vrijdag 14 maart 2025

Singles round-up: maart 5


De kilometers zitten flink in mijn knieën en ik herinner me hetzelfde gevoel van september 2023 als ik dezelfde onderneming verricht. Toen heb ik het juist nog iets meer rustig aan kunnen doen omdat het een donderdag is en ook Minstrel geopend is op de donderdagavond. Zwolle dus! Dat moet wel een beetje rechttoe rechtaan want anders kan ik net zo goed een rondje op de Anserdennen doen. Toch zie ik het ook niet zitten om eerst naar Meppel te fietsen en vanuit daar via Staphorst en Rouveen te gaan. Nee, dat hou ik liever voor de terugweg. Ik denk opeens aan de weg die ik op eerste kerstdag heb gezien bij Nieuwleusen. Hoe zou dat uitkomen in Zwolle? Tot Nieuwleusen herhaal ik grotendeels de heenweg van deze fietstocht. Over Oosteinde, Weerwille en Koekange naar De Wijk. Vervolgens door IJhorst en het bos door naar Punthorst. In Nieuwleusen meen ik even dat ik naar rechts moet, maar nee.. toch maar naar links. Ik had daar wél rechts kunnen aanhouden achteraf. Hoe kom ik uit in Zwolle? Welnu, het industrieterrein. De fietsknooppunten belooft nog een stukje groen maar dat ligt eruit vanwege werkzaamheden. Terugweg moet gesneden koek zijn maar... er is iets veranderd. Anders zit je aan de Hasselt-kant van de snelweg op een parallelweg. Er is nu echter een fietspad aan de Nieuwleusen-kant aangelegd. Nadeel is dat je niet even bij het tankstation over de greppel kan springen, maar ach... daar kan ik vandaag wel even zonder leven. Bij Lichtmis ga je dan weer de Rijksweg op, het gebed zonder einde, naar Staphorst. Ik ben om half drie weg gefietst en ben om half negen terug in Uffelte. In Meppel heb ik ook nog een paar boodschapjes gedaan. Dan ga ik jullie nu voorstellen aan de laatste zeven uit Zwolle.

* The Mindbenders- A Groovy Kind Of Love (Zuid Afrika, Fontana, 1966)
Ja, mijn foutje. The Mindbenders komt eerder in het alfabet dan Moby Grape. De vergissing komt door Them omdat deze onder Van Morrison staat. Bij The Mindbenders heb ik keuze uit zowel de Zuid Afrikaanse als de Engelse. Ach, die laatste kan altijd nog wel eens. Ik heb deze al op een latere Amerikaanse persing en dus zou ik deze als dubbel kunnen rekenen. Anderzijds voelt het wel echt als een nieuwe aanschaf aan. Misschien als dubbel in de 'Eindstreep' en alsnog in de Gele Bak Top 100? Het zou zomaar kunnen!

* Van Morrison- Crazy Love (Zuid Afrika, Warner Bros., 1970)
Ik moet allereerst even kwijt dat veel van de genoemde releases staan weggeschreven als Rhodesië en het is duidelijk dat ze in een groter gebied zijn verkocht dan uitsluitend Zuid Afrika. Omdat ik van deze singles heel specifiek weet dat ze in Zuid Afrika zijn verkocht, hou ik dat land aan als referentie. Het is de eerdergenoemde eerste kerstdag dat ik in de buurt van Dalfsen luister naar 'Moondance' van Van Morrison. Een album met gouden herinneringen aan een avondje doorzakken bij iemand die erg 'fan' blijkt te zijn van mijn dj-kunsten en mij zijn bank aanbiedt. Het is tijdens de fietstocht dat 'Crazy Love' me opnieuw opvalt. Van klinkt heerlijk lijzig in dit nummer en zou zomaar een zwarte meneer kunnen zijn in combinatie het onweerstaanbare dameskoortje. Ik ben ergens geneigd om deze in de Blauwe Bak te zetten omdat 'Crazy Face' daar ook staat in de Barbadiaanse uitgave. Daar moet ik nog even over nadenken.

* Ernie Sigley & Denise Drysdale- Hey Paula (US, SSS International, 1974)
Het eerste waarover ik me verbaas... Ik meen altijd dat SSS International na 1972 klaar was? Ik heb al even op 45cat gekeken en ben gewaarschuwd! Ernie en Denise zijn populaire tv-persoonlijkheden in Australië en dus is het een grote hit aldaar. Voor de naties die het duo niet kennen is dit gewoon een aftandse cover van de oude hit van Paul & Paula. Ook de b-kant gaat het niet redden. O god, ik heb vier euro voor dit kreng betaald. Gewoon in de Gele Bak!

* Them- Here Comes The Night (Zuid Afrika, Decca, 1965)
Deze is dan weer drie euro en hij mag in eerste instantie mee omdat-ie goedkoop is. Dan denk ik nog eens na en... ik heb deze niet (meer). Het zit zo... in 1992 heb ik eens een heruitgave van 'Gloria' gekocht met 'Here Comes The Night' op de flip maar deze is een keer gesneuveld bij een vroeg optreden. Deze Zuid Afrikaan is verre van smetteloos maar het blijft natuurlijk een hard opgenomen Decca.

* Nicky Thomas- Love Of The Common People (Zuid Afrika, Island, 1970)
Bij Minstrel heb ik tijd voor twee rijen soul, een halve rij reggae/ska en nog wat losse dingetjes. Het neemt al met al tien minuten in beslag. Nicky Thomas heb ik al eerder gewogen in mijn hand maar zet hem steeds terug. Mijn oude Old Gold is nu definitief werkloos geworden nu ik deze Island heb en de originele Engelse persing van 'Liquidator' van Harry J. All Stars. Op de keerzijde staat 'Compass' van The Destroyers en dat is lekkere bassy instrumentale reggae met een saxofoon in de hoofdrol.

* Van Der Graaf Generator- Theme One (UK, Charisma, 1972)
Dan een plaatje dat ik al sinds 2022 in mijn handen heb gehad. Bij mijn laatste bezoek, vorig jaar februari, valt deze op het laatste moment af. Na de gebeurtenissen later in het jaar móet ik deze single hebben. Het is in ieder geval al een apart item omdat je Van Der Graaf Generator niet meteen associeert met de single en 'Theme One' bovendien is geschreven door George Martin. Het maakt aangename instrumentale muziek om een nieuwsprogramma in te luiden. Ik heb ook even een stukje van Martin's origineel uit 1967 gehoord. VDGG heeft de phasing-effecten eruit gegooid maar verder is het een directe cover. Op de keerzijde staat 'W' en dat is meer representatief voor het werk van de band. Een lang uitgesponnen werk met verschillende hoofdstukken.

* Maynell Wilson- Motown Feeling (UK, You Are The Cosmos, 1967, re: 2021)
Bij Wolfman Radio dragen we Cherry Red Records een warm hart toe en dat betaalt zich uit in gratis cd's en downloads van nieuwe albums van Cherry Red. Het 'Record Prayer'-concept is me echter helemaal ontgaan. Ik zie nu dat Record Prayer een Spaans label is en You Are The Cosmos waarschijnlijk de maatschappij van Cherry Red. 'Motown Feeling' is rauw en swingt als een trein, maar blijkbaar is niet iedereen even enthousiast over de plaat. Hij is oorspronkelijk in Engeland op het CBM-label uitgebracht. 'Mean Old World' is een pure ballade maar mist het rauwe enthousiasme van de a-kant. Een goed geslaagde gok!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten