huiswerk gedaan. Nu ik de achtergrond weet, begint het nummer alleen maar meer te groeien. Zo mag ik jullie vanavond voorstellen aan Chantal Curtis. Een zangeres met een handvol platen en één groot succes, ook al is het erg ambitieus om de plaat ook in Nederland op de markt te brengen. Hoewel ik de Amerikaanse persing op het Keylock-label heb, gebruik ik wel het Nederlandse fotohoesje. De Week Spot heet 'Get Another Love' en is afkomstig van Chantal Curtis.

Oude exemplaren van het tijdschrift doen inmiddels flinke prijzen. Gelukkig heeft een lid van 45cat de moeite genomen om de recensies uit 'Blues And Soul' te scannen en te gebruiken voor de database. 'Blues And Soul' is gedurende twintig jaar hét tijdschrift voor de eigentijdse blues- en soulliefhebber. De recensies zijn legendarisch! Heel vaak ben ik het oneens met B&S. Het zit in de midden jaren zeventig ook in een spagaat. Enerzijds wil het graag dat de Deep Soul meer aandacht krijgt, anderzijds hebben ze te maken met een populairder wordende discocultuur. Toch blijken de schrijvers geen neus voor hits te hebben. Grote hits zijn de grond ingeschreven en als het schreeuwt over een toekomstige hit, dan blijven de platen massaal in het magazijn liggen. Als je de recensie van 'Get Another Love' moet geloven dan hebben we hier een tweede 'I Will Survive' van Gloria Gaynor in handen. Een ontzettend grote hit in de Amerikaanse discotheken en al een paar maanden erg populair via de importzaken. B&S dankt Pye voor het betalen van de hypotheek om dé ultieme disco-plaat op de markt te brengen. Bij de opvolger, 'Hit Man', moet het tijdschrift erkennen dat ze er helemaal naast hebben gezeten. Toprecensies maken geen hit en ook een geslepen vertegenwoordiger kan daar weinig aan veranderen.

Is het helemaal geflopt? Nee, dat ook weer niet. Het bereikt in Engeland een 51e plek op de hitparade, maar het is geen millionseller zoals de eerder genoemde Gloria Gaynor. Ik zou mijn naam drastisch moeten veranderen als ik een internationale zangcarrière zou ambiëren. 'Louwsma' rolt niet echt lekker van de tong in Engeland, maar 'Amswuol' zou dat alleen maar verergeren. Chantal Sitruk heeft het wat dat betreft gemakkelijk. Draai haar achternaam om en...? Chantal wordt geboren in Tunesië en wordt in de jaren zeventig ontdekt in Parijs. Ze loopt gewoon over straat en is in gesprek met een vriendin. Producent Pierre Jaubert is meteen gebiologeerd door haar stem en vraagt of ze kan zingen. Even later is ze met Jaubert in de studio om haar eerste plaatje op te nemen. Haar debuut is in 1973 als Chantal Alexandre Vervolgens speelt ze met onder andere Sylvie Vartan. Haar vriend, Philippe Briche, introduceert haar in de wereld van de narcotica en omstreeks 1977 moet Chantal een tijdje brommen. Ze neemt intussen nog wel op en Jaubert mixt het geheel tot een plaat in de studio. Omdat Chantal de platen niet in persoon kan promoten, worden de televisie-optredens en hoesfoto's verzorgd door ene Michelle. Chantal gebruikt nog een aantal namen waaronder Julie Sitruk en Brenda Mitchell. Het grote succes komt in 1979 met 'Get Another Love'. De plaat zorgt voor vele avonden dansplezier in de discotheken, maar als verkoopsucces is het minder geschikt.

Er volgt een droef einde aan haar turbulente leven als ze in 1985 in Israël wordt geraakt door een kogel welke eigenlijk is bestemd voor haar vriend. Wikipedia stelt met nadruk dat dit niet Briche is, terwijl Jaubert wel iets dergelijks heeft beweerd. Jaubert is overigens in september 2017 overleden. 'Get Another Love' is anno 2021 nog altijd razendpopulair, zeker nu de disco in een zoveelste 'revival' is terechtgekomen. 'Mijn maat' van het Oostenrijkse Record Shack heeft onlangs een doosje met 'new old stock' gevonden welke voor een flinke prijs over de toonbank zijn gegaan. De mijne heeft, geloof ik, drie pond gekost en dat noem ik een geschikte prijs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten