woensdag 2 juli 2025
Het zilveren goud: 2000 deel VII
Op zichzelf had ik in juni meerdere afleveringen van 'Het zilveren goud' in gedachten. Er zijn namelijk sprake van meerdere partijen. Het enige probleem waar ik steeds een beetje tegenaan loop, zijn de verhaaltjes. De herinneringen uit de desbetreffende maand. Daar heb ik de afgelopen weken ook stevig over na kunnen denken, maar nee... ze zijn er niet meer. Daar moet ik bij zeggen dat ik uiteraard al een voorschot heb genomen op Festival Mundial in Tilburg want dit moet in deze periode zijn geweest. Vandaag presenteer ik jullie in één hap de resterende singles van juni en mag ik qua bericht afscheid nemen van De Bilt. Ik ben op de verjaardag van mijn vader, 22 juni, naar Tuk verhuisd en de komende berichten zullen gaan over deze eerste 'rare' weken in Tuk. Anno 2025 heb ik een vrije dag gehad ofwel... ik heb mijn chef gevraagd of ik de post van vandaag morgen mag bezorgen. Dat is geen enkel probleem. Mooi want dat scheelt vijftien graden op de thermometer. Ik heb vanmiddag de Gele Bak Top 100 samengesteld en ontdek dan tot mijn schrik dat mijn dampvloeistof op is. Dat is logisch want ik heb zondag maar één flesje meegenomen. Ik ben later vanmiddag opnieuw op de fiets naar Steenwijk gegaan en heb op de terugweg een paar verfrissende druppen regen gehad. Nu ga ik weer in de tijdmachine stappen welke me naar het jaar 2000 brengt.
Het wilde weekend van Hemelvaart heeft zijn tol geëist. Natuurlijk ben ik zwaar over de schreef gegaan bij mijn vrienden en deze laten me de volgende dag weten dat ik niet welkom ben op hun aanstaande bruiloft. Dat heeft als effect dat ik de drank voorlopig weer even laat staan. Ik doe het niet ieder jaar maar vaak eens in de twee jaar. Per twee jaar drink ik drieëntwintig maanden en ben één maand nuchter. Het is vaak om een periode van teveel drank af te remmen waarna ik na een maand weer 'opnieuw' kan beginnen. Ik geloof dat ik het in 2000 tot Woodstock heb vol gehouden om niet te drinken. Ik kom de vers getrouwde Friese broer tegen op een feestje halverwege juli en dan praten we de dingen uit. Als hij hoort dat ik (even) ben gestopt met drinken, zegt hij: 'Maar dat hoeft natuurlijk ook weer niet!'. Het zou zomaar kunnen zijn dat ik later op die avond mijn eerste biertje in een maand heb genuttigd.
Over De Bilt valt verder niet zoveel zinnigs meer te vertellen. Het is duidelijk dat mijn tijd aldaar voorbij is. Ik vind het jammer voor het idealisme maar op deze manier doorgaan heeft niets met idealisme te maken. Je gaat niet vrijwillig in een huis wonen met een 'junk' die alles onder je vingers weg jat en die een hand boven het hoofd krijgt van de leiding. Om nog maar te zwijgen over de financiële situatie. Betalen voor vrijwilligerswerk? Nee, dat zal ik snel niet weer doen. In de laatste week of weken in De Bilt hebben we nog een mooie 'ophaal'. Er waren eens... Twee broers in een uitgestorven dorpje in de buurt van Driebergen. De oudste moet een fervent lezer zijn geweest van de Hitweek want zijn verzameling elpees bestaat uit ruig, wild en hip. De andere broer is een paar jaar jonger en begint pas met elpees kopen als Jimi Hendrix ons heeft verlaten. Muzikaal kopieert hij zijn broer alleen blijkt de laatste zuiniger te zijn op zijn elpees. 'Axis: Bold As Love' van Jimi Hendrix zit tweemaal in de partij. Toine en ikzelf duiken op de elpees en we hoeven geen ruzie te maken. Ik ga voor 'origineel' en krasjes waar Toine tevreden is met de heruitgave omdat deze minder krasjes heeft. De oudste broer heeft ook 'In The Court Of The Crimson King' van King Crimson, hét album dat mijn kennismaking zal zijn tot het universum van King Crimson. Hoewel de elpees niet echt mee doen in de verzameling heb ik behoorlijk wat originele elpees uit deze partij gehaald en ik heb ze nog steeds.
De eerste vijf singles komen uit De Bilt. Eartha Kitt heb ik, geloof ik, later eens gekocht. Jules De Corte komt op uit een mapje met eigenzinnige EP's waar ik Eartha Kitt per ongeluk ook bij heb gerekend. Enfin, ik laat het zo. Er zitten ook EP's bij met nieuwsuitzendingen voor overzeese gebieden, een of twee met geluidsfragmenten voor films en diavoorstellingen en een heel apart ding dat ik in Tuk nog prominent op een kast heb staan. Een dubbel-EP in een doosje, alleen ben ik vergeten welke artieste het was. Hierbij de restanten uit De Bilt die ik nog wél heb.
3269 EP Levensliedjes - Jules De Corte (België, RCA, 1956)
3270 EP Just An Old-Fashioned Girl - Eartha Kitt (Duitsland, RCA, 1962)
3271 Do You Want To Dance - Cliff Richard & The Shadows (NL, Columbia, 1962)
3272 Game Of Love - Wayne Fontana & The Mindbenders (US, Fontana, 1965, re: 197?)
3273 Trla Baba Lan - Korni Grupa (Joegoslavië, RTB, 1970)
Ik heb de laatste in de jaren zestig-bak staan omdat ik altijd heb gedacht dat het uit 1969 moest zijn. Het is vooral de b-kant, 'Slika', dat in 2000 een gigantische hit is in mijn collectie. The Mindbenders heb ik vanwege 'A Groovy Kind Of Love' in de collectie want ik heb al de andere Amerikaanse heruitgave van 'Game Of Love' met 'Since You've Been Gone' op de flip. Ik heb vanmiddag The Mindbenders uit de Top 100 gehouden vanwege deze single. Jules De Corte is geperst in België voor de Nederlandse markt. Nederland heeft dan blijkbaar geen RCA-pers?
Dan tot slot de vijf singles die ik heb overgehouden van de twee broers met de vele elpees. Er staan negen op de foto omdat ik me op zolder bedenk dat Machine beneden in de jaren zeventig-bak zit die ik zondag in 'The Vinyl Countdown' heb gehad. Het is me té drukkend warm om weer naar beneden te lopen voor dit plaatje.
3274 Evil Woman, Don't Play Your Games With Me - Black Sabbath (NL, Vertigo, 1970)
3275 Tomorrow's Dream - Black Sabbath (NL, Vertigo, 1971)
3276 White Room - Cream (Duitsland, Polydor, 1968)
3277 Lonesome Tree - Machine (NL, Polydor, 1970)
3278 Gloria - Them (NL, Decca, 1967)
dinsdag 1 juli 2025
Week Spot: Wikstrom & Lewen
Wat een start van de zomermaand juli? Nee, ik wil het niet hebben over een hitteplan of 'extreem weer' maar ik heb vandaag opnieuw genoten van het fraaie weer. De leiding heeft bedacht dat ik maar een paar kleine wijken hoef te doen maar daar denk ik zelf anders over. Als ik me aan het schema had gehouden, was er vandaag veel post blijven liggen. Dat heb ik nu voor een deel opgelost. Ook een beetje eigenbelang want het zijn de wijken die ik morgen waarschijnlijk moet lopen en de boekjes in plastic ben ik nu in ieder geval kwijt. Dat scheelt wat gewicht. In de afgelopen jaren doe ik in juli en augustus de 'Vinyl Summer Spirit Of...' maar dat plan heb ik dit jaar overboord gezet. Met het huidige tempo komen er zoveel 'nieuwe' platen binnen die ik meteen wil draaien. Ik speel nog wel met het idee om de Blauwe Bak Top 100 van 2012 nog eens te doen op de radio, wellicht dat dit de Week Spot ook gaat beïnvloeden. Deze week wil ik vooral de warmte 'vieren' met een lekkere 'niks aan de hand'-plaat. Dan ligt 'Good Good Feeling' van Wikstrom & Lewen voor de hand.
Home Of The Good Groove is lekker aan de rol. Wikstrom & Lewen is de derde release tot dusver in 2025 en volgens mij maakt hij ons nu alweer lekker met een volgende release. Eigenaar Rod houdt eveneens van optimistische en positieve muziek, er is immers al genoeg ellende in de wereld, en zijn catalogus is nu al een bonte slamix van gospel, een 'in demand' albumtrack uit de jaren zeventig en deze hagelnieuwe productie van Wikstrom & Lewen. Henrik Wikstrom en Anders Lewen zijn de naamgevers aan het project. Het zijn twee singer-songwriters en muzikanten. Contractueel staat het duo onder contract bij Universal Music. In 2020 brengt het duo 'Vintage R&B' uit, een album dat enkel in mp3-formaat voorradig is. 'Time To Make A Change', de a-kant van de vinylsingle, is in 2023 gebruikt in de BBC-documentaire 'Fight The Power: How Hip Hop Changed The World'. Als het onderwerp van de mensenrechten wordt aangesneden, hoor je Tommy Blaize de tekst van Wikstrom & Lewen zingen. Als HOTGG Universal aanschrijft om toestemming te krijgen voor een vinyl-uitgave van 'Time To Make A Change' laat het label weten dat ze eigenlijk liever 'Good Good Feeling' in dat formaat zien uitkomen. Uiteindelijk wordt de deal gemaakt en mag 'Good Good Feeling' op de keerzijde van de single.
Wikstrom & Lewen werken overigens samen met een Engelse producent: Andrew Stannard. Over de oorsprong van Tommy Blaize kan ik niets vinden maar de zangeres van 'Good Good Feeling' is Louise Marshall. Deze is eveneens afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Waar 'Time To Make A Change' tekstueel erg sterk is, daar is 'Good Good Feeling' iets commerciëler qua geluid. Het is een lekkere bak retro-soul en net hard genoeg voor deze fijne weersomstandigheden. 'Good Good Feeling' staat overigens ook op de digitale EP uit 2020. Zo is het stiekem dan toch nog vijf jaar oud!